Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Οι τουρκικές προκλήσεις «φρενάρουν» την επίσκεψη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη


Βαριά…σκιά στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη ρίχνει η ...
τουρκική προκλητικότητα, με την γείτονα να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους της ρητορικής σε Ελλάδα και Κύπρο.




Από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κρύβουν την ενόχλησή τους και παραδέχονται ότι το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό.

Διπλωματικές πηγές μάλιστα, εξακολουθούν να τοποθετούν χρονικά το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί στην Τουρκία «από τον Ιανουάριο και μετά» διαμηνύοντας ότι μια τόσο υψηλού επιπέδου συνάντηση απαιτεί καλή προετοιμασία αλλά και σημεία σύγκλισης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μιλώντας στο Iefimerida κυβερνητικός παράγοντας τόνιζε ότι παραμένει σταθερή επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να υπάρξει συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται όταν υπάρχει έξαρση.


Συνεχίζεται το… πινγκ-πονγκ δηλώσεων

Κατά τα λοιπά συνεχίζονται οι αναφορές που δυναμιτίζουν την όλη ατμόσφαιρά. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ – έπειτα από όσα είπαν τις προηγούμενες μέρες ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Πάνος Καμμένος- προχώρησε σε… συμβουλευτικού χαρακτήρα δηλώσεις. Λέγοντας ότι «όλοι πρέπει να μείνουν μακριά από τις προκλήσεις». Ενώ, προειδοποίησε ότι «σε αντίθετη περίπτωση, όλοι πρέπει να ξέρουν ότι το τίμημα θα είναι βαρύ».


Η Αθήνα θέλει να πέσουν οι τόνοι

Βούλησης της ελληνικής πλευράς, πάντως, είναι να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση, αφού κοινή πεποίθηση στα υψηλά κλιμάκια τόσο του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του Μαξίμου είναι ότι «η έξαρση δεν βοηθάει». Ενδεικτικές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος τόνισε πως «η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να οξύνει την πολιτική ρητορική» παρέχοντας -για προφανείς λόγους- κάλυψη στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs