Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Steven Hawking: O έρωτας που του έδωσε δύναμη να παλέψει


Λαμπερός άνθρωπος και πρωτοπόρος επιστήμονας που ενέπνευσε ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη...
, ο Steven Hawking έφυγε σε ηλικία 76 ετών, 




ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στο Κέμπριτζ. Σύμφωνα με τη δημόσια δήλωση που έκαναν τα παιδιά του, Lucy, Robert και Tim το πρωί της Τετάρτης “Είμαστε βαθιά θλιμμένοι που ο αγαπημένος μας πατέρας έφυγε σήμερα από κοντά μας. Είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας και ένας ξεχωριστός άνθρωπος, του οποίου η δουλειά και η κληρονομιά θα ζει για πολλά χρόνια. Το κουράγιο και η επιμονή του μαζί με την ευφυία και το χιούμορ του ενέπνευσαν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κάποτε είπε πως ‘Δεν θα είχε τόση σημασία το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς’. Θα μας λείπει για πάντα»!


Η διορατικότητα και η ξεχωριστή αίσθηση του χιούμορ του, ο τρόπος που κατάφερε να κυριαρχήσει στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και να μην τα αφήσει να αναστείλουν τα όνειρα που είχε για τη ζωή και την επιστήμη του, τον έκαναν σύμβολο των απεριόριστων δυνατοτήτων που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.

Ο καθηλωτικά δυναμικός διανοούμενος ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον Οκτώβριο του 1959, σε ηλικία 17 ετών. Χαμηλών τόνων στην αρχή, στο δεύτερο έτος των σπουδών του έγινε πιο δραστήριος στα αθλήματα –πήρε μέρος στη λέσχη κωπηλασίας και τότε το νεαρό αγόρι που λάτρευε την κλασική μουσική και την επιστημονική φαντασία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους συμφοιτητές του, καλλιεργώντας παράλληλα ένα τολμηρό προφίλ -ήταν αυτός που έκανε πηδάλιο στην ομάδα του, οδηγώντας την σε ριψοκίνδυνες διαδρομές.


Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους του στην Οξφόρδη και πριν φύγει στο Τρίνιτι Χολ του Κέμπριτζ για μεταπτυχιακά άρχισε να αντιμετωπίζει κάποια κινητικά προβλήματα: είχε δυσκολίες στην κωπηλασία ενώ ακολούθησε μια πτώση σε σκαλοπάτια. Παράλληλα άρχισε να μπερδεύει ή να μην προφέρει σωστά λέξεις. Επιστρέφοντας σπίτι του για τις διακοπές των Χριστουγέννων οι δικοί του εντόπισαν τις αλλαγές και τότε ξεκίνησε μια σειρά ιατρικών εξετάσεων. Η διάγνωση; Ασθένεια κινητικών νευρώνων. Ήταν μόλις 21 ετών και οι γιατροί του έδωσαν ένα προσδόκιμο ζωής δύο ετών. Ο Hawking έπεσε σε κατάθλιψη, αλλά ο έρωτας του έδωσε νέο κίνητρο. Η σχέση του με την Jane Wilde, φίλη της αδελφής του, η οποία είχε ξεκινήσει πριν τη διάγνωση, εξελίχθηκε σε έρωτα ζωής. Αρραβωνιάστηκαν τον Οκτώβριο του 1964. Όπως δήλωσε αργότερα σε συνεντεύξεις του, αυτή η σχέση του έδωσε κίνητρο να παλέψει. Μέσα σε λίγα χρόνια του ήταν πια αδύνατο να περπατήσει χωρίς υποστήριξη, ενώ η ομιλία του ήταν σχεδόν ακατανόητη. Όμως εκείνος επέστρεψε στις σπουδές του και την έρευνα με ενθουσιασμό. Όταν πλέον του ήταν αδύνατο να γράψει, ανέπτυξε αντισταθμιστικές οπτικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένου της αποτύπωσης εξισώσεων με όρους γεωμετρίας.

Στα πρώτα χρόνια της αρρώστιας του αρνούταν πεισματικά να δεχτεί βοήθεια για τις αναπηρίες του. Όπως έχει πει η σύζυγός του, Jane “ «μερικοί άνθρωποι θα το αποκαλούσαν αποφασιστικότητα, κάποιοι ισχυρογνωμοσύνη. Εγώ τα έχω αποκαλέσει και τα δύο κατά καιρούς». Οι δικοί του πάλεψαν για να τον πείσουν να δεχτεί να χρησιμοποιήσει αναπηρική καρέκλα, κάτι που κατάφεραν στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 –στη συνέχεια βέβαια, τον χαρακτήρισε ο άγριος και τολμηρός τρόπος που οδηγούσε την αναπηρική καρέκλα του. Ο ίδιος ήθελε να θεωρείται πρώτον επιστήμονας, δεύτερον συγγραφέας εκλαϊκευμένης επιστήμης δεύτερον, και, τρίτον ένας κανονικός άνθρωπος με τις ίδιες επιθυμίες, επιδιώξεις, όνειρα, και φιλοδοξίες με τον καθένα.


Από τις πιο σημαντικές επιστημονικές εργασίες του είναι η συνεργασία του με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία- που πλέον καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ. Ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Ήταν επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπήρξε Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009. Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs