Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019

Θα επανέλθει ο πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ;


Ο Φρανσουά Μιττεράν έλεγε πως η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων. Δεν είναι γνωστό το πόσοι από τους εναπομείναντες ...
βουλευτές και πολιτευτές του Κινήματος Αλλαγής είναι και θιασώτες της πολιτικής σκέψης του εμβληματικού Γάλλου πολιτικού, 
όμως η συζήτηση για το εάν ο πράσινος ήλιος, το σύμβολο τοτέμ του ιστορικού κόμματος της μεταπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ, έχει επιστρέψει για τα καλά, πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη, ειδικά αφότου αποχώρησαν από το Κίνημα Αλλαγής το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ. 

Το θέμα επανέφερε εμφατικά στην επικαιρότητα ο Νίκος Παπανδρέου, που θα κατέβει στις ευρωεκλογές ως υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ, δηλώνοντας ότι ο κόσμος που συναντά στους δρόμους του το ζητά επίμονα. Το επιβεβαίωσε με νούμερα και ο Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας ότι οκτώ στους δέκα οπαδούς της παράταξης, το ζητούν μετ’επιτάσεως. Είναι ένα θέμα που αναμένεται να λυθεί μέχρι το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, στα τέλη Μαρτίου. Πέρα από την ουσία, κρύβει κι έναν έντονο συναισθηματισμό. Τι θα απεικονίζουν τα ψηφοδέλτια που θα κρατούν στα χέρια τους οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, όταν θα φτάσουν στην κάλπη;

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν το λένε φωναχτά, αλλά ξέρουν καλά ότι το brand «ΠΑΣΟΚ» έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα – κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες – που σχεδόν έχει αποκτήσει μυθιστορηματικές διαστάσεις. Με αποτέλεσμα ο χώρος να πρέπει να υποστεί ένα πολιτικό “re-branding” και να πλασαριστεί ως μια σύνθεση κεντρώων δυνάμεων, που περιβάλλουν το ιστορικό κόμμα. Και μπορεί το ΚΙΝΑΛ να μην κατάφερε να ξεπεράσει τον ένα χρόνο λειτουργίας με την αρχική του μορφή, η απόφαση πάντως της ηγεσίας του, είναι να το οδηγήσει στις κάλπες με την παρούσα μορφή και τα νέα του σύμβολα. Οι εισηγήσεις που βέβαια δέχεται η κυρία Γεννηματά, είναι να τοποθετήσει σε ευκρινές σημείο του ψηφοδελτίου τον πράσινο ήλιο, ώστε να σηματοδοτηθεί και η συνέχεια του κόμματος στο νέο σχήμα. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 30-31 Μαρτίου, στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.


Η ιστορία της αλλαγής του συμβόλου

Ο πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της χώρας και κυριάρχησε στη Μεταπολίτευση. Αν και το πρώτο σήμα, όπως κατοχυρώθηκε το 1974 στον Άρειο Πάγο ήταν ασπρόμαυρο, αμέσως κυριάρχησε το πράσινο χρώμα. Την κατοχύρωση του σήματος με τις εννέα κυματιστές ακτίνες έκαναν ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Κώστας Γείτονας και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, με την εξής περιγραφή.

«Σύμπλεγμα κυκλικό, περιβαλλόμενον υπό του τίτλου του κόμματος, εντός δε του κύκλου αποτύπωμα ανατέλλοντος ηλίου».

Η πρώτη συζήτηση για αλλαγή εμβλήματος έγινε 27 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Το 2001, στα χρόνια του «εκσυγχρονισμού», εμπνευστής ήταν ο τότε γραμματέας του Κινήματος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο πρότεινε και αλλαγή ονόματος. Η σκέψη του αφορούσε ένα «Δ», το οποίο θα συμβόλιζε τη «Δημοκρατία» και από αυτό θα έβγαινε η κεφαλή της θεάς Αθηνάς. Η πρόταση, όμως, κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ...

Το σήμα παρέμεινε αναλλοίωτο μέχρι τη δεκαετία του 2000, οπότε και άρχισαν οι πειραματισμοί υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, που αποφάσισε να κάνει πράξη τις προτάσεις Χρυσοχοΐδη - έστω και κατά το ήμισυ. Χωρίς να απαλείψει τον όρο «ΠΑΣΟΚ», στις ομιλίες του έκανε λόγο διαρκώς για τη «Δημοκρατική Παράταξη», εξαιτίας και της αμφίπλευρης διεύρυνσης που «χώρεσε» τότε στο ίδιο ψηφοδέλτιο τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, τον Στέφανο Μάνο, τη Μαρία Δαμανάκη και τον Μίμη Ανδρουλάκη.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το σύμβολο, ο Παπανδρέου υιοθέτησε τότε τους «πολύχρωμους ήλιους». Μια σειρά, δηλαδή, από καρικατούρες του παραδοσιακού ήλιου του ΠΑΣΟΚ, με διάφορα χρώματα, τα οποία συμβόλιζαν ακριβώς αυτή τη διεύρυνση και το άνοιγμα στην κοινωνία - το οποίο, ωστόσο, δεν αγκάλιασε το εκλογικό κοινό. Μία παραλλαγή των «πολύχρωμων ήλιων», με έξι ακτίνες, χρησιμοποιήθηκε και στις ευρωεκλογές του 2004, τις οποίες πάντως ουδείς θέλει να θυμάται στο ΠΑΣΟΚ, μετά την ήττα που υπέστη.

Το 2014 ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρουσιάζει την Ελιά για την κάθοδο του κόμματος στις ευρωεκλογές. Ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2015 η «Δημοκρατική Παράταξη», λόγω των ανοιγμάτων που πραγματοποίησε στις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου η Χαριλάου Τρικούπη και κατέληξε στο δικό της σύμβολο: πέντε κεφαλές που ατενίζουν, υποτίθεται, το μέλλον. Η προσπάθεια αναγέννησης του χώρου και η συνεργασία με άλλα κόμματα το Κέντρου οδήγησε τελικά στη γέννηση του ΚΙΝΑΛ το 2018.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs