Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο σημείο που βρίσκεται το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Κ-278 Komsomolets, το οποίο ...
βυθίστηκε στην θάλασσα της Νορβηγίας το 1989, υπερβαίνουν κατά 100.000 φορές το επιτρεπτό όριο, ωστόσο η ραδιενεργός μόλυνση δεν συνιστά απειλή για τον άνθρωπο.
βυθίστηκε στην θάλασσα της Νορβηγίας το 1989, υπερβαίνουν κατά 100.000 φορές το επιτρεπτό όριο, ωστόσο η ραδιενεργός μόλυνση δεν συνιστά απειλή για τον άνθρωπο.
Την εκτίμηση αυτή μετέδωσε το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2 επικαλούμενο επιστήμονες που συμμετείχαν στην πρώτη κοινή ρωσο-νορβηγική αποστολή έρευνας του βυθισμένου υποβρυχίου, που ξεκίνησε τον Ιούλιο.
Η ανάλυση των πρώτων δειγμάτων νερού που ελήφθησαν από τον σωλήνα εξαερισμού του υποβρυχίου έδειξε ότι η διαρροή ραδιενέργειας από το βυθισμένο υποβρύχιο συνεχίζεται. ¨Όπως επισημαίνουν οι Νορβηγοί επιστήμονες, τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων είναι μερικές φορές πιο υψηλά από τα επίπεδα που κατέγραψε η ρωσική αποστολή το 2007.
«Θα ερευνήσουμε τα δείγματα πιο αναλυτικά μόλις επιστρέψουμε από την αποστολή. Τα επίπεδα που καταγράψαμε στο σημείο είναι 100 μπεκερέλ (Bq)/ ΄΄ (δευτερόλεπτο)» δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής Χίλντε Ελίσε Χέλνταλ. Η ίδια πρόσθεσε ότι η ραδιενεργός μόλυνση δεν συνιστά κίνδυνο «Μπορεί κάποιος να φάει άφοβα ψάρι από αυτές τις βόρειες περιοχές» δήλωσε η Χέλνταλ.
Οι επιστήμονες, μελετώντας το κουφάρι του υποβρυχίου , είδαν ότι από την οπή στον θάλαμο εξαερισμού κατά καιρούς αναδύεται ένα νέφος σκόνης. «Αυτό μπορεί να δείχνει τον ‘παλμικό‘ χαρακτήρα της μόλυνσης» επεσήμανε η επικεφαλής της αποστολής. Οι ερευνητές υποθέτουν επίσης ότι η οπή αυτή σχετίζεται άμεσα με τον αντιδραστήρα του υποβρυχίου , ενώ το νέφος προκαλείται από τα υπόγεια ρεύματα.
Κατά την διάρκεια των ερευνών το βαθυσκάφος Aegir 6000 έβγαλε τις πρώτες φωτογραφίες του υποβρυχίου Kosmomolets που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι το υποβρύχιο που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας επί 30 χρόνια, σε βάθος 1665 μέτρων, έχει υποστεί σημαντικές φθορές.
Το ρωσικό υποβρύχιο βυθίστηκε στις 7 Απριλίου του 1989, μετά από πυρκαγιά. Από τα 69 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους τα 42.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ