Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση για την συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια - Ζυμώσεις στο παρασκήνιο για να βρει ο Ζάεφ τους 80 βουλευτές


Μετ' εμποδίων φαίνεται ότι προχωρά η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, καθώς όπως όλα δείχνουν...
, ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει βρει ακόμη τους 80 βουλευτές, καθιστώντας αμφίβολη την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας.




Η συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων, που έχει εισέλθει στην τελική φάση για τη συνταγματική αναθεώρηση, πήρε αναβολή, δείχνοντας τα προβλήματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους. Ο Ζόραν Ζάεφ επιδιώκει να κερδίσει τις ψήφους των δύο βουλευτών του αλβανικού κόμματος, που ζητούν διασφαλίσεις για το ζήτημα της εθνότητας.

Αρχικά, η συνεδρίαση είχε οριστεί για τη 13:00 τοπική ώρα (14: 00 ώρα Ελλάδας), όμως μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική, χωρίς και πάλι να ξεκινήσει. Τελικά, αποφασίστηκε η αναβολή της συνεδρίασης για αύριο, στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας).

Η αναβολή της συνεδρίασης γίνεται λίγο μετά τη δημόσια παραδοχή του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ ότι δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 ψήφους για τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό Νόμο του Συντάγματος.

Ο Ζάεφ προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης

Ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ συνομιλεί με το αλβανικό κόμμα BESA, που διαθέτει δύο βουλευτές, για να βρεθεί τεχνική διατύπωση για την υπηκοότητα, που θα επιτρέψει τη στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών.

«Αυτό που ζητά το "BESA" είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, "μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» είπε σε δημοσιογράφους ο Ζόραν Ζάεφ. Στόχος είναι να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι οι οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης…

«Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μίας λύσης σε ότι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιόν τρόπο η υπηκοότητα θα είναι "μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες», διευκρίνισε ο Ζάεφ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ευελπιστεί στην ψήφο του βουλευτή της σλαβικής αντιπολίτευσης Πάντσο Μίνοφ (σ.σ. ανήκει στο μικρό GROM και εξελέγη με τα ψηφοδέλτια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE). Ο Μίνοφ δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 80 βουλευτών που είχαν ψηφίσει υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs