Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια, γεννήθηκε στο Πακιστάν ένα κορίτσι που στα 17 της κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. ...
Η πορεία της μέχρι εκεί, δεν ήταν μια πορεία δόξας, αλλά μια πορεία φόβου, μιας απόπειρας δολοφονίας αλλά και θάρρους, το οποίο δεν έχασε ποτέ.
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είδε το πρώτο φως στην Μινγκόρα, στο βόρειο Πακιστάν. Ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης σχολείου και ποιητής. Από αυτόν έλαβε την πρώτη μόρφωση. Η Μαλάλα λάτρευε τα γράμματα. Όταν όμως οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την περιοχή, απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο, να βλέπουν τηλεόραση και να ακούν μουσική.
Η Μαλάλα στα 11 της χρόνια, έφτιαξε ένα blog γράφοντας με ψευδώνυμο για λογαριασμό του BBC, σχετικά με την ζωή της στην πόλη υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν. Με τα άρθρα της εξέφραζε την αντίθεσή της στην απαγόρευση και υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών στην μόρφωση και την παιδεία. Οι συνεντεύξεις που της ζητήθηκαν να δώσει σε ντόπια και ξένα μέσα, ίσως ήταν αυτές που αποκάλυψαν την ταυτότητά της. Μπορεί ο πακιστανικός στρατός να είχε καταφέρει να εκδιώξει τους Ταλιμπάν, αλλά η παρουσία τους στο Πακιστάν παρέμεινε.
Στις 9 Οκτωβρίου του 2012, όταν ήταν μόλις 15 ετών, ένας άντρας την πυροβόλησε στο κεφάλι. Η Μαλάλα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Πακιστάν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν μετά από λίγο την ευθύνη για την επίθεση.
Όταν η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε και μπορούσε να ταξιδέψει, μεταφέρθηκε για λόγους ασφαλείας αλλά και υγείας στο νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ, Queen Elizabeth. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο επιλέχθηκε μετά από δεκάδες που υπέβαλλαν προσφορά για την νοσηλεία της.
Το κύμα συμπαράστασης μετά την απόπειρα δολοφονίας της ήταν παγκόσμιο. Η Μαλάλα ξέφυγε από τον κίνδυνο και παρέμεινε στην Βρετανία. Από τα 12 της χρόνια, έγινε σύμβολο για την εκπαίδευση των γυναικών σε μουσουλμανικές χώρες. Μετά το τέλος της νοσηλείας της, ίδρυσε ένα ίδρυμα για την εκπαίδευση των κοριτσιών και έγραψε το βιβλίο «Με λένε Μαλάλα».
Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, πριν κλείσει τα 17. Την επόμενη χρονιά, κυκξλοφόρησε το βραβευμένο με Emmy ντοκιμαντέρ , «He named me Malala». To 2017, αποφοίτησε από το σχολείο με άριστα και έγινε δεκτή στο φημισμένο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπουδάζει σήμερα.
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, μπορεί να είναι ακόμα 21 ετών, αλλά έχει περάσει μια ζωή γεμάτη αγώνα, αγωνία, πίστη και δύναμη. Πριν λίγους μήνες επισκέφτηκε μετά από 6 χρόνια την πατρίδα της. Εκεί όπου ο κόσμος είτε την λατρεύει είτε την μισεί. Εκείνοι που την μισούν θεωρούν πως η ιδεολογία της είναι «αντι-ισλαμική και αντι-πακιστανική». Η ίδια απαντάει αφοπλιστικά. «Είμαι περήφανη για τη θρησκεία μου και για τη χώρα μου. Δεν ξέρω τι από όσα έχω πει με καθιστά αντίπαλο του Πακιστάν και του ισλάμ. Το ισλάμ με δίδαξε τη σημασία της ειρήνης. Το ισλάμ με δίδαξε τη σημασία της εκπαίδευσης. Η πρώτη λέξη του ισλάμ και του κορανιού είναι ‘ίκρα’, που σημαίνει ‘διάβασε’»...