Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

«Έπεσε» η πρώτη κυβέρνηση στα Βαλκάνια λόγω κοροναϊού


Έπειτα από πενήντα μία ημέρες εξουσίας, ο Άλμπιν Κούρτι εγκαταλείπει το αξίωμα του πρωθυπουργού. Φυσικά, δεν...
ήταν κάτι που ήθελε, ο ίδιος και μάλιστα μέσα στην πανδημία. Αντίθετα, αναγκάστηκε να το πράξει. Η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφίστηκε, με 82 ψήφους. Η πρόταση κατατέθηκε από το κόμμα της συγκυβέρνησης. Δηλαδή, προτάθηκε από το κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου (DSK).




Για ποιο λόγο κατατέθηκε, η πρόταση δυσπιστίας

Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε εξαιτίας της απόφασης του Άλμπιν Κούρτι να καθαιρέσει τον υπουργό Εσωτερικών Άγκιμ Βελίου, της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου. Ο Βελίου είχε υποστηρίξει την άποψη του προέδρου της Δημοκρατίας Χάσιμ Θάτσι, που ζητούσε να κηρυχτεί στο Κόσοβο κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πανδημία. Ο Κούρτι διαφωνούσε με αυτήν την άποψη και προχώρησε στην καθαίρεση του υπουργού εσωτερικών.


Τι έγινε στη βουλή του Κοσόβου

Στην συζήτηση χθες στη βουλή για την πρόταση δυσπιστίας ο Κούρτι υποστήριξε ότι η ανατροπή της κυβέρνησης σχεδιάστηκε από τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, πως έγινε στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, του Ρίτσαρντ Γκρενέλ. Ο Κούρτι κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι προωθούν λύση για ανταλλαγή εδαφών με την Σερβία και ο ίδιος ήταν εμπόδιο σε αυτό το σχέδιο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs