Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Ισχυρή χώρα γυρίζει την πλάτη στο δολάριο


Η ιρανική κυβέρνηση αποφάσισε να αντικαταστήσει το δολάριο με το ευρώ στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές της ...
καθώς και στις καταθέσεις της στο εξωτερικό, 




σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του ιρανού κυβερνητικού εκπροσώπου Γκολαμχοσεΐν Ελάμ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας ενημέρωσης Τύπου.

«Οι πόροι του εξωτερικού καθώς και τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου θα υπολογίζονται σε ευρώ και θα τα λαμβάνουμε σε ευρώ για να θέσουμε τέρμα στην εξάρτηση από το δολάριο. Θα προχωρήσουμε, επίσης, και σε παρόμοια αλλαγή όσον αφορά τις ιρανικές καταθέσεις στο εξωτερικό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν προσδιόρισε τη φύση των «πόρων του εξωτερικού», οι οποίοι ενδέχεται να περιλαμβάνουν τόσο τα έσοδα από εξαγωγές όσο και τις διεθνείς πηγές χρηματοδότησης.

«Η κυβέρνηση ζήτησε από την κεντρική τράπεζα να αντικαταστήσει το δολάριο με το ευρώ για να περιορίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις εμπορικές συναλλαγές τα εκτελεστικά όργανα ως προς την έναρξη των διαδικασιών πίστωσης», εξήγησε ο Γκολαμχοσεΐν Ελάμ.

Είπε επίσης ότι «η βάση υπολογισμού του προϋπολογισμού, η οποία ήταν τα συναλλαγματικά έσοδα σε δολάρια, αλλάζει». Οι εξαγωγές πετρελαίου αντιπροσωπεύουν έως και το 80% των συναλλαγματικών εσόδων του Ιράν.

Η κίνηση της Τεχεράνης έρχεται σε περίοδο κατά την οποία σειρά χωρών-μελών του ΟΠΕΚ αυξάνουν το ποσοστό των πετρελαϊκών εσόδων τους σε ευρώ, καθώς εξασθενεί η συναλλαγματική ισχύς του δολαρίου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας έχει μειώσει το ποσοστό σε δολάρια των ύψους 35,9 δισ. δολαρίων συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε 80%, από 95% ένα χρόνο νωρίτερα, και αύξησε το αντίστοιχο ποσοστό σε ευρώ σε 15%, από μικρότερο του 5%. «Η στρατηγική διαφοροποίησης άρχισε, φέτος, να υλοποιείται» δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε στις 14 Δεκεμβρίου, το μέλος του ΔΣ της Banco Central de Venezuela Ντομίνγκο Μάσα Σαμπάλα.

Η Bank Indonesia αυξάνει τις θέσεις της σε ευρώ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μία ημέρα νωρίτερα, ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδονησίας Μιράντα Σ. Γκοελτόμ. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ινδονησίας ανέρχονται σε 39,9 δισ. δολάρια.

Τον προηγούμενο μήνα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουλτάν μπιν Νάσερ αλ Σουάιντι, είπε ότι μελετά το πότε θα μετατρέψει ποσοστό έως και 8% των ύψους 24,9 δισ. δολαρίων συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας σε ευρώ.

Όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, το αμερικανικό νόμισμα, που έχει φέτος απολέσει 9,4% της συναλλαγματικής αξίας του σε σχέση με το ευρώ, ενδέχεται να δεχθεί λόγω αυτών των κινήσεων νέες πιέσεις. Στις 11 Δεκεμβρίου, το ευρώ ενισχύθηκε έως και 0,5% έναντι του δολαρίου, όταν ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ μετατρέπουν σε άλλα νομίσματα τα συναλλαγματικά αποθέματά τους, εγκαταλείποντας το δολάριο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο