Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018

Κρίσιμο το ζήτημα ενίσχυσης του ΠΝ με νέες φρεγάτες


Η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών FREMM έχει επανέλθει στο προσκήνιο το τελευταίο χρονικό διάστημα καθώς ...
το ΠΝ αναζητά εναγωνίως μια κύρια μονάδα επιφανείας 
μέσω της οποίας θα μπορέσει να σχηματίσει μια ικανή δύναμη ναυτικής αποτροπής απέναντι στο συνεχώς εξοπλιζόμενο τουρκικό Ναυτικό. Τα σενάρια έχουν ως βασικό άξονα την αντιαεροπορική έκδοση FREDA, της FREMM αλλά και την νεοπαρουσιαζόμενη κλάση Belharra η οποία όμως δεν θα είναι έτοιμη πριν το 2025.

Επομένως πραγματικά προκαλούν απορία οι πληροφορίες για επικείμενη αγορά 4 φρεγατών Belharra η άφιξη των οποίων χάνεται στα μέσα της επόμενης δεκαετίας την ώρα η Ελλάδα αντιμετωπίζει επείγοντα θέματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες σχετικές συζητήσεις, που αφορούν στην αγορά δύο φρεγατών της κλάσης, με δικαίωμα επέκτασης για δύο ακόμα, έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες, αλλά η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στο Αιγαίο είναι ένα ισχυρό κίνητρο για την επίσπευση των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αμέσως μετά το Πάσχα.

Μέχρι τότε θα έχουν μορφοποιηθεί οι προδιαγραφές και θα έχουν κλείσει οι λεπτομέρειες, λένε, όπως τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν τα σκάφη, το είδος των ραντάρ και των συστημάτων επικοινωνίας κ.ά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ελλάδα στρέφεται προς το Παρίσι και τον Εμανουέλ Μακρόν προσωπικά, αποσκοπώντας σε μια στρατηγική συνεργασία, στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, όπως την αντιλαμβάνεται και επιχειρεί να την υλοποιήσει ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι γαλλικές φρεγάτες Belharra, με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους (κατηγορίας stealth) και την ισχύ των οπλικών συστημάτων τους, σηματοδοτούν εξάλλου μια αλλαγή οπτικής από πλευράς του Πολεμικού Ναυτικού.

Και τούτο, διότι τα συγκεκριμένα, υψηλής τεχνολογίας σκάφη δε διαθέτουν απλώς αντιαεροπορικά συστήματα αυτοάμυνας, όπως οι φρεγάτες που διαθέτει τώρα το ΠΝ, αλλά έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν αντιαεροπορική προστασία περιοχής και να αποτελέσουν παράγοντα κυριαρχίας σε ανοιχτή θάλασσα.

Με μια «μικρή» διαφορά: Δεν φέρουν το στρατηγικό βλήμα SCALP-NAVAL των 1.000 χλμ. κάτι που μόνο οι φρεγάτες FREMM έχουν ανάλογη δυνατότητα.

Σε ό,τι αφορά το κόστος για την αγορά των υπερσύγχρονων γαλλικών σκαφών, εκτιμάται ότι η αγορά δύο εξ αυτών θα υπερβεί κατά τι τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ζήτημα της πληρωμής αναμένεται να διευθετηθεί μέσω της αποδέσμευσης κερδών που έχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων.

Για πιο λόγο επομένως επιμένουν κάποιοι στην μελλοντική αγορά των συγκεκριμένων σκαφών ενώ υπάρχουν πιεστηκές ανάγκες οι οποίες αφορούν το «τώρα».

Στο πλαίσιο πάντως των συζητήσεων υπάρχει η πρόταση για «ενοικίαση» δύο φρεγατών FREMM η οποία και δυνατότητα των βλημάτων SCALP έχουν και αντιαεροπορικής ‘Άμυνας Περιοχής, ίδια με αυτή των Belharra.