Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

5 μεγάλα έθνη που δεν έχουν πατρίδα - Υπάρχουν λαοί που εδώ και αιώνες δεν έχουν τη δική τους χώρα


Σύμφωνα με υπολογισμούς 10 με 15 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως είναι ξένοι στις χώρες τους. Σε πολλές περιπτώσεις γεννήθηκαν και ...
μεγάλωσαν σε μια χώρα που δεν τους κράτησε, είτε λόγω ηθικής, είτε λόγω εθνικότητας ή ακόμα και εξαιτίας της θρησκείας τους.




Και αφού καμία κυβέρνηση δεν τους αναγνωρίζει δεν μπορούν να έχουν πιστοποιητικό γέννησης, να πάνε σχολείο, να επισκεφθούν γιατρούς, να έχουν τη δική τους περιουσία ή να παντρευτούν. Σε ακραίες περιπτώσεις δε, είναι στόχοι βίας και σωματεμπορίας.

Αυτοί οι εκατομμύρια άνθρωποι στιγματίζονται και δεν αναγνωρίζονται από καμιά κυβέρνηση και τους νόμους της. Κάποιοι τέτοιοι άνθρωποι είναι οι πρόσφυγες, οι οποίοι αφήνουν τις χώρες τους και ψάχνουν άλλον τόπο για να ζήσουν, όμως δεν είναι όλοι οι πρόσφυγες χωρίς χώρα καταγωγής.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων χωρίς χώρα είναι παιδιά, με το 75% αυτών να είναι μέλη μειονοτήτων. Επειδή οι άνθρωποι χωρίς χώρα, όπως και οι πρόσφυγες, είναι ευάλωτοι σε σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διεξήγαγε μια καμπάνια το 2014 με σκοπό να εξαλείψει το πρόβλημα με την απουσία χώρας σε 10 χρόνια.

Παρακάτω θα διαβάσεις για πέντε μεγάλα έθνη, που παρά την ιστορία τους και τον πληθυσμό τους ακόμα και σήμερα δεν έχουν δική τους πατρίδα.


Κούρδοι

Οι Κούρδοι είναι ένας λαός της Μέσης Ανατολής που κατοικεί στη Βόρεια Μεσοποταμία, στην περιοχή που ονομάζεται Κουρδιστάν. Το Κουρδιστάν εκτείνεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, το βόρειο Ιράκ, το δυτικό Ιράν και τη βόρεια Συρί


Rohignya

Πρόκειται για Μουσουλμάνους πρόσφυγες που ζουν στο μεγαλύτερο camp προσφύγων του κόσμου στο Μπανγκλαντές και οι οποίοι έχουν έρθει από την Μιανμάρ.


Παλεστίνιοι

Ο Παλαιστινιακός Λαός, ή απλώς Παλαιστίνιοι είναι οι σύγχρονοι απόγονοι λαών που έζησαν στην Παλαιστίνη ανά τους αιώνες, και που σήμερα είναι κατά κύριο λόγο πολιτισμικά και γλωσσολογικά Άραβες λόγω του εξαραβισμού της περιοχής. Παρά τους διάφορους πολέμους και εξόδους σχεδόν ο μισός από τον παγκόσμιο πληθυσμό παλαιστινίων εξακολουθεί να κατοικεί στην ιστορική Παλαιστίνη, στην περιοχή της Δυτικής Όχθης, στη λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ. Σε αυτή την περιοχή συνολικά, το 2004 οι Παλαιστίνιοι αποτελούσαν το 49% όλων των κατοίκων, περιλαμβάνοντας σχεδόν όλο τον πληθυσμό της λωρίδας της Γάζας (1,6 εκατομμύρια), την πλειονότητα του πληθυσμού της Δυτικής Όχθης


Ρομά

Οι Ρομά είναι γνωστοί στις περισσότερες χώρες με λέξεις συγγενείς προς τη λέξη "γύφτος" ή "γιούφτος". Οι λέξεις αυτές προέρχονται από τη λέξη "Αιγύπτιος" και η χρήση τους οφείλεται στην πεποίθηση παλαιότερων εποχών ότι οι Ρομά προέρχονται από την Αίγυπτο.

Οι Ρομά είναι επίσης γνωστοί και με την ονομασία "αθίγγανοι". Η ονομασία αυτή προέρχεται από μια θρησκευτική ομάδα με το ίδιο όνομα που έδρασε επιτυχώς τον 8ο αιώνα στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και με την οποία οι Ρομά φαίνεται να συνδέθηκαν. Η λέξη "αθίγγανος" σημαίνει τον "ανέγγιχτο" και ετυμολογείται από το στερητικό α- και το ρήμα θιγγάνω, δηλαδή "αγγίζω". Μια άλλη ερμηνεία αυτής της ετυμολογίας σχετίζεται με την καταγωγή των Ρομά από την Ινδία όπου πιθανολογείται ότι οι Ρομά ανήκαν στην κατώτερη ινδουιστική κάστα, αύτη των "ανέγγιχτων". Η λέξη "τσιγγάνος" είναι παραφθορά του "αθίγγανος" (μέσω του "ατσίγγανος").


Hmong, Karen και άλλες μειονότητες στην Ταϊλάνδη

Η Ταϊλάνδη είναι σπίτι για 2-3.5 εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν χώρα. Πολλοί από αυτούς ζουν στον Βορρά της χώρας, στα σύνορα με την Μιανμάρ και το Λάος, σε μια περιοχή που ονομάζεται Χρυσό Τρίγωνο. Το μέρος αυτό είναι ο τόπος κατοικίας πολλών φυλών και εθνικών μειονοτήτων, οι οποίες για χρόνια αγωνίστηκαν ενάντια στις κυβερνήσεις της Ταϊλάνδης και της Μιανμάρ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs