Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019

Σύγχρονη «μάστιγα» οι αγγειακές παθήσεις


Σε σύγχρονη «μάστιγα» εξελίσσονται οι αγγειακές παθήσεις στη χώρα μας. Τουλάχιστον 1 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από...
Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, με την πλειοψηφία να είναι γυναίκες, 
ενώ περίπου 100.000 εκτιμάται ότι υποφέρουν από Περιφερική Αρτηριακή Νόσο. Την ίδια στιγμή, βαριά επίπτωση έχουν η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή, καθώς και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια τα οποία «χτυπούν» κάθε χρόνο 30.000 ανθρώπους

Τα μελανά στοιχεία για τις αγγειακές παθήσεις που θεωρούνται πλέον μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, την Τετάρτη στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριό της (πραγματοποιείται Παρασκευή και Σάββατο, 6-7 Μαρτίου 2015 στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα).

Οι ειδικοί επισήμαναν ότι οι αγγειακές παθήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα ώστε να μην αποβαίνουν μοιραίες για την ζωή των ασθενών.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015, η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία παρέχει δωρεάν εξέταση κοινού για τις Αγγειακές Παθήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 2103645629 ή να στείλουν την δήλωση συμμετοχής που θα βρουν στο site: www.angiologycongress.gr στο fax 210 3644 441 ή στο email: info@apr.com.gr


Ποιες είναι οι αγγειακές παθήσεις

Η Χρόνια Φλεβική Νόσος ή Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, όπως ανέφερε ο κ. Ανέστης Παπανάγνου, Αγγειοχειρουργός, Δ/ντής Αγγειοχειρουργικού Τμήματος Νοσοκομείου «Ιατρικό Αθηνών-Κλινική Ψυχικού» και Ταμίας της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, αποτελεί μάστιγα της σύγχρονης εποχής, αφού 1 με 1,5 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από αυτή, με το μεγαλύτερο ποσοστό (60%-70%) να είναι γυναίκες. Ειδικότερα, περίπου 40% των γυναικών παρουσιάζουν Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια ενώ ο επιπολασμός στους άνδρες φτάνει το 17%. 

Πόδια πρησμένα, κουρασμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο είναι τα κύρια και ενοχλητικά συμπτώματα της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή επιδείνωση στη φυσική της εξέλιξη ιδιαίτερα αν δεν αντιμετωπισθεί και μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά την ποιότητα ζωής των πασχόντων και να δημιουργήσει σοβαρές και ενίοτε δυσίατες επιπλοκές.

Με τον όρο «Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο (ΦΘΝ)» ανέφερε ο κ. Γιώργος Σφυροέρας, Αγγειοχειρουργός, Επιμ. Β’ της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του «Αττικόν» και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας «εννοούμε την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή, των οποίων η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι κοινή». H ΦΘΝ αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στη Ευρώπη, αφού 650.000 ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 ασθενείς από πνευμονική εμβολή ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 543.454 Ευρωπαίοι και 50.000 Έλληνες.

Τα πιο σημαντικά συμπτώματα της νόσου είναι οίδημα και πόνος ή ευαισθησία του ποδιού, αίσθημα θερμότητας, ερυθρότητα ή αλλαγή του χρώματος του δέρματος, ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή -δύσπνοια , θωρακικός πόνος ή αίσθημα παλμών, εφίδρωση και αγωνία, αιμοπτύσεις και εύκολη κόπωση ή λιποθυμία.

Η νόσος σε κάποιες περιπτώσεις δεν δίνει συμπτώματα ή τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι τυπικά και η διάγνωση να γίνεται καθυστερημένα. Γι αυτό χρειάζεται διαρκής ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πρόσφατες μελέτες, έδειξαν ότι πολλοί ασθενείς που κινδυνεύουν από Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο δεν λαμβάνουν την κατάλληλη θρομβοπροφύλαξη (η οποία γίνεται με χορήγηση των κατάλληλων αντιθρομβωτικών φαρμάκων, με εφαρμογή ελαστικών καλτσών και με υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η διάγνωση της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου δεν γίνεται έγκαιρα.


Συμπερασματικά, η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΝ) αποτελεί συχνή αιτία θανάτου στους νοσηλευόμενους κυρίως ασθενείς, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο ποσοστό. Η εφαρμογή κατάλληλης θρομβοπροφύλαξης μπορεί να σώσει ζωές και να προλάβει τις επώδυνες επιπλοκές της νόσου.


Τρίτη αιτία θανάτου τα εγκεφαλικά επεισόδια

Τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ) αποτελούν διεθνώς την τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου (μετά από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο) και ταυτόχρονα την πιο συχνή αιτία μόνιμης αναπηρίας. Κάθε χρόνο πεθαίνουν παγκοσμίως 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η πιο συνηθισμένη μορφή του είναι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Προκαλείται, όταν η ροή του αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου διακοπεί, εξαιτίας της απόφραξης ενός αγγείου από θρόμβο αίματος. Στη χώρα μας συμβαίνουν κάθε χρόνο περίπου 30.000 νέα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα σημαντικότερα συμπτώματα ενός αγγειακού εγκεφαλικού μπορεί να είναι μούδιασμα, αδυναμία στο χέρι και το πόδι, ημιπληγία, δυσκολία στην ομιλία και στο περπάτημα (αστάθεια βάδισης), ίλιγγος και ζάλη, διαταραχές οράσεως, πονοκέφαλος και εμετός .

Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση ενός τέτοιου επεισοδίου περιλαμβάνουν την αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, απουσία φυσικής άσκησης και παχυσαρκία. Επίσης πολύ συχνά ευθύνονται καρδιακές αρρυθμίες όπως είναι η κολπική μαρμαρυγή, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με ανεπαρκή αντιπηκτική αγωγή. Τέλος, μπορεί να προκληθεί από την μεγάλη στένωση ή απόφραξη των αρτηριών που αιματώνουν τον εγκέφαλο δηλαδή των καρωτίδων και σπανιότερα των σπονδυλικών αρτηριών. 

Η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (ΠΑΝ), όπως τόνισε ο κ. Θεοφάνης Παπάς, Αγγειοχειρουργός, Επιμ. Α’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Γ.Ν.Α «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ» και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας αποτελεί εκδήλωση της συστηματικής αθηροσκλήρυνσης (αθηρωμάτωσης) των αρτηριών του οργανισμού, που τροφοδοτούν με αίμα τα άκρα. Προσβάλλει το

10-15% των ατόμων του γενικού πληθυσμού ενώ περίπου το 50% των ασθενών με ΠΑΝ είναι ασυμπτωματικοί. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η νόσος είναι περισσότερο συχνή στους άνδρες και ο επιπολασμός της αυξάνεται σημαντικά μετά το 50ο έτος.

Αρχικά, η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (ΠΑΝ) είναι ασυμπτωματική, μπορεί δε να παραμείνει έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το συχνότερο σύμπτωμα της ΠΑΝ είναι ο πόνος στα κάτω άκρα κατά τη βάδιση, ο οποίος σταματά με την ανάπαυση και εμφανίζεται πάλι με την έναρξη της βάδισης (διαλείπουσα χωλότητα). Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, ο ασθενής πονά και στην ανάπαυση (άλγος αναπαύσεως) ενώ μπορεί να εμφανίσει πληγές που δεν κλείνουν ή/και νέκρωση ιστών (γάγγραινα).

Στους προδιαθεσικούς παράγοντες για την ανάπτυξη Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου συμπεριλαμβάνονται: Το φύλο η ηλικία, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία (ύπαρξη υψηλής χοληστερόλης) και το κάπνισμα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs