Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Πόσα μικρόβια «κρύβει» μια απλή χειραψία


Μια νέα έρευνα από την Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Johns Hopkins στις ΗΠΑ, αποκάλυψε ...
ότι μπορεί μια χειραψία να αποτελεί βασικό μέσο μετάδοσης ασθενειών, αλλά τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνα όσο ίσως πιστεύουν κάποιοι.




Αφορμή για την συγκεκριμένη μελέτη, αποτέλεσε παλιότερη έρευνα που έδειξε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται ως γιατροί και νοσοκόμοι έχουν 17% αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν επικίνδυνα βακτήρια, επειδή έρχονται σε στενή επαφή και κάνουν πολλές χειραψίες με ασθενείς.

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας, οι επιστήμονες από το Johns Hopkins, εξέτασαν τις περιπτώσεις εκατοντάδων ατόμων που συμμετείχαν σε τελετή αποφοίτησης. Πήραν δείγμα από τις παλάμες των συμμετεχόντων πριν και μετά την ολοκλήρωση της τελετής, κατά την οποία οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν όπως είναι φυσικό δεκάδες χειραψίες. Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν το κατά πόσον είναι πιθανό να μεταδοθούν μέσω χειραψίας διαδεδομένα επικίνδυνα βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus).

Διαπίστωσαν ότι στο 93% των περιπτώσεων, τα δείγματα μετά το τέλος της τελετής αφορούσαν μη-παθογενή και άρα ακίνδυνα βακτήρια.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ David Bishai, υποστηρίζει ότι μια απλή χειραψία εμπεριέχει μόνο ένα μικρό κίνδυνο μόλυνσης από κάποιο πραγματικά επικίνδυνο βακτήριο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το 80% όλων των μολυσματικών ασθενειών μεταδίδονται με την επαφή, τόσο με άμεσο τρόπο, όπως ένα φιλί, όσο και με έμμεσο τρόπο, όπως μια χειραψία.

Και προτείνουν ότι η πιο απλή και αποτελεσματική λύση είναι να είναι κανείς επιμελής στην καθαριότητα και το τακτικό πλύσιμο των χεριών του.

Η έρευνα από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins θα δημοσιευθούν επισήμως στο τεύχος Ιουνίου της επιστημονικής επιθεώρησης Journal of School Nursing.
Πηγή: www.onmed.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs