Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Aποκριάτικοι προορισμοί: Βολτάρουμε στα ωραιότερα ελληνικά καρναβάλια!!! Ακολουθήστε μας...


Ευφάνταστες στολές και τεράστια άρματα, η πάντοτε επίκαιρη σάτιρα μαζί με παραδοσιακά έθιμα, πολύχρωμα κομφετί και ...
μια μεθυστική αύρα στην ατμόσφαιρα!




Οι απόκριες στην Ελλάδα δεν έχουν...
τίποτα να ζηλέψουν από τους προορισμούς του εξωτερικού. Διαφορετικές περιοχές της χώρας γιορτάζουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο και με τα ιδιαίτερα έθιμά τους. Επιλέξτε το δικό σας προορισμό και ξεφαντώστε στους ρυθμούς… του καρναβαλιού.

Μη χάσετε:


ΞΑΝΘΗ

Πρόκειται για ένα αυθεντικό λαϊκό πανηγύρι στο οποίο όλη η πόλη γίνεται μια παρέα και βγαίνει στους δρόμους καθ’ όλη τη διάρκεια της Αποκριάς. Περισσότεροι από 40 πολιτιστικοί σύλλογοι βοηθούν και συμμετέχουν στο αποκριάτικο πρόγραμμα, στήνοντας στέκια στους δρόμους και κερνώντας τους φιλοξενούμενους με κρασί και τοπικούς μεζέδες, τόσο στην παλιά πόλη όσο και στην «παραλία», μπροστά από τα cafes. Το καρναβάλι στην Ξάνθη κλείνει με το κάψιμο του «Tζάρου». Πρόκειται για ένα αρκετά παλιό έθιμο, κατά το οποίο ο «Τζάρος» (ένα ανθρώπινο ομοίωμα) τοποθετείται πάνω σε ένα σωρό από πουρνάρια και θάμνους και εν συνεχεία καίγεται. Η προέλευση του εθίμου έρχεται από την περιοχή Σαμακώβ της ανατολικής Ξάνθης (κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης), όπου και λαμβάνει χώρα το… τελετουργικό (το όνομα προκύπτει από τον ιδιόρρυθμο ήχο «τζ, τζ, τζ» που δημιουργεί η καύση των θάμνων), συνοδεία πυροτεχνημάτων.


ΠΑΤΡΑ

Η χαρά της ζωής, η δημιουργία, η ευρηματικότητα, η σάτιρα, η ανατροπή, το αστείρευτο κέφι, η διασκέδαση και φυσικά η τεράστια συμμετοχή από όλους –ντόπιους και επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους – ανακηρύσσουν το καρναβάλι της αχαϊκής πρωτεύουσας το κορυφαίο της χώρας! Ολη η Πάτρα ζει ένα τεράστιο πάρτι, στο οποίο ακόμη και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία γίνονται… χώροι διασκέδασης! Σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα, η Πάτρα είναι ιδανική για να νιώσετε τι σημαίνει αποκριάτικο κέφι! Πέρα από τη μεγάλη παρέλαση της δεύτερης Κυριακής των Αποκριών, αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει είναι η βραδινή της προηγούμενης ημέρας (με σημείο αφετηρίας συνήθως τη Ρήγα Φεραίου και φινάλε στο τέλος της Κορίνθου, διασχίζοντας σχεδόν όλο το κέντρο της πόλης). Το απόγευμα τα γκρουπ και οι συμμετέχοντες μαζεύονται στα σημεία όπου έχουν δώσει ραντεβού και το πάρτι ξεκινά!


ΚΟΖΑΝΗ

Το κορυφαίο πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός για την πόλη (αλλά και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή) βασίζεται κυρίως στην αυθόρμητη συμμετοχή και την αυτενέργεια των κατοίκων της Κοζάνης. Η πόλη ζει σε ρυθμούς παραδοσιακού γλεντιού και πάλλεται υπό τους ήχους χάλκινων, ενώ τα τοπικά εδέσματα κυριαρχούν και το κρασί ρέει άφθονο. Μπάντες και λαϊκοί καλλιτέχνες στους δρόμους, υπαίθρια νυχτερινά γλέντια, αθυροστομία και σκωπτικό πνεύμα δημιουργούν πανζουρλισμό… παντού! Αναμφίβολα το πιο ιδιαίτερο σημείο αναφοράς στο καρναβάλι της Κοζάνης είναι ο Φανός. Πρόκειται για μια ιδιότυπη «τελετή» που περιλαμβάνει τραγούδι, χορό και φαγοπότι. Αρχής γενομένης από την Τσικνοπέμπτη, ανάβει κάθε βράδυ ένας φανός σε μια γειτονιά και την Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς ανάβουν όλοι οι φανοί της πόλης (συνολικά 14).


ΝΑΟΥΣΑ

Αυθεντικά στοιχεία, πειράγματα και αστεϊσμοί είναι τα κύρια στοιχεία για ένα από τα πιο… σατιρικά καρναβάλια της χώρας! Οι «Μπούλες» ή «Μπουλούκια» από Γενίτσαρους είναι το βασικό στοιχείο για το καρναβάλι της Νάουσας. Εχει βαθιές ρίζες στο χρόνο και ξεκινά την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, με λαϊκά πανηγύρια, χορευτικά συγκροτήματα και παρελάσεις μεταμφιεσμένων που αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα, επισκέπτονται τα σπίτια των πληρωμάτων τους μέσα σε εύθυμη διάθεση. Αυτό επαναλαμβάνεται και την Κυριακή της Αποκριάς, όπου στην πλατεία των Αλωνιών οργανώνεται γλέντι με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο ναουσαίικο κρασί.


Κρητικό καρναβάλι

ΡΕΘΥΜΝΟ

Τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης και τα τοπικά έθιμα (όπως η κρητική καντάδα και εκφώνηση/αντιφώνηση του Βασιλιά Καρνάβαλου) καθιστούν το Ρέθυμνο έναν ιδιαιτέρως δημοφιλή καρναβαλικό προορισμό. Μάλιστα τα άρματα εδώ είναι φτιαγμένα από οικολογικά υλικά, ενώ οι στολές των καρναβαλιστών πολλές φορές γίνονται από τους ίδιους ή από ντόπιες βιοτεχνίες. Πέρα από τα αποκριάτικα έθιμα, το… πανηγύρι στο Ρέθυμνο –και σε αρκετά σημεία της παλιάς πόλης– συνεχίζεται και την Καθαρά Δευτέρα, με παραδοσιακά και μοναδικά δρώμενα όπως τα «μουντζουρώματα», την «παρέλαση της καμήλας» και το «μπεγιράκι»!


Σε νησιώτικους ρυθμούς

ΚΕΡΚΥΡΑ

Από την εποχή των Βενετών και για σχεδόν 450 χρόνια το κερκυραϊκό καρναβάλι έχει επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας. Οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν επηρεαστεί από την ενετική παράδοση, γεμάτες μπρίο, πολυχρωμία και τη μεγάλη λαϊκή συμμετοχή, που μαζί με τους χορούς μασκέ και το ανέμελο… ρεμπελιό στα καντούνια, σου φέρνουν θύμισες από τη Βενετία των προηγούμενων αιώνων! Ενα από τα νέα στοιχεία που έχουν ενσωματωθεί πρόσφατα στο κερκυραϊκό καρναβάλι είναι τα πετεγολέτσα ή πετεγόλια (κουτσομπολιά). Είναι ένα θεατρικό είδος που παρουσιάζεται από ηθοποιούς και παρουσιαστές, με αναδρομές εθίμων, παραδοσιακούς τύπους παλιών Κερκυραίων κ.λπ. Κάθε χρόνο παίζονται σε υπαίθρια σκηνή, στην κεντρική αγορά της παλιάς πόλης στην Πίνια.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs