Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Η πρώτη «πολιτική» παρέμβαση της Μέγκαν: Ζητά περισσότερες μαύρες καθηγήτριες στα πανεπιστήμια


Με μητέρα Αφροαμερικανή η δούκισσα του Σάσεξ στηρίζει το κίνημα για την καταπολέμηση του ρατσισμού στα ...
πανεπιστήμια και την προώθηση των μαύρων γυναικών σε ακαδημαϊκές θέσεις




Για πρώτη φορά από την ημέρα του γάμου της με τον πρίγκιπα Χάρι τον περασμένο Μάιο, γεγονός που την «έχρισε» και επίσημα μέλος της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου, η Μέγκαν Μαρκλ έκανε «πολιτική» παρέμβαση στηρίζοντας ανοικτά ένα κίνημα που ζητά περισσότερες μαύρες γυναίκες στο διδακτικό προσωπικό των βρετανικών πανεπιστημίων.

Όπως αποκαλύπτει ο βρετανικός Τύπος, η Αμερικανίδα, πρώην ηθοποιός, όταν τον Ιανουάριο επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο «University of London» δεν δίστασε να ενθαρρύνει το εκπαιδευτικό προσωπικό να ανοίξει ο διάλογος για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των πανεπιστημίων ενώ παράλληλα, έδειξε σοκαρισμένη όταν πληροφορήθηκε τον μικρό αριθμό ξένων ακαδημαϊκών στα πανεπιστήμια της Γηραιάς Αλβιόνας.

Η 37χρονη δούκισσα του Σάσεξ, που την άνοιξη θα φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί, πρόσφερε την στήριξή της στο κίνημα μαύρων ακαδημαϊκών και φοιτητών που ζητά την «αποαποικιοποίηση» του εκπαιδευτικού συστήματος στη Βρετανία, την καταπολέμηση του ρατσισμού στα πανεπιστήμια και την προώθηση των μαύρων γυναικών σε ακαδημαϊκές θέσεις αντί για «άνδρες καθηγητές, ωχρούς και με στάσιμες απόψεις».

Το σχετικό κίνημα αναπτύχθηκε στη Βρετανία το 2016, όταν φοιτητές στην Οξφόρδη εξεγέρθηκαν και βγήκαν στους δρόμους για να ρίξουν το άγαλμα του Σέσιλ Ρόουντς σε ένα από τα κολέγια της Οξφόρδης. Ο Ρόουντς, υποστηρικτής του βρετανικού ιμπεριαλισμού, χρημάτισε πρωθυπουργός της αποικίας του Ακρωτηρίου από το 1890 μέχρι το 1896 και διατηρούσε επιχειρήσεις στη Ροδεσία.

Τον Ιανουάριο η δούκισσα είχε επισκεφθεί το «University of London» με το νέο της ρόλο ως επικεφαλής της Ένωσης Πανεπιστημίων της Κοινοπολιτείας (ACU) και εξέφρασε την έκπληξή της όταν άκουσε πόσο χαμηλός είναι ο αριθμός των μη Βρετανών καθηγητών στα πανεπιστήμια.

Σχετική έρευνα έδειξε πως στη Βρετανία το 68% των πανεπιστημιακών είναι άνδρες λευκοί, το 23% γυναίκες λευκές, το 6,5% είναι άνδρες μαύροι ή ασιατικής καταγωγής και μόνο το 2% είναι γυναίκες μαύρες ή με ασιατική καταγωγή. Η Μέγκαν Μαρκλ ζήτησε από την προσωπική της γραμματέα να καταγράψει τα δεδομένα του 2016 – 2017 και τόνισε την ανάγκη διαλόγου με θέμα τον εκσυγχρονισμό στο διδακτικό προσωπικό των βρετανικών πανεπιστημίων.
Συντάκτης: Εύα Παυλάτου

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs