Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Πού μπορεί να οφείλεται η κακοσμία του στόματος;


Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, στα δόντια και ...
στη γλώσσα. Οι βασικές αιτίες της κακοσμίας είναι:




Κακή υγιεινή: Τα βακτήρια στο στόμα αλληλεπιδρούν με υπολείμματα τροφών, επιθηλιακά κύτταρα και συστατικά του σάλιου και προκαλούν δύσοσμα θειικά αέρια.

Ξηροστομία: Η έλλειψη σάλιου ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Ασθένειες: Οι συνήθεις ασθένειες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Άλλες ασθένειες που σχετίζονται με κακοσμία είναι η νεφρική ανεπάρκεια, η εντερική απόφραξη, ο οισοφαγικός καρκίνος ή ο καρκίνος του στομάχου.

Ούλα και δόντια: Η κακοσμία συνδέεται πολύ συχνά με νόσους των ούλων, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Τροφές με έντονες μυρωδιές: Κρεμμύδι, σκόρδο, καφές, καρυκεύματα, που περνούν στο κυκλοφορικό σύστημα και αποβάλλονται μέσω των πνευμόνων, μπορεί να προκαλούν κακοσμία.

Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος έχει ως αποτέλεσμα την ξήρανση της στοματικής κοιλότητας, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων, που προκαλούν δυσοσμία.

Υπερβολικές δίαιτες: Οι λεγόμενες χημικές δίαιτες που στηρίζονται στη μεγάλη λήψη πρωτεϊνών και την ελλιπή ή μηδενική λήψη υδατανθράκων ταλαιπωρούν τον μεταβολισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο οργανισμός αναγκάζεται να προσφύγει στο λίπος για την απόκτηση ενέργειας, με αποτέλεσμα να παράγονται κετόνες, οι οποίες είναι δύσοσμες.

Κάπνισμα: Γενικά στους καπνιστές παρατηρείται υπερτροφία των θηλών της γλώσσας, η άνω επιφάνεια της οποίας είναι συχνά οιδηματώδης, και κατακρατεί προϊόντα του καπνού, με αποτέλεσμα να παίρνει ένα σκούρο χρώμα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs