Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

ΘΕΑΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: Κάτι όμορφο έχει γεννηθεί


Το "ΘΕΑΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ" το ανακάλυψα μέσα από τις αναρτήσεις των εκδηλώσεών του στο instagram μου έκανε εντύπωση η ...
συχνότητα των εκδηλώσεων οι πάρα πολλοί ακόλουθοι αλλά και φίλοι τους στο FB αλλά πάνω απ' όλα η ποιότητα των εκδηλώσεων.

Επιμελείται ο Σταύρος Παράσχος




Μία ακόμη εκδήλωση έλαβε χώρα χτες με μία καινούργια πολιτιστική ενότητα. Τις "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ". Η έναρξη έγινε με μια ταινία που βγήκε στις αίθουσες το 1982. ο "ΑΓΓΕΛΟΣ" με τον Μιχάλη Μανιάτη.

Στο "ΘΕΑΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ" παρευρέθη ο πρωταγωνιστής της ταινίας Μιχάλης Μανιάτης όπου και μαζί με τα μέλη και τους μαθητές του Κου Στέφανου Καρυδάκη παρακολούθησε την ταινία και στο τέλος ακολούθησε συζήτηση. Και όπως γράφει η Αντιγόνη Χιονίδου η οποία είναι και μέλος της ομάδας, την ταινία  την χαρακτηρίζει η κατάθεση ψυχής.

Συνεχίζοντας η Αντιγόνη Χιονίδου μας δίνει μία εικόνα του τη έγινε χθες το βράδυ μετά την προβολή της ταινίας.
Μια κατάθεση ψυχής γεμάτη συγκίνηση, στιγμές γέλιου και αλήθειας τόσο ώστε να κυλήσει υπέροχα το βράδυ του Σαββάτου στον όμορφο φιλόξενο χώρο του θέατρο Σαλαμίνας.

Ο άλλοτε Άγγελος του 82' της οθόνης μας, εμφανίστηκε μπροστά μας ως πραγματικός Μιχάλης Μανιάτης και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών του θεάτρου Σαλαμίνας.

"ούτε που είχα σκεφτεί ότι θα βγει πρώτη στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, νόμιζα ότι θα μας πετάξουν λάχανα" μας είπε γεμάτος έκπληξη σα να ζούσε ξανά την στιγμή που σάστισε από το ξαφνικό χειροκρότημα του κόσμου!

"σήκω ρε!! Μου φώναξε η Μελίνα Μερκούρη, εσένα χειροκρότανε"

Κι όμως δεν το πίστευε, όπως και την μετέπειτα πορεία του στην Ελλάδα όπως και στο εξωτερικό. 

Και συνεχίζοντας ο Μιχάλης Μανιάτης μιλάει για τον Άγγελο, ένα πλάσμα που αγάπησε εναν ομόφυλο του κι έχασε την αξιοπρέπεια του στο όνομα της αγάπης του, ένας δύσκολος ρόλος, δύσβατος για την δεκαετία του 80', που παρόλο που δεν ήταν να πρωταγωνιστήσει ο ίδιος, αναγκάστικε να το κάνει επειδή κανένας ηθοποιός την εποχή εκείνη δεν ήθελε τον ρόλο. Όπως φαίνεται 40 χρόνια μετά ήταν ο ρόλος σταθμός στη ζωή του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε δίπλα του, τον αγαπημένο του φίλο Άντονι Χόπκινς, να τού μαθαίνει μυστικά της υποκριτικής. Κάθε σκηνή κι ένα άλλο πρόσωπο. Ο Άγγελος, ο φίλος, ο γιός, ο αδερφός, ο εγγονός. Ο χαρούμενος, ο ερωτευμένος, ο πληγωμένος.  

Οι στιγμές γέλιου στα γυρίσματα; Πολλές!! Το παρ' ολίγον ατυχήμα μίας πόρσε, όταν έκανε πρόβα τα βήματα του με τα ψιλοτακουνα στο πεζοδρόμιο 3 η ώρα τη νύχτα, και καθυστέρησε μία ω΄ρα την έναξη των γυρισμάτων, έως και ο ίδιος αλλά και το συνεργείο να "συνέλθει"

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί στη ταινία, είναι η μεταφορά της σκηνής την οποία βίωσε ο ίδιος μικρός, με τον θάνατο του πατέρα του, ένας φόρος τιμής. Οι σκηνές, όπου χάνει τον πατέρα του ως Άγγελος έως το νεκροτομείο είναι η πραγματικότητα του Μιχάλη Μανιάτη. Το βίωμα,το σαστισμα, η απώλεια κι ο θάνατος, είναι τα αισθήματα που αναδύθηκαν εκείνες τις στιγμές. 

Ο Μιχάλης Μανιάτης δεν ντρέπετε να πει την ηλικία του την οποία τόνισε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της συζήτησης. Ένας άνθρωπος με όρεξη για ζωή, γεμάτος χιούμορ και καθόλου υπεροπτικό ύφος. Δίχως να τον εκφράζουν τα ταμπού κι οι ταμπέλες και θεωρώντας ότι ο ηθοποιός δεν είναι επάγγελμα αλλά τέχνη. Ψαγμενος πολύ στο βαθύτερο εγώ του. 

Η συζήτηση οδήγησε να μάθουμε και άλλες δραστηριότητες και πτυχές της ζωής του. Η διαμονή του στο Αφγανιστάν σαν διπλωματικός εκπρόσωπος της Ελλάδας, την ταραχώδη περίοδο όπου οι βόμβες έπεφταν βροχή, αυτός ήταν εκεί και λίγοι γνωρίζουν πόσες γυναίκες έσωσε στον πόλεμο του Αφγανιστάν, τους κινδύνους που αντιμετώπιζε προσπαθώντας να δώσει στις γυναίκες διεξόδους και την θέση τους στον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μεταξύ Ελλάδας και Κίνας όπου προωθεί την Ελληνική κουζίνα, μαθαίνοντας στους κινέζους τα ντολμαδάκια, την μελιτζανσαλάτα και άλλα νοόστιμα και παράξενα (κατά τους Κινέζους) Ελληνικά εδέσματα

Ένας άνθρωπος που δεν χορταίνεται και δεν χορταίνεις τη συζήτηση μαζί του. 

Τέλος η μόνη παράκλησή μας, των μελών του "ΘΕΑΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ", είναι να συνεννοηθεί με τον σκηνοθέτη και δάσκαλό μας Στέφανο Καρυδακη, να τον έχουμε ξανά κοντά μας όταν γυρίσει από το ταξίδι του στην Κίνα.

Η βραδιά έκλεισε με μια μεγάλη αγκαλιά στον Άγγελο του 82' αλλά και στον δικό μας πλέον Μιχάλη!

Μπράβο στα παιδιά αυτά που μέσω των δραστηριοτήτων τους ανεβάζουν τον πήχη στον πολιτισμό και τα πολιτιστικά δρώμενα της Σαλαμίνας και καλό θα είναι οι τοπικοί άρχοντες να αγκαλιάσουν και αυτοί με τη σειρά τους αυτούς τους πυρήνες στο νησί του.

Επόμενη κινηματογραφική βραδιά, με προβολή της ταινίας "ΘΥΡΑ 7" με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Χρήστο Κάλοου ο οποίος και θα παρευρεθεί στην προβολή και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Δείτε την και δηλώστε συμμετοχή πατώντας ΕΔΩ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs