Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Το άγνωστο θερμό επεισόδιο του 1986 στον Έβρο - Τότε έληξε με 3 νεκρούς!


Με αφορμή την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές, αναζητήσαμε ...
ανάλογα θερμά επεισόδια μεταξύ των δύο χωρών. 




Με έκπληξη ανασύραμε από το παρελθόν, την είδηση, ότι το 1986 υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, με 3 νεκρούς.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στα σύνορα του Έβρου, οι Έλληνες φαντάροι και οι Τούρκοι φαντάροι, διατηρούν άριστες σχέσεις. Έρχονται καθημερινά σε επαφή, και συνήθως προχωρούν σε ανταλλαγή τσιγάρων και τροφίμων.

Το ημερολόγιο γράφει 19 Δεκέμβριου 1986. Το ρολόι δείχνει 11.00 το πρωί, ο στρατιώτης Ζήσης Καραγώγος, που τοποθετήθηκε στο 534 Τάγμα Προκαλύψεως με έδρα τον Πέπλο Φερών και σύντομα ανέλαβε υπηρεσία σ'ένα από τα φυλάκια του τάγματατος, κάνει περιπολία μαζί με άλλους δύο συναδέλφους. Όπως κάθε ημέρα, έτσι και εκείνη, κινήθηκε φιλικά προς τους Τούρκους στρατιώτες, για το καθιερωμένο τσιγάρο.

Χωρίς καμία προειδοποίηση, δέχεται τα πυρά των Τούρκων στρατιωτών, και πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος. Οι άλλοι δύο Έλληνες στρατιώτες απαντούν στα πυρά, εμποδίζοντας τις προσπάθειες των Τούρκων να αρπάξουν τον τραυματία Καραγώγο.


Οι πυροβολισμοί κρατούν μισή ώρα. Από την περιοχή περνάει τυχαία ένας αγροφύλακας. Ειδοποιεί αμέσως το διπλανό φυλάκιο και ενισχύσεις καταφθάνουν στο σημείο. Το ίδιο συμβαίνει και από τη πλευρά της Τουρκίας. Καμία από τις δύο χώρες δεν υποχωρεί, ούτε διατάζει κατάπαυση πυρός.

50 Τούρκοι από τη μία πλευρά, 25 Έλληνες από την άλλη. Οι πυροβολισμοί συνεχίζονται με την ίδια ένταση. Αρκετοί τραυματίζονται, ενώ 2 Τούρκοι πέφτουν νεκροί. Ανακτούμε τον Έλληνα τραυματία, αλλά υποκύπτει στα τραύματά του στο δρόμο για το νοσοκομείο.

Τουρκική αποστολή με τεθωρακισμένα, και αντίστοιχη ελληνική από την Αλεξανδρούπολη κατευθύνεται στο σημείο. Σε ίδια ετοιμότητα και οι αεροπορικές δυνάμεις των δύο χωρών. Ενημερώνονται οι ηγεσίες των δύο κρατών, και η συμπλοκή λήγει χωρίς περαιτέρω συμπλοκές.


Χωρίς να ξέρουμε το λόγο, το συγκεκριμένο συμβάν, δεν έγινε γνωστό μέσα από τα ΜΜΕ. Σήμερα στο σημείο, στην συνοριακή περιοχή του χωριού Πέπλος στο νομό Έβρου, υπάρχει μνημείο για τον ήρωα Ζήση Καραγώγο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs