Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Brexit: Τον Ιούλιο του 2020 θα ληφθεί η απόφαση για τα ιρλανδικά σύνορα


Τον Ιούλιο του 2020 θα αποφασιστεί τι θα πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί ένα ανοικτό ...
ιρλανδικό σύνορο μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου του Brexit, 




αν δεν υπάρξει νέα εμπορική συμφωνία, προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Βρετανίας.

Όπως δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές εάν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία, η Βρετανία θα έχει δύο επιλογές. Μια θα είναι η παράταση της μεταβατικής περιόδου για μία φορά πέραν του Δεκεμβρίου του 2020, πιθανώς έως το τέλος του 2021. Η άλλη θα είναι να προχωρήσει σε μια «στοιχειώδη» τελωνειακή ρύθμιση που θα καλύπτει ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά στην οποία η επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας θα είναι πιο στενά ευθυγραμμισμένη με τους τελωνειακούς κανονισμούς και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την παραγωγή, δήλωσαν τρεις διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπαθεί σήμερα να πείσει το υπουργικό της συμβούλιο να αποδεχθεί το σχέδιο της συμφωνίας για το διαζύγιο με την ΕΕ, το οποίο οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι απειλεί την κυβέρνησή της και την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι η επιλογή της τελωνειακής ρύθμισης περιλαμβάνει ρήτρες για να διασφαλίσει «ίσους όρους», ορίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τους κανονισμούς της ΕΕ για την κρατική βοήθεια και τον ανταγωνισμό, το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις - κάτι που αποτελεί κόκκινο πανί για τους σκληροπυρηνικούς υπέρμαχους του Brexit στο διχασμένο Συντηρητικό κόμμα.

Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, δήλωσαν οι πηγές, εάν αυτή η λύση έκτακτης ανάγκης για να παραμείνουν ανοικτά τα ιρλανδικά σύνορα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν υπάρχει μια μεμονωμένη συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.

Οι πηγές δήλωσαν ότι οι τρόποι αποχώρησης από την τελωνειακή ρύθμιση δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί και ότι θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά από τους διαπραγματευτές. Η ΕΕ θέλει αυτό να γίνει μέσω ενός κοινού μηχανισμού διαιτησίας της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου –της Κοινής Επιτροπής– που θα συσταθεί μετά το Brexit.

Σύμφωνα με την επιλογή που προτιμά η ΕΕ, εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, θα ζητήσουν τη συμβουλή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ECJ).

Η κυβέρνηση της Μέι, ωστόσο, θέλει να έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει μονομερώς. Ο τερματισμός της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν μια από τις βασικές δεσμεύσεις της καμπάνιας υπέρ του Brexit. Το υπουργικό συμβούλιο της Μέι συνεδριάζει σήμερα ενώ την ίδια ώρα προγραμματίζεται συνάντηση των εκπροσώπων των 27 κρατών-μελών στις Βρυξέλλες. Θα εξετάσουν την προτεινόμενη συμφωνία και θα αναμένουν να δουν εάν θα την εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας.
Πληροφορίες: ΑΜΠΕ / Reuters

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs