Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Θετικές σε... κοκαΐνη βρέθηκαν οι γαρίδες βρετανικών ποταμών (pic)


Μάρτυρες ενός εξαιρετικά ανησυχητικού όσο και αξιοπερίεργου φαινομένου έγιναν Βρετανοί επιστήμονες, όταν ...
πήραν τα τελικά αποτελέσματα από την ανάλυση των χημικών συστατικών του νερού σε μία σειρά ποταμών της χώρας.




Πιο αναλυτικά, οι ειδικοί αφού συγκέντρωσαν δείγματα νερού, χλωρίδας και πανίδας από 5 διαφορετικά ποτάμια της ανατολικής Αγγλίας, ανέλυσαν την χημική τους σύσταση, διαπιστώνοντας με τρόμο πως μεταξύ άλλων υπήρχε υψηλή συγκέντρωση κοκαΐνης, ειδικότερα στις γαρίδες που ζουν στα συγκεκριμένα νερά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ερευνητές από το King's College που διενήργησαν την έρευνα, στις γαρίδες εντοπίστηκαν εκτός από ποσότητες κοκαΐνης, φυτοφάρμακα και μικροπλαστικά, γεγονός που ήταν αρκετό ώστε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την βιοποικιλότητα ολόκληρης της Βρετανίας.

Η κοκαΐνη που παίρνουν οι Λονδρέζοι προκαλεί υπερδιέγερση στα χέλια του Τάμεση



Μάλιστα, λίγους μόλις μήνες πιο πριν, σε αντίστοιχες έρευνες στα νερά και τα χέλια του ποταμού Τάμεση, που διαρρέει την βρετανική πρωτεύουσα, οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει ξανά υψηλές συγκέντρωσης του συγκεκριμένου ναρκωτικού, γεγονός που τότε είχε αποδοθεί στην επιλογή αρκετών εμπόρων να ξεφορτώνονται στα νερά του Λονδίνου τα ναρκωτικά ώστε να μην συλληφθούν από τις αρχές.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International, εξέτασε την έκθεση της άγριας πανίδας, όπως η γαρίδα του γλυκού νερού Gammarus pulex, σε διαφορετικούς μικροοργανισμούς.

Οι ερευνητές συνέλεξαν τα δείγματα από τα ποτάμια Alde, Box, Deben, Gipping και Waveney.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες η ύπαρξη μικροποσοτήτων κοκαΐνης στις γαρίδες των γλυκών νερών δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την υγεία των αρθρόποδων, με τους ειδικούς παρόλα αυτά να επισημαίνουν την τεράστια αναγκαιότητα προστασίας των βιότοπων της περιοχής από κάθε είδους ρύπανση, ακόμα κι αν αυτή αφορά ναρκωτικές ουσίες.

Πληροφορίες: bbc.com

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs