Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Προσοχή: Μην δεχτείτε ποτέ χαρτονόμισμα με τέτοιους λεκέδες από μελάνι - Τι οδηγίες δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


Οι ληστείες σε ATM και χρηματαποστολές να έχουν γίνει στην χώρα μας σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. ...
Χρειάζεται προσοχή αν περάσουν από τα χέρια μας χαρτονομίσματα κηλιδωμένα με μελάνη, όπως στις παρακάτω φωτογραφίες.



Η μελάνη σε αυτά τα τραπεζογραμμάτια προέρχεται από αντικλεπτικές συσκευές, γνωστές επίσης ως έξυπνα συστήματα αχρήστευσης τραπεζογραμματίων (IBNS), οι οποίες ενεργοποιούνται όταν εγκληματίες ανοίγουν ένα φυλασσόμενο κιβώτιο μετρητών, όπως ένα ΑΤΜ ή ένα χρηματοκιβώτιο σε όχημα χρηματαποστολής. Τα συστήματα αυτά εκτοξεύουν μελάκι και καθιστούν τα κλεμμένα τραπεζογραμμάτια άχρηστα και άνευ αξίας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι τράπεζες και οι λοιποί φορείς που κατ’ επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά να πέσουν θύματα εγκληματικής ενέργειας.


Όταν ένα τραπεζογραμμάτιο κηλιδώνεται από σύστημα IBNS, η μελάνη ασφαλείας εμποτίζει το τραπεζογραμμάτιο και αφήνει ίχνη που συνήθως είναι περισσότερο εμφανή στις άκρες του τραπεζογραμματίου. Οι μελάνες ασφαλείας που χρησιμοποιούνται συχνότερα έχουν χρώμα έντονο μωβ, πράσινο, μπλε, κόκκινο ή μαύρο. Η μελάνη συνήθως ρέει από τις άκρες προς το κέντρο των τραπεζογραμματίων και αφήνει ένα χαρακτηριστικό αποτύπωμα.

Μερικές φορές, τα χημικά που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για να πλύνουν τα τραπεζογραμμάτια στην προσπάθειά τους να αφαιρέσουν τη μελάνη μπορούν να αλλάξουν το χρώμα. Ως αποτέλεσμα, τα αρχικά χρώματα των τραπεζογραμματίων μπορούν επίσης να αλλοιωθούν και ορισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας μπορεί να καταστραφούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν.


Η ΕΚΤ συμβουλεύει τους συναλλασσόμενους να είναι πολύ προσεκτικοί με τα... μελανιασμένα χαρτονομίσματα ειδικά εάν οι "λεκέδες" μοιάζουν με αυτούς στις παρακάτω εικόνες. Δεν χρειάζεται όμως πανικός και κάθε κηλίδα μελάνης δεν σημαίνει κλεμμένο χαρτονόμισμα. 

Αν πάνω στο τραπεζογραμμάτιο υπάρχουν πολύ αμυδρές κηλίδες ή ορισμένα μικρά σημάδια και οι άκρες είναι άθικτες, τότε τα σημάδια έχουν πιθανότατα προκληθεί τυχαία, για παράδειγμα, από ένα στυλό που χάνει μελάνη. Αυτά τα τραπεζογραμμάτια είναι απίθανο να έχουν κλαπεί και μπορούν να γίνουν δεκτά.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs