Την αντίθεσή της στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Κογκρέσου που επιδιώκουν να θέσουν ...
περιορισμούς στην παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35
περιορισμούς στην παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35
στη Τουρκία εκφράζει η αμερικανική κυβέρνηση μέσα από επιστολή που υπογράφει ο επικεφαλής του Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι.
Η συγκεκριμένη επιστολή, η οποία απευθύνεται στην ηγεσία της Επιτροπής Διάθεσης Κονδυλίων της Γερουσίας, ζητά την άρση των περιορισμών που προβλέπονται στο κείμενο του νόμου για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των Εξωτερικών Επιχειρήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης.
Όπως περιγράφει η επιστολή, ο Λευκός Οίκος συμμερίζεται τις ανησυχίες του Κογκρέσου για τη στάση της Τουρκίας σε μια σειρά από θέματα, αλλά εκτιμά πως μια τέτοια ενέργεια θα υπονόμευε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να λυθούν τα εκκρεμή ζητήματα και να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την 'Αγκυρα.
Αντιδράσεις ομογενειακών οργανώσεων
Οι οργανώσεις της Ελληνικής Ομογένειας, των Αρμενίων και των Χριστιανών (Defense of Christians -IDC), αντέδρασαν με έντονο τρόπο στην απόφαση του Λευκού Οίκου να ζητήσει από τη Γερουσία να αφαιρέσει κείμενο νόμου, που θέτει περιορισμούς στον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία.
Η είδηση προκάλεσε οργή και, σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα γερουσιαστών αναμένεται να αντιδράσει στην προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να «καλοπιάσει» τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στο Λευκό Οίκου, Μικ Μαλβέινι, έστειλε επιστολές στον πρόεδρο της επιτροπής Επιτροπής Διάθεσης των Κονδυλίων της Γερουσίας, Ρίτσαρντ Σέλμπι, τον επικεφαλής της μειοψηφίας Πάτρικ Λίχι και τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Ο κ. Μαλβέινι αναφέρει τα εξής για την Τουρκία: «Η κυβέρνηση αντιτίθεται στο παράρτημα 7046 (δ) (3) του νομοσχεδίου το οποίο περιορίζει τη χρήση πόρων για τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι σημαντική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και συμπεριλαμβάνεται στους διεθνείς συμμετέχοντες στο πρόγραμμα F-35 από το 2002. Η κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες του Κογκρέσου σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, αλλά αντιτίθεται στο λεκτικό που περιορίζει προληπτικά την δυνατότητά της να εργαστεί μαζί με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες».
Στην ανακοίνωσή τους, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής, η οργάνωση «Defense of Christians (IDC)» και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) εκφράζουν την έντονη απογοήτευσή τους για την ξαφνική αντίθεση του Λευκού Οίκου στους περιορισμούς που επέβαλε το Κογκρέσο στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.
«Η αντίθεση του Προέδρου Τραμπ στη δικομματική συναίνεση σχετικά με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί βάση της κοινής λογικής στην απερίσκεπτη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, περιορίζει δραματικά τους αμερικανικούς μοχλούς πίεσης, υπονομεύοντας την ικανότητά μας να διασφαλίσουμε είτε την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον από την Τουρκία είτε να εμποδίσουμε την Τουρκία να αγοράσει ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S- 400» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των τριών οργανώσεων.
«Δυστυχώς, λαμβάνοντας αυτή την κοντόφθαλμη στάση, ο Πρόεδρος Τραμπ δείχνει αδυναμία, υπονομεύοντας σοβαρά τη διαπραγματευτική θέση της Αμερικής έναντι της Τουρκίας του Ερντογάν» υποστηρίζεται στην ανακοίνωση στην οποία η τρεις οργανώσεις τονίζουν: «Ενθαρρύνουμε τους ηγέτες του Κογκρέσου να προχωρήσουν γρήγορα στη θέσπιση κανονιστικών περιορισμών για τα F-35 και άλλες πωλήσεις / μεταφορές προηγμένων οπλικών συστημάτων και γενικότερα, να αναλάβουν μια πολύ καθυστερημένη πολιτική επανεξέταση των σχέσεων των ΗΠΑ με το αυξανόμενα εχθρικό τουρκικό καθεστώς».