Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

«Έκρηξη» Τραμπ κατά Τουρκίας λίγο μετά το πράσινο φως για επέμβαση στη Συρία


Λίγες ώρες μετά το πράσινο φως που έδωσε στην Τουρκία για να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος ...
Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως αν η Τουρκία κάνει κάτι που η Ουάσινγκτον θεωρήσει ότι «κινείται εκτός ορίων, τότε οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς και θα εξαφανίσουν την οικονομία της Τουρκίας».
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη απειελή: Μόλις τον Ιανουάριο του 2019 απειλούσε την Τουρκία με το ίδιο φόβητρο εάν η Αγκυρα επετίθετο στους Κούρδους, τους οποίους η σημερινή του απόφαση, θεωρείται ότι «προδίδει».

Εγραφε στα μέσα Ιανουαρίου ο Τραμπ στο twitter: « Ξεκινάμε την αποχώρηση από τη Συρία, και ενώ θα χτυπάμε το μικρό υπόλοιπο χαλιφάτο του ISIS σκληρά, και από πολλές κατευθύνσεις. Θα επιτεθούμε ξανά από την υπάρχουσα σε κοντινή απόσταση βάση εάν επανεμφανιστεί. Θα καταστρέψουμε οικονομικά την Τουρκία εάν χτυπήσουν τους Κούρδους».


Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική εισβολή από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία «υπό οποιαδήποτε μορφή», καθώς αυτή δεν θα κάνει την περιοχή ασφαλέστερη έναντι των απειλών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Είναι μια πολύ κακή ιδέα», είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το σχέδιο της Άγκυρας να επανεγκαταστήσει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες πίσω στη βορειοανατολική Συρία είναι «ίσως η πιο τρελή ιδέα που έχω ποτέ ακούσει».

Ο ίδιος σημείωσε πως η Ουάσινγκτον απέσυρε μονάχα έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων και συνεχίζει να ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη βορειοανατολική Συρία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs