Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Τα νέα κόλπα των συμμοριών διακίνησης κοκαΐνης: Τηλεφωνικά κέντρα και «κούριερ»


Σημαντική αύξηση της ποσότητας που εισάγεται και διακινείται στην Ευρώπη διαπιστώνει το ...
Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας σε έκθεσή του.
Νέες συμμορίες, από τα Βαλκάνια, το Μαρόκο και άλλες χώρες διεκδικούν από οργανώσεις της ιταλικής μαφίας, που κυριαρχούσαν μέχρι πρότινος, μερίδιο της αγοράς της κοκαΐνης, δημιουργώντας καινούρια δίκτυα διακίνησης. Η αύξηση των ποσοτήτων καθαρότερης κοκαΐνης στην Ευρώπη κατά κύριο λόγο είναι συνέπεια της αύξησης της παραγωγής στη Λατινική Αμερική, πάνω απ' όλα στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο, την Κολομβία, σημειώνεται στην έκθεση.

Αυτό έχει συνέπεια ολοένα μεγαλύτερος αριθμός συμμοριών να προσπαθούν να δημιουργήσουν δικά τους δίκτυα, απευθείας από τους παραγωγούς, αλλά και να κρατούν τις τιμές χαμηλά. Στις νέες συμμορίες συγκαταλέγονται μαροκινές, οι οποίες αξιοποιούν τις προϋπάρχουσες οδούς διακίνησης κάνναβης, σύμφωνα με το Κέντρο.

«Ο κατακερματισμός της εμπορίας κοκαΐνης στην Ευρώπη μοιάζει να επιφέρει εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών για τον έλεγχο της προμήθειας και της λιανικής πώλησης κοκαΐνης σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο», επισημαίνεται. «Μια από τις συνέπειες είναι η αύξηση της βίας και των ανθρωποκτονιών οι οποίες συνδέονται με τα ναρκωτικά».


Οι νέες μέθοδοι

Η εμφάνιση περισσότερων συμμοριών έφερε και νέες εφευρετικές μεθόδους διακίνησης ναρκωτικών, όπως για παράδειγμα με εξειδικευμένους μεταφορείς που παραδίδουν στους τοξικομανείς την δόση τους αν τηλεφωνήσουν σε ειδικά τηλεφωνικά κέντρα.

Τέτοιου είδους «υπηρεσίες κούριερ» προσφέρονται στη Βρετανία, στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Οι αγοραστές επικοινωνούν με call center στην Ισπανία ή στα δυτικά Βαλκάνια, πάντα σύμφωνα με την έκθεση.

«Αυτές οι νέες μέθοδοι, η "ουμπεροποίηση" της εμπορίας κοκαΐνης, είναι σαφείς ενδείξεις (σ.σ. κλιμακούμενου) ανταγωνισμού στην αγορά, καθώς και του γεγονότος ότι οι διακινητές αναγκάζονται να προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες, πέραν του προϊόντος, όπως η ταχεία παράδοση οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε», σημειώνει το ΕΚΠΝΤ, αναφέρει το ΑΠΕ μεταδίδοντας ρεπορτάζ του Reuters.


Η Αμβέρσα ο σημαντικότερος κόμβος

Η αύξηση των ποσοτήτων κοκαΐνης που διατίθενται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια συμπίπτει με τη μετακίνηση των παραδοσιακών οδών διακίνησης, από την Ιβηρική στα μεγάλα λιμάνια του Βελγίου, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Η Αμβέρσα έχει μετατραπεί πλέον στον σημαντικότερο κόμβο εισαγωγής κοκαΐνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση. Τουλάχιστον 41 τόνοι του συγκεκριμένου ναρκωτικού κατασχέθηκαν από τις αρχές στο εν λόγω λιμάνι το 2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι 2016 κατασχέθηκαν 70,9 τόνοι κοκαΐνης σε όλη την Ευρώπη.

Οι νέες οδοί διακίνησης ενδέχεται να αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς άλλες οδοί και μέθοδοι διακίνησης, όπως είναι η χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών, ενδέχεται να μην εντοπίζονται καν, προειδοποιεί το Κέντρο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs