Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Άνδρες με φετίχ τις ψυχικά διαταραγμένες γυναίκες-Όλη η αλήθεια


Γίνεσαι η ενσάρκωση της φαντασίωσής του το να κινεί ουσιαστικά την μαριονέτα του όπως και όποτε θέλει αυτός. Το να βλέπει ...
ο επίδοξος "ιππότης" ότι η κοπέλα του τον υπακούει και καταστρέφεται αυτό τον ερεθίζει και τον ανεβάζει.




«Σκεφτείτε το ως εξής», γράφει ο χρήστης JPD0414 του Plenty of Fish. «Αν έχεις ένα κορίτσι που είναι ήδη χαρούμενο και έχει αυτοπεποίθηση, δεν σου μένουν πολλά πράγματα για να βελτιώσεις και δεν πρόκειται να έχεις και τόσο μεγάλη επιρροή στη ζωή της. Αν, όμως, έχει κατάθλιψη ή μεγαλώνει σε διαλυμένη οικογένεια, έχεις την ευκαιρία να είσαι ένα από τα καλά πράγματα στη ζωή της και θα της αρέσεις περισσότερο».

Αυτό το ανώνυμο καλόπαιδο συνεχίζει εξηγώντας ότι έχει αδυναμία στα κορίτσια που υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Κι αυτό διότι η κατάσταση της ψυχικής τους υγείας λειτουργεί προς όφελός του. Αυτός ο λευκός ιππότης μπορεί να έρθει καβάλα στο αστραφτερό του άλογο και να τις σώσει από τον εαυτό τους, μιας και τούτο είναι το χάρισμά του. Είναι ένας ξεχωριστός άντρας που έχει πραγματικό πάθος με το να χειραγωγεί τις γυναίκες.

Απαντώντας του, άλλοι «καμένοι» χρήστες συμφωνούν ότι «οι τρελές γκόμενες είναι οι πιο έξαλλες στο κρεβάτι».

Αν υποφέρατε ποτέ από κάποια μακροχρόνια ψυχική ασθένεια, ίσως να γνωρίζετε αυτό το είδος άνδρα που ψάχνει γυναίκες για να πραγματοποιήσει τη φαντασίωσή του με τον λευκό ιππότη. Αν όχι, το μόνο που χρειάζεται είναι να ψάξετε στο Ίντερνετ για αποδείξεις. Ξεψαχνίστε διάφορα φόρουμ και θα βρείτε εφήβους που κάνουν ερωτήσεις όπως «γιατί με ελκύουν τα κορίτσια που έχουν αυτοκτονικές τάσεις;» και νεαρές γυναίκες που αναρωτιούνται «γιατί μου την πέφτει αυτό το αγόρι πιο πολύ όταν είμαι θλιμμένη;».

Το 2012 διεξήχθη ακόμα και έρευνα από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Austin, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι, γενικά, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να σε κατακτήσουν αν δείχνεις «ψυχολογικά ευάλωτη» – αλλά μόνο για μια σύντομη ερwτική περιπέτεια.

Τι κάνεις λοιπόν όταν βρεθείς εγκλωβισμένη με έναν σύντροφο που πιστεύει ότι η ασθένειά σου είναι το πιο ελκυστικό πράγμα πάνω σου;

Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όταν ξεκινούν αυτές οι σχέσεις. Στην αρχή, η προσοχή που δίνει στην ψυχική σου ασθένεια είναι κάτι το καθησυχαστικό. Το να βρεις κάποιον που να σου πει ανοιχτά ότι η κατάθλιψή σου είναι «εκπληκτική» μπορεί να είναι ανακουφιστικό. Είναι ένα σημάδι ότι δεν θα σε αγνοήσει όταν είσαι θλιμμένη ούτε και θα σε παρατήσει λόγω μιας κατάστασης που δεν μπορείς να ελέγξεις.

«Ένιωσα αποδοχή», λέει η Rachel για το πρώτο της αγόρι, τον Chad, ο οποίος είχε φετίχ με την κατάθλιψή της και της ζητούσε να χαρακώνεται για να του αποδείξει ότι τον αγαπούσε πραγματικά. «Ένιωθα ότι το να βρω κάποιον που δεν θα μου γυρίσει την πλάτη λόγω των προβλημάτων της ψυχικής μου υγείας, ειδικά στην ηλικία των 17, ήταν κάτι το αδύνατο. Στην αρχή, ένιωθα ότι κάποιος με αποδεχόταν για αυτό που ήμουν, μαζί με τα ελαττώματά μου. Το γεγονός ότι έβρισκε ελκυστικά τα ελαττώματά μου με έκανε να νιώθω ότι έχουμε πιο βαθιά σχέση».

Παρ’ όλα αυτά, η σχέση είναι επιφανειακή στην πραγματικότητα. Γίνεσαι η ενσάρκωση της φαντασίωσής του το να κινεί ουσιαστικά την μαριονέτα του όπως και όποτε θέλει αυτός. Το να βλέπει ο επίδοξος «ιππότης» ότι η κοπέλα του τον υπακούει και καταστρέφεται αυτό τον ερεθίζει και τον ανεβάζει.

Η ψυχική της διαταραχή και ασθένειά της είναι ουσιαστικά η τροφή του. Όπως μου τόνισαν τα κορίτσια με τα οποία μίλησα, η ασθένειά σου δίνει νόημα και βάθος στη ζωή του τύπου, πράγμα το οποίο είναι ακριβώς αυτό που λαχταρά, με την προϋπόθεση ότι δεν παραγίνεσαι ενοχλητική και δεν χρειάζεται να σε πολυφροντίζει.

«Σε τελική ανάλυση, ο Chad ήταν ο απόλυτος ναρκισσιστής», εξηγεί η Rachel. «Νομίζω ότι τον έλκυαν οι κοπέλες με ψυχικές διαταραχές επειδή λειτουργούσαν ως καθρέφτης του εαυτού του. Επίσης, του άρεσε να επιβεβαιώνει την ανδρική του κυριαρχία συνεχώς, το οποίο σήμαινε ότι έψαχνε για πληγωμένα πλάσματα που θα υποτάσσονταν στη θέλησή του. Δεν πιστεύω ότι αυτοί οι τύποι θέλουν να μας σώσουν. Αυτό που θέλουν είναι να παραμείνουμε στον πάτο, ώστε να είναι πάντα από πάνω μας».

Προσπαθώντας να καταλάβω γιατί ορισμένοι άντρες συμπεριφέρονται έτσι, επικοινώνησα με την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Eliana Barbosa.

«Είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς πλήρως, επειδή κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή», λέει. «Αλλά νομίζω ότι γενικά μπορείς να διαχωρίσεις αυτήν τη συμπεριφορά σε άνδρες που είναι σαδιστές –οι οποίοι απολαμβάνουν να βλέπουν γυναίκες που υποφέρουν– και σε άνδρες που αναπαράγουν τις πολιτισμικές πτυχές του μισογυνισμού, ασκώντας κυριαρχία πάνω σ’ αυτές τις γυναίκες με το να χρησιμοποιούν τη χαμηλή τους αυτοεκτίμηση προς δική τους επιβεβαίωση. Η κατάθλιψη μπορεί μερικές φορές να σου στερήσει τις ίδιες σου τις επιθυμίες κι έτσι τα κορίτσια που υποφέρουν από αυτήν μπορεί να παραδοθούν σε κάποιον άλλο, ούτως ώστε να νιώσουν κάποιου είδους επιθυμία. Τα κορίτσια και τα αγόρια που καταλήγουν σε σχέσεις χειραγώγησης δεν το κάνουν συνειδητά. Αυτοί οι άνδρες επωφελούνται από την έλλειψη κάποιου πράγματος στη ζωή αυτών των ανθρώπων».

Η σχέση της Lisa με τον πρώην της ξεκίνησε όπως όλες οι σχέσεις. Στην αρχή ήταν χαρούμενοι, εκείνη του μίλησε για τα τραύματα του παρελθόντος της και του ανοίχτηκε για τον αγώνα που έδινε ενάντια στη μείζονα κατάθλιψη και τη διαταραχή γενικευμένου άγχους. Εκείνος έμοιαζε να συμπάσχει και της ξεκαθάρισε ότι –λόγω της τεράστιας εμπειρίας που είχε από το παρελθόν– θα ήξερε τι να κάνει και πώς να συμπεριφερθεί αν εκείνη είχε κάποιο καταθλιπτικό επεισόδιο ή μια κρίση πανικού. Αποδείχτηκε ότι δεν είχε ιδέα.

«Όλες οι πρώην του υπέφεραν επίσης από ψυχικές διαταραχές», λέει η Lisa αναφερόμενη στον πρώην της. «Δεν θα έλεγα ότι καυχιόταν γι’ αυτό, αλλά το παρουσίαζε σαν να ήταν ακόμα όλες ερwτευμένες μαζί του και έλεγε ότι οι χωρισμοί κατέστρεψαν ακόμα περισσότερο την ψυχική υγεία αυτών των κοριτσιών. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μία από αυτές χειροτέρεψε τόσο μετά τον χωρισμό τους που το θανατηφόρο ατύχημα που είχε με τη μηχανή της ήταν μάλλον αυτοκτονία για χάρη του. Αργότερα έμαθα ότι εκείνη δεν ήξερε καν να οδηγεί και πως βρισκόταν σε νέα σχέση εκείνο το διάστημα».

Ένα άτομο που συνειδητά ψάχνει κάποιον ψυχικά διαταραγμένο επειδή αποτελεί «εύκολη λεία» και μπορεί να χειραγωγηθεί εύκολα είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί να αισθανθεί ισχυρό. Και, φυσικά, όταν η σχέση προχωρήσει, σε πολλές περιπτώσεις –δυστυχώς– καταλήγει να ασκεί απίστευτη κυριαρχία στη σύντροφό του, πράγμα που μπορεί να τη δυσκολέψει πολύ στο να διακόψει τη σχέση. Είναι, όμως, κάτι που συμβαίνει.

«Τα κορίτσια που κατάφεραν να βάλουν ένα τέλος εξακολουθούσαν να είναι σε θέση να βάζουν όρια», λέει η Barbosa. «Ανεξάρτητα από το πόση κακοποίηση υφίστανται, σε κάποια στιγμή λένε: «Όχι, ως εδώ», που δείχνει ότι τους έχει μείνει ακόμα κάποια δύναμη».

Το αγόρι της Lisa είχε τη συνήθεια να την κακοποιεί συναισθηματικά θίγοντας την ψυχική της ασθένεια κάθε φορά που εκείνη έδειχνε ένα αρνητικό συναίσθημα. «Ξεκινούσε να τσακώνεται μαζί μου μέσω μηνυμάτων και πολλές φορές μου έλεγε υποτιμητικά: «Πήγαινε να κάνεις θεραπεία», παρόλο που με αποθάρρυνε από το να επισκέπτομαι τον ψυχίατρό μου», λέει. «Όποτε του έλεγα ότι μου άρεσε, με αποκαλούσε ψεύτρα. Μια φορά που χώρισα μαζί του κατέληξε να με κακοποιεί συναισθηματικά ακόμα περισσότερο. Με κάθε λέξη που ξεστόμιζα με φώναζε τρελή, υστερική και παγερή σκύλα».

Όταν μια κοντινή της φίλη μοιράστηκε με τη Lisa τη συναισθηματική κακοποίηση που είχε βιώσει η ίδια στο παρελθόν, η Lisa έβαλε τέλος στη σχέση της μια για πάντα.

Η αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας σε μια σχέση δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά πλέον η Lisa και η Rachel είναι με ανθρώπους που τις σέβονται ως συντρόφους και βρίσκονται στο πλευρό τους σε δύσκολες περιόδους, χωρίς να τους συμπεριφέρονται φριχτά. Αυτό είναι κάτι το απολύτως εφικτό όταν αντιμετωπίζεις τον σύντροφό σου σαν υπαρκτό πρόσωπο και όχι σαν χαρακτήρα στο προσωπικό σου διήγημα.

«Η διαφορά μεταξύ του πρώην μου και κάποιων άλλων τύπων που έχουν φετίχ με τις ψυχικές ασθένειες είναι ότι εκείνος ήθελε να με κάνει χειρότερα», λέει η Lisa. «Οι περισσότεροι φετιχιστές πιστεύουν ότι θα αποτελέσουν οι ίδιοι τη θεραπεία και την απάντηση σε όλα τα προβλήματα. Αυτοί σε κακοποιούν συναισθηματικά ακόμα περισσότερο όταν καταλάβουν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα».

Για οποιαδήποτε γυναίκα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε σχέση με άντρα που πάσχει από το σύνδρομο του λευκού ιππότη, ή για τους άντρες που θέλουν να χειροτερέψεις για να νιώσουν καλύτερα οι ίδιοι, η Rachel έχει μερικές σχετικές συμβουλές.

«Αυτοί οι τύποι θα σε ροκανίζουν, πολύ διακριτικά, μέχρι να μη μείνει ούτε κομματάκι και εσύ δεν θα καταλάβεις καν ότι σε έφαγαν ολόκληρη», λέει. «Είναι σημαντικό να προσπαθείς να εστιάζεις στις πτυχές του εαυτού σου που πιστεύεις ότι αξίζουν την προσοχή κάποιου και να αναρωτιέσαι για ποιον λόγο αυτός δεν τους δίνει σημασία. Τις περισσότερες φορές, αυτό συμβαίνει γιατί εστιάζει μόνο στον εαυτό του. Να είσαι δυνατή, να ζητήσεις στήριξη και να φύγεις μακριά του».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs