Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Σeξουαλικές αλλεργίες: Τα πέντε ύπουλα σημάδια


Όπως σε κάθε αλλεργία, έτσι και στις αλλεργίες που σχετίζονται με το σeξ ένας παράγοντας στο περιβάλλον πυροδοτεί ...την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια του σeξ συχνά είναι δύσκολο να αναγνωριστούν, καθώς τα συμπτώματα που προκαλούν, όπως η βαριές ανάσες, η ταχυπαλμία και η εφίδρωση, είναι ούτως ή άλλως φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού στη σeξουαλική επαφή.

Η σωστή διάκριση μεταξύ της φυσιολογικής απόκρισης και της αλλεργικής αντίδρασης είναι το «κλειδί» για να αποφευχθεί η επιδείνωση των συμπτωμάτων και να διατηρηθεί η ικανοποίηση από τη σeξουαλική ζωή.


Τα συμπτώματα των σeξουαλικών αλλεργιών

Οι σeξουαλικές αλλεργίες μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, από ουσίες που υπάρχουν στο σπέρμα μέχρι συστατικά των προφυλακτικών. Πολλά από τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι παρόμοια με των υπόλοιπων αλλεργιών:

αναπνευστικός συριγμός

φαγούρα

δερματικά εξανθήματα ή φλύκταινες

αίσθημα καψίματος στον κόλπο

πρήξιμο

σφίξιμο στο στήθος

εμετός

διάρροια

απώλεια των αισθήσεων

Επειδή είναι αρκετά μεγάλη η λίστα των ερεθιστικών παραγόντων που μπορεί να ευθύνονται για μια σεxουαλική αλλεργία, παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά πιο συγκεκριμένα «ύποπτα» σημάδια.

1. Συμπτώματα αλλεργίας μετά το σeξ με καινούριο σύντροφο: Μια γυναίκα που εκδηλώνει τα τυπικά συμπτώματα αλλεργίας κατά την πρώτη σεxουαλική επαφή με έναν άντρα μπορεί να έχει αλλεργία στο σπέρμα του συγκεκριμένου άντρα, κατάσταση γνωστή στον ιατρικό χώρο ως υπερευαισθησία στο σπερματικό πλάσμα (SPH). Στην ουσία, μια πρωτεΐνη στο σπέρμα είναι αυτή που ευθύνεται για την αλλεργική αντίδραση και για συμπτώματα όπως ο πόνος και το αίσθημα καψίματος στον κόλπο. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι τα δερματικά εξανθήματα, η δύσπνοια και η ζαλάδα. Η αλλεργία στο σπέρμα είναι αρκετά σπάνια, καθώς υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 20-40 χιλιάδες γυναίκες στις ΗΠΑ.

2. Συμπτώματα μετά τον οργασμό: Δεν αποκλείεται ο ίδιος ο άντρας να παρουσιάζει αλλεργική αντίδραση στο σπέρμα του, κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο μετα-οργασμικής νόσου (POIS). Το συγκεκριμένο σύνδρομο χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης, όπως καταρροή ή ρινική συμφόρηση, φαγούρα στα μάτια, μυϊκούς πόνους, πονόλαιμο, πονοκέφαλο και δέκατα, αμέσως μετά την εκσπερμάτιση. Από το 2002 που αναγνωρίστηκε επίσημα το σύνδρομο έχουν καταγραφεί μόλις 50 τέτοια περιστατικά.

3. Φαγούρα ή κάψιμο μετά τη χρήση προφυλακτικού: Υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν αλλεργία στο λάτεξ. Τα πιο κοινά συμπτώματα της συγκεκριμένης αλλεργίας είναι ο δερματικός ερεθισμός, το αίσθημα καψίματος και η φαγούρα. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε μία μέρα από τη σεxουαλική επαφή και διαρκούν έως και τέσσερις μέρες.

4. Συμπτώματα μετά τη χρήση λιπαντικού: Όπως και με τα προφυλακτικά, έτσι και με τα λιπαντικά υπάρχει κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης. Η ποικιλία λιπαντικών στην αγορά είναι τεράστια –με γεύσεις, με θερμαντικές ιδιότητες κ.ά.– επομένως οι πιθανές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση του οργανισμού είναι πολλές.

5. Συμπτώματα μετά την έναρξη/αλλαγή αντισυλληπτικής μεθόδου: Συστατικά στις διάφορες διαθέσιμες μεθόδους αντισύλληψης, όπως χρωστικές στα αντισυλληπτικά χάπια, μπορεί να ευθύνονται για την αλλεργική αντίδραση.
Πηγή: onmed.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs