Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Σαν σήμερα: Η μυστηριώδης έκρηξη βόμβας σε αστικό λεωφορείο της Αθήνας - Το μυστήριο λύθηκε 17 χρόνια αργότερα


Στις 31 Οκτωβρίου του 1985, μια έκρηξη βόμβας σε αστικό λεωφορείο της Αθήνας έγινε η αιτία ...
να τραυματιστούν 39 άνθρωποι και να ξεκινήσει μια πολύ περίεργη υπόθεση για τον εντοπισμό των δραστών.




Το λεωφορείο εκτελούσε το δρομολόγιο, Ακαδημία – Αργυρούπολη και ξεκίνησε στις 10:40 από την αφετηρία γεμάτο με φοιτητές και μαθητές, που επέστρεφαν από τα φροντιστήρια του κέντρου. Καθώς διέσχιζε την λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος της Δάφνης, σημειώθηκε η έκρηξη, με το λεωφορείο να γίνεται σμπαράλια. 39 από τους επιβαίνοντες τραυματίστηκαν, οι 10 από αυτούς σοβαρά, ενώ ένας εξ αυτών υπέστη ακρωτηριασμό.

Αρκετές ώρες αργότερα, η εφημερίδα «Απογευματινή» δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο που ανέφερε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στο Κολωνάκι, έξω από το σπίτι του μεγαλοβιομήχανου Τσάτσου, στην οδό Κανάρη 15. Ωστόσο, καμία βόμβα δεν βρέθηκε ούτε εξερράγη σε εκείνο το μέρος. Μόνο η βόμβα στο αστικό λεωφορείο.

Την επόμενη μέρα βρέθηκε μια προκήρυξη από την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, «Επαναστατική Μαχητική Αριστερά». Με την προκήρυξή της αυτή, αναλάμβανε ουσιαστικά την ευθύνη της έκρηξης στο «σπίτι των Τσάτσων», όπως και ανέφερε. Που όμως δεν έγινε ποτέ, με το μυστήριο της έκρηξης να περιπλέκεται ακόμα περισσότερο.

Ύστερα από περίπου 17 χρόνια έρευνας και σε συνδυασμό με τα ευρήματα στην γιάφκα της «17 Νοέμβρη», η αστυνομία κατέληξε σε συμπέρασμα. Η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη είχε πράγματι τοποθετήσει μια βόμβα μπροστά στην κατοικία του μεγαλοβιομήχανου, «καμουφλάροντας» τον μηχανισμό στον δρόμο. Κάποιος περαστικός όμως την βρήκε και νομίζοντας πως είναι κάτι πολύτιμο την πήρε μαζί του, μεταφέροντας τη, στο μοιραίο λεωφορείο όπου και εξερράγη.

Η συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια ήταν και η μοναδική της οργάνωσης «ΕΜΑ». Οι αρχές πιστεύουν πως αργότερα τα μέλη της ίδρυσαν την τρομοκρατική οργάνωση «1η Μάη», που ευθύνεται για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιώργου Ραυτόπουλου, αλλά και για την δολοφονία του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Βερνάρδου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs