Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Αίγιο: Πλήθος προσκυνητών στην Παναγία την Τρυπητή - Δείτε φωτο


Ένα από τα ωραιότερα, πρωτότυπα και υποβλητικά θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδος είναι και το Ιστορικό Προσκύνημα ...
«Ζωοδόχος Πηγή» γνωστό ως «Παναγία η Τρυπητή» στην παραλιακή του Αιγίου.



Βρίσκεται στην παραλία Αιγίου, κτισμένο σε έναν απόκρημνο βράχο ύψους περίπου 30 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα σε σπήλαιο.

Όπως έχει χαρακτηριστικά γραφτεί, όποιος επισκέπτεται για 1η φορά το προσκύνημα εντυπωσιάζεται από την ιδιαίτερη ομορφιά του φυσικού τοπίου, τα κυπαρίσσια και τα σκιερά πεύκα ενώ όλοι φεύγοντας πίνουν από το νερό – ιερό αγίασμα του συγκεκριμένου προσκυνήματος.

Μία κλίμακα με 150 σκαλοπάτια ενώνει το Ιερό Προσκύνημα με το δημόσιο δρόμο. Υπάρχει ωστόσο και μία δεύτερη οδός από τον Κυπαρισσώνα.

Σήμερα, ημέρα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία συγχοροστάτησανπολλοί Αρχιερείς, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου.

Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, έγινε η λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος της Θεοτόκου έως το κέντρο της πόλης του Αιγίου.

Τιμές θα αποδώσουν Τμήμα Στρατού και των τριών όπλων, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας. Την πομπή πλαισίωσαν πλήθος φιλαρμονικών.

Σύμφωνα με την ευλαβή εκκλησιαστική παράδοση, στα μέσα του ΙΣΤ’ αιώνα (γύρω στο 1550 μ.Χ.), κάποιος ναυαγός του Κορινθιακού Κόλπου, διέκρινε μέσα στη νύχτα ένα φως παρηγοριάς, σημάδι πως βρισκόταν κοντά σε στεριά. Επιστράτευσε γεμάτος ελπίδα όλες του τις δυνάμεις για να φθάσει ως εκεί που λαμπύριζε το φως και τότε διαπίστωσε με πολλή έκπληξη, πως βρισκόταν μπροστά σε μία εικόνα της Παναγίας. Την εικόνα που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η Παναγία Ζωοδόχος




Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs