Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Vegan τυρί: Μπορεί να λέγεται τυρί;


Ενώ η αναζήτηση φυτικών προϊόντων συνεχώς αυξάνεται, εντείνεται και ο πονοκέφαλος των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων για...
το μέλλον της βιομηχανίας. 




Το ερώτημα λοιπόν που τιτλοφορεί το παρακάτω κείμενο είναι προβληματισμός που μάλλον θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο σοβαρά.

«Τυρί» με βάση κάσιους, οργανικό miso και μαύρο τρουφέλαιο, πασπαλισμένο με κουρκουμά


Πρόσφατα, στο La Fauxmagerie, ένα μαγαζί στο Brixton στη Βρετανία στο οποίο πωλούνται vegan «τυροκομικά» προϊόντα, έγινε σοβαρή υπόδειξη από τον οργανισμό Dairy UK να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον όρο «τυρί» όταν αναφέρεται στα προϊόντα που εμπορεύεται. Σημειώνεται ότι τα μέλη του εν λόγω οργανισμού, όπως είναι αυτονόητο, είναι εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών, που θεωρούν προφανώς ότι απειλούνται από τη διαρκώς ανερχόμενη βιομηχανία παραγωγής υποκατάστατων τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Το La Faumagerie είναι το πρώτο μαγαζί με φυτικά «τυριά» στη Βρετανία και η συνιδιοκτήτρια Charlotte Stevens απάντησε με σχετικές δηλώσεις στο BBC: «Αυτό μάς τρομάζει λίγο γιατί είμαστε μια μικρή επιχείρηση. Δε λειτουργούμε με χρηματοδοτήσεις, έχουμε επενδύσει όλες μας τις οικονομίες εδώ. Είναι ένα εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε με πολύ κόπο. Από τη δική μας πλευρά δίκαια διαφωνούμε γιατί γιατί θεωρούμε ότι θα έπρεπε να μπορούμε να αποκαλούμε τα προϊόντα μας “τυρί”. Εξάλλου, έτσι τα αποκαλούν και οι πελάτες μας. Έτσι λέγεται και σε πολλά διαφορετικά super market».


Το «Τυρί» με βάση τη σόγια, με βερίκοκα στη γέμιση, επικαλυμμένο με αμύγδαλα, έχει μαλακή υφή όμοια με αυτή του ρικότα, σύμφωνα με περιγραφή των δημιουργών του

H Dairy UK, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι «τα φυτικά προϊόντα δεν είναι συγκρίσιμα με τα γαλακτοκομικά ούτε από γευστικής ούτε από διατροφικής σκοπιάς. Μάς αφορά άμεσα το γεγονός ότι οι καταναλωτές παραπλανιούνται με τη χρήση όρων όπως “τυρί” για ένα προϊόν που ουσιαστικά δεν είναι τυρί».

Το «spirulina blu» «τυρί» του La Fauxmagerie

Ουσιαστικά το ίδιο ερώτημα πρέπει να τεθεί -αν δεν έχει ήδη τεθεί- για τα υποκατάστατα κρέατος και ψαριών. Υπάρχει ήδη ο προβληματισμός για το αν τα φυτικά ροφήματα μπορούν να λέγονται «γάλα καρύδας, αμυγδάλου» κ.λ.π και έχει απαντηθεί ότι είναι ροφήματα και όχι είδος γάλακτος. Πιο συγκεκριμένα, ο FDA (o Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής) είχε πέρυσι αναφέρει σχετικά: «Ο ορισμός του γάλακτος αναφέρει ότι αποτελεί βιολογικό έκκριμα των μαστών των θηλαστικών, ένα αμύγδαλο δεν μπορεί να παράγει κάτι τέτοιο». Οι κανόνες της ευρωπαϊκής ένωσης δηλώνουν πάντως ρητά ότι μόνο το τυρί που παράγεται από ζωικό γάλα μπορεί να ονομάζεται «τυρί».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs