Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Η «ΧΡΥΣΗ» ΛΙΣΤΑ: Αυτά είναι τα διδακτορικά με τις καλύτερες αποδοχές!


Οι κάτοχοι διδακτορικού αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι το βλέπουν ως ...
ένα ακόμη εφόδιο για την αναζήτηση μιας καλύτερης δουλειάς, 




ενώ παράλληλα κυβερνήσεις και πανεπιστήμια ανταγωνίζονται για νέα ταλέντα και νέες χρήσιμες γνώσεις.

Αναπόφευκτα, παρατηρείται σταδιακά μια υπερπροσφορά διδακτορικών σε σχέση με τις ανάγκες (ζήτηση) στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα.

Όμως για έναν κάτοχο PhD υπάρχει πάντα η διέξοδος -και μάλιστα πιο προσοδοφόρα- της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, με τις προοπτικές σε ό,τι αφορά τις απολαβές να ποικίλουν.


Έρευνα

Η έρευνα, με επικεφαλής την Τζούλια Λέιν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που κατέγραψε τις οικονομικές προοπτικές άνω των 3.000 κατόχων διδακτορικού σε οκτώ πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, από το 2009 μέχρι το 2011, και δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», δείχνει ότι το 40% περίπου βρίσκουν δουλειά σε ιδιωτική εταιρεία μέσα σε ένα έτος από την απόκτηση του τίτλου τους, κερδίζοντας συνήθως περισσότερα από ό,τι αν είχαν μείνει στον ακαδημαϊκό-ερευνητικό χώρο.

Όμως οι επαγγελματικές προοπτικές δεν είναι ίδιες για όλους τους διδάκτορες, αλλά εξαρτώνται από τον τομέα τους. Έτσι, τις μεγαλύτερες αρχικές αποδοχές (κατά μέσο όρο 65.000 δολάρια ετησίως) έχουν όσοι έχουν PhD στα μαθηματικά, στους υπολογιστές ή στιςειδικότητες του μηχανικού.

Το 60% των μηχανικών με διδακτορικό στις ΗΠΑ πιάνουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα με περίπου 80.000 δολάρια το χρόνο.

Πολύ λιγότερα (περίπου 36.000 δολάρια ετησίως) κερδίζουν οι κάτοχοι διδακτορικού στη βιολογία, ένα πεδίο όπου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μεταδιδακτορική έρευνα, με αποτέλεσμα μόνο το 26% των κατόχων διδακτορικού να αναζητούν την τύχη τους σε εταιρίες.


Τα καλύτερα αμειβόμενα διδακτορικά είναι στους εξής τομείς:
  • Μηχανική (engineering)
  • Μαθηματικά και Υπολογιστές
  • Φυσική
  • Κοινωνικές επιστήμες
  • Χημεία
  • Υγεία
  • Εκπαίδευση
  • Βιολογία
  • Τέχνες και ανθρωπιστικές επιστήμες

Οι κυριότεροι εργοδότες κατόχων διδακτορικού είναι, κατά σειρά, η βιομηχανία ηλεκτρονικών, η φαρμακοβιομηχανία και γενικότερα οι βιομηχανίες που απασχολούν κάθε είδους μηχανικούς. Συνήθως πρόκειται για μεγάλες εταιρείες, που πληρώνουν πάνω από 90.000 δολάρια μέσο μισθό σε έναν μηχανικό με διδακτορικό.

Αν και η μελέτη αφορά μόνο την «αγορά» PhDs στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι στην Ευρώπη και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική, αν και οι μισθοί για τα «ντοκτορά» τείνουν να μην είναι τόσο υψηλοί.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs