Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

«Ζωντανά πτώματα»: Ενα βήμα πριν τον θάνατο δίδυμες αδερφές που πάσχουν από ανορεξία – Ζυγίζουν 36 και 40 κιλά [εικόνες]


Μάχη για να κρατήσουν στη ζωή δίδυμες έφηβες που πάσχουν από ανορεξία, δίνουν οι γιατροί στη ...
Ρωσία, καθώς η σχολή μοντέλων τους είχε πει πως πρέπει να χάσουν βάρος.




Τα 14χρονα μοντέλα, Μάσα και Ντάσα Λεντένεβα, νοσηλεύονται στην εντατική σε νοσοκομείο της Μόσχας μετά από προειδοποίηση πως είχαν γίνει «ζωντανές – νεκρές» που κανείς δεν ήθελε να βοηθήσει.

Η μεταφορά τους στο νοσοκομείο έγινε όταν η Μαρία Κόκνο, αγωνίστρια για θύματα διατροφικών διαταραχών, έκανε μια δημόσια έκκληση για ιατρική βοήθεια για τις αδερφές που βρίσκονταν στα πρόθυρα του θανάτου, καθώς οι γιατροί αρνήθηκαν να βοηθήσουν.

Νωρίτερα, είχαν πέσει και οι δύο και κώμα για τρεις ημέρες σε ένα άλλο νοσοκομείο, αλλά μόλις συνήλθαν έπρεπε να επιστρέψουν σπίτι παρόλο που ήταν πολύ άρρωστες, ανέφερε η Κόκνο, μοντέλο και η ίδια και τηλεοπτική παρουσιάστρια που έχει δώσει την δική της μάχη με την ανορεξία.

Σε αυτό το στάδιο η Ντάσα έχει φτάσει στα 36 κιλά ενώ η αδερφή της η Μάσα, στα 40 κιλά.
Τα ήδη αδύνατα μοντέλα είχαν λάβει προειδοποίηση από την σχολή μοντέλων που φοιτούσαν πως θα έπρεπε να μειώσουν κι άλλο το βάρος τους ώστε «τα ζυγωματικά τους να είναι ορατά» προκειμένου να λάβουν μέρος σε περισσότερες φωτογραφίσεις, ανέφερε η Κόκνο.

Μετά την δημόσια έκκληση της Κόκνο, τα μοντέλα οδηγήθηκαν σε νοσοκομείο της Μόσχας, μακριά από την πόλη τους Λίπετσκ. «Κανείς δεν ήθελε να βοηθήσει τα κορίτσια, η μητέρα τους πήγε παντού, τα νοσοκομεία όμως τα απέρριπταν» πρόσθεσε.
«Η Μάσα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, ενώ η Ντάσα είναι μονίμως ξαπλωμένη και δεν μπορεί να σηκώσει ούτε το κεφάλι της» ανέφερε η Κόκνο. «Η μητέρα τους επικοινώνησε με την παρουσιάστρια Έλενα Μαλίσεβα και το Ινστιτούτο Διατροφής στη Μόσχα, αλλά κανείς δεν ήθελε να ασχοληθεί με ζωντανά πτώματα». Η οικογένειά της επικοινώνησε με την Κόκνο σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βοηθήσει τα κορίτσια.

Το τηλεοπτικό κανάλι moscow24 έδειξε την παρουσιάστρια με τα κορίτσια καθώς έμπαιναν σε νοσοκομείο στη Μόσχα ενώ ένας γιατρός ανέφερε πως το ιατρικό καθήκον «είναι να τα σώσει από μια κατάσταση όπου η καρδιά τους μπορεί να σταματήσει να χτυπά ανά πάσα στιγμή».
Η Κόκνο είπε: «Η Ντάσα είναι πιο αδύνατη από την αδερφή της. Η Μάσα ήταν πάντα λίγο πιο παχουλή. Αλλά και στα δύο μοντέλα είχαν πει πως έπρεπε να χάσουν 5 κιλά η καθεμία, ώστε να φαίνονται τα ζυγωματικά τους. Και οι δύο ήταν περίπου 50 κιλά τότε. Τα κορίτσια άρχισαν να κάνουν δίαιτα, δεν έτρωγαν τίποτα μετά τις 5 το απόγευμα και μόνο φαγητό στον ατμό. Σταδιακά, οι μερίδες και ο αριθμός των γευμάτων τους μειώθηκαν. Η Ντάσα, που ήθελε να είναι τέλεια σε όλα, έφτασε να ζυγίζει 36 κιλά . Η Μάσα είναι στα 40. Είναι σε ένα κρίσιμο σημείο και οι δύο. Οι αδερφές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου τους έδωσαν ηρεμιστικά, και η Ντάσα έπεσε σε κώμα για τρεις ημέρες. Όταν ξύπνησε, η μητέρα τους πήρε τα κορίτσια στο σπίτι».

Η Κόκνο έχει μείνει άφωνη με την περίπτωσή τους και στο παρελθόν έχει βοηθήσει κι άλλες έφηβες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ανορεξία.
Η μητέρα των κοριτσιών, Ναταλία Λεντένεβα, δήλωσε: «Τις είχαν πει πως το σώμα της Ντάσα είναι σχετικά καλό και πως η Μάσα έπρεπε να χάσει μερικά κιλά. Τα κορίτσια το πήραν διαφορετικά. Αυτά τα παιδιά ήταν πάντα τέλεια σε όλα, κι έτσι αποφάσισαν να είναι τέλεια και σε αυτή την περίπτωση. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Άρχισαν να κάνουν εμετό το φαγητό. Έλεγαν ‘δεν θα φάμε κανένα γλυκό σήμερα’ ή ‘δεν θα φάμε κανένα φρούτο’ ή ‘θα φάμε μόνο σαλάτα’. Έτρωγαν μόνο μία κοτολέτα και δύο κουταλιές βρώμης για δείπνο. Προσπαθούσα να τις πείσω να φάνε. Νόμιζα ότι θα άκουγαν ότι τους έλεγα. Αλλά είναι αυτό το είδος της ασθένειας που δεν ακούνε κανέναν και η ασθένεια προχωρούσε. Ότι κι αν έκανα, ότι κι αν τις έλεγα, δεν με ακούγανε».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs