Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Τους 100 έφτασαν οι νεκροί από τη φωτιά στο Μάτι -Υπέκυψε 73χρονος εγκαυματίας


Πέντε μήνες μετά τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική και ο κατάλογος των θυμάτων ακόμη δεν έχει κλείσει. ...
 



Τους 100 έφτασαν οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους στην πυρκαγιά στο Μάτι. Τη μάχη για τη ζωή έχασε 73χρονος εγκαυματίας που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός


Η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου

Ηταν μεσημέρι της 23ης Ιουλίου του περασμένου καλοκαιριού, όταν η φωτιά που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης, πιθανότατα από έναν ηλικιωμένο που έκαιγε χόρτα και παλιόξυλα, σε λίγα λεπτά ξέφυγε και λόγω την ανέμων άρχισε να κατεβαίνει προς το Νέο Βουτζά και το Μάτι. 

Υστερα από λίγη ώρα οι πρώτες φλόγες άρχισαν να ζώνουν τα πρώτα σπίτια στο Νέο Βουτζά. 

Η φωτιά συνέχισε την πορεία της προς το Μάτι όπου εξαιτίας συνθηκών που ερευνώνται εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής. Μόλις η φωτιά πέρασε τη Μαραθώνος συντελέστηκε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ανθρωποι κάηκαν ζωντανοί, άλλοι μέσα στα αυτοκίνητά τους, άλλοι στα σπίτια τους, άλλοι πνίγηκαν από τους καπνούς ακόμη και μέσα στη θάλασσα. 25 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, αγκαλιασμένοι, στο οικόπεδο της φρίκης, μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα. Εγκλωβίστηκαν εκεί καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες και στην προσπάθειά τους να φθάσουν στη θάλασσα. Οι φλόγες όμως τους πρόλαβαν. 

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες πολίτες, κάτοικοι της περιοχής, είχαν βρει καταφύγιο στη θάλασσα. Οσοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τις φλόγες και να φθάσουν στη θάλασσα, αναγκάστηκαν να μείνουν στο νερό για ώρες. Εγκαυματίες, μωρά παιδιά, ηλικιωμένοι έμειναν στο νερό από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα όταν κυρίως σκάφη ιδιωτών έσπευσαν για να τους απομακρύνουν. Ολες αυτές τις ώρες έδιναν μάχη για τη ζωή τους κολυμπώντας σε μια θάλασσα που δεν ήταν ήρεμη και ενώ τους έπνιγαν οι καπνοί (δείτε εδώ συγκλονιστικό ντοκουμέντο από τη φωτιά στο Μάτι με ανθρώπους στο νερό την ώρα της πυρκαγιάς). 


Ο τραγικός απολογισμός 100 νεκροί, περιουσίες και ζωές κατεστραμμένες. 

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέστηκε αυτή η τραγωδία ερευνώνται. Οι ευθύνες, οι ελλείψεις και οι παρελείψεις τελούν υπό έρευνα καθώς οι οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους με μηνήσεις ζητούν να αποδοθούν ευθύνες. 

Χθες, μάλιστα, μήνυση κατέθεσε και η οικογένεια της άτυχης ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη κατά του κρατικού μηχανισμού για την τραγωδία στο Μάτι, ενώ αντίστοιχες ενέργειες έχουν κάνει και άλλες οικογένειες θυμάτων το προηγούμενο διάστημα. 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs