Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Το iPhone X δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά


Η μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις νέων συσκευών που περίμενε η Apple με την παρουσίαση του ακριβού της μοντέλου iPhone X δεν ήρθε ποτέ. ...



Στα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Apple μετά από την κυκλοφορία της εξαιρετικά ακριβής «ναυαρχίδας» της φαίνονται ότι οι πωλήσεις την περίοδο των γιορτών ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες. Ο οικονομικός διευθυντής Λούκα Μαέστρι επίσης προβλέπει μείωση της μέση τιμής πώλησης των iPhone το τρέχον τρίμηνο, κάτι το οποίο σημαίνει πως τα πιο ακριβά μοντέλα δεν είναι τόσο δημοφιλή.

Τα αποτελέσματα της Apple έρχονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πτώσης στην παγκόσμια αγορά smartphones. Οι αποστολές κινητών το τέταρτο τρίμηνο του 2017 υποχώρησαν κατά 9% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία, σύμφωνα με την Strategy Analytics.

Ο αναλυτής της UBS, Στήβεν Μιλούνοβιτς αναμένει ότι η Apple θα επικεντρωθεί στην αξιοποίηση της εκτεταμένης βάσης χρηστών των κινητών της και όχι στην αύξηση των πωλήσεων κάθε χρόνο. Και πράγματι, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ είχε αναφέρει ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία 1,3 δισ. συσκευές της εταιρείας του, αριθμός που αυξήθηκε κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια. Η Apple πλέον προσπαθεί να πουλήσει περισσότερες υπηρεσίες μέσω αυτών των συσκευών αλλά και περισσότερα εξαρτήματα.

Τα έσοδα από υπηρεσίες της Apple αυξήθηκαν κατά 18% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ενώ οι πωλήσεις άλλων προϊόντων όπως το Apple Watch και τα AirPods αυξήθηκαν κατά 36%.

Ο Μιλούνοβιτς και άλλοι αναλυτές είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν τα στελέχη της Apple για την μείωση των πωλήσεων στην κατηγορία των κινητών κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.

«Έχετε μια βάση χρηστών που έχει αυξηθεί κατά παραπάνω από 20%, και μια ανάπτυξη πωλήσεων που έχει παραμείνει σχετικά σταθερή. Αυτά δείχνουν ότι είτε ο ρυθμός αναβάθμισης συσκευών έχει υποχωρήσει ή ότι ο κύκλος αντικατάστασης συσκευών έχει μεγαλώσει. Αναρωτιέμαι αν συμφωνείτε με αυτό», ρώτησε ο Τόνι Σακονάτσι, αναλυτής της Sanford C. Bernstein.

Ο Τιμ Κουκ πρότεινε να μην εξετάζονται απλά οι 90 ημέρες πωλήσεων. «Το πιο σημαντικό είναι να κοιτάμε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και να λαμβάνουμε υπόψη μας την ικανοποίηση των πελατών, την ενασχόλησή τους καθώς και τον αριθμό των ενεργών συσκευών».

Και όμως ακόμη σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους η αγορά των smartphones φαίνεται αδύναμη. Οι παγκόσμιες αποστολές smartphones υποχώρησαν κατά 0,1% το 2017, με τις αποστολές iPhone να αυξάνονται κατά 0,2% σύμφωνα με έρευνα της IDC.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs