Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Νίκη Κεραμέως: Αλλάζουν όλα στα Πανεπιστήμια - Σύντομα η κατάργηση του Ασύλου


Εξωστρέφεια, αυτονοµία, αξιολόγηση, είναι οι βασικοί πυλώνες των δραστικών αλλαγών που προωθεί άµεσα η κυβέρνηση στην Παιδεία, µε ...
πρώτο κύριο πεδίο εφαρµογής τα πανεπιστήµια. Το όλο πλαίσιο της µεταρρυθµιστικής ατζέντας παραθέτει «Καθημερινή», η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραµέως. 





Εκτός από την κατάργηση του ασύλου για την αντιµετώπιση των φαινοµένων βίας και ανοµίας, προωθούνται αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ µε επαναφορά των Συµβουλίων Ιδρύµατος, αναζήτηση νέων πηγών χρηµατοδότησης για τα πανεπιστήµια όπως οι δωρεές, διεύρυνση της δυνατότητας λειτουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών µε στόχο την προσέλκυση φοιτητών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και απελευθέρωση των µεταπτυχιακών προγραµµάτων σπουδών.


Συνέντευξη στην Καθημερινή

Γιατί κρίνετε ότι θα πρέπει να καταργηθεί το άσυλο;

Διότι τα πανεπιστήμιά μας έχουν μετατραπεί σε ορμητήρια βίας και ανομίας. Χωρίς ασφάλεια, δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ακαδημαϊκή ελευθερία, ενώ υπονομεύεται και η εκπαιδευτική διαδικασία. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει το κατάλληλο ακαδημαϊκό περιβάλλον για την αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ελευθερίας. Για να επιτευχθεί αυτό, οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να επεμβαίνουν στον χώρο του πανεπιστημίου για κάθε αξιόποινη πράξη. Οπως συμβαίνει, άλλωστε, και σε κάθε δημόσιο χώρο.

Υπάρχει ένα ζήτημα για το οποίο καταγράφηκαν οξύτατες αντιδράσεις τόσο από τα ΑΕΙ και τους φορείς όσο και από τη Ν.Δ. προεκλογικά: αφορά τη δημιουργία νέων τμημάτων ΑΕΙ από τον τέως υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν πρόγραμμα σπουδών, καθώς και την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ. Θα αφήσετε τα νέα τμήματα ως έχουν;

Εχει πράγματι προκληθεί οξύ πρόβλημα. Η τεχνολογική εκπαίδευση έπρεπε να ενισχυθεί ουσιαστικά. Η διαδικασία, όμως, που ακολουθήθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση δεν υπηρέτησε τον στόχο αυτό. Η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αξιολόγηση των εν λόγω ιδρυμάτων, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Και, ακόμη, χωρίς καν μέριμνα για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η απερχόμενη κυβέρνηση πολιτεύτηκε, ιδίως στην περίπτωση αυτή, με όρους επικοινωνιακούς και μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε, εντός των νέων συγχωνευμένων ιδρυμάτων, τον τεχνολογικό χαρακτήρα των τμημάτων που προέρχονται από τα πρώην ΤΕΙ. Με στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης, όπως η ενίσχυση των εργαστηρίων.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs