Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία και Σουηδία αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο


Τέσσερις χώρες ανακοίνωσαν τη στήριξή τους στον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. ...
Πρόκειται για τη Βρετανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία.




Την ίδια στιγμή, λίγες ώρες πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου προκειμένου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει προεδρικές εκλογές, ο ίδιος έκανε νύξη για το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι κίνδυνοι να εκτυλιχθεί ένα τέτοιο σενάριο», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta. «Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους», σημείωσε ο Νικολάς Μαδούρο.

«Η Ισπανία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.


Από την πλευρά του ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έγραψε στο Twitter:

«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs