Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Απάτη το βίντεο με τον γιατρό από την Ισπανία για τον κορωνοϊό


Ψεύτικο είναι τελικά το βίντεο ενός «γιατρού» που αναφέρεται στις δραματικές στιγμές που ζει η χώρα λόγω του κορωνοϊού.

Αυτό ...
αποκάλυψε με κείμενό της στο Facebook η ανταποκρίτρια της δημόσιας τηλεόρασης στην Ισπανία, Δώρα Μακρή, ενώ προειδοποιεί πως οι αρχές διαψεύδουν συνεχώς ανάλογες αναφορές που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο.





Το κείμενο της Δώρας Μακρή στο Facebook

ΔΙΑΨΕΥΣΗ

και μην «κλαίτε» τόσο πολύ για την Ισπανία με τον φερόμενο «γιατρό» που κλαίει μπροστά στην κάμερα!

Ο τύπος δεν είναι καν γιατρός και το υπ. Υγείας αλλά και ο σύμβουλος Υγείας της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης διαψεύδει κάθε λέξη αυτού του βίντεο! Επιπλέον δεν διαθέτει στις λίστες του το όνομα του συγκεκριμένου τύπου ως γιατρού! Ούτε και ο ιατρικός σύλλογος! Είναι παντελώς άγνωστος. Και είναι μέλος του ακροδεξιού κόμματος Βοξ. Δεν φοράει καν ποδιά γιατρού δεν αναφέρει πουθενά όνομα και επάγγελμα και μας προτρέπει να ακούσουμε μια ηχογράφηση μιας γυναικείας φωνής η οποία λέει όλα τα περί αναπνευστήρων! Ούτε ποιά είναι η τύπισσα γνωρίζουμε αλλά από βωμολοχίες το στόμα της πάει ροδάνι διότι και ισπανικές βωμολοχίες γνωρίζουμε αλλά και αυτό δεν είναι ύφος γιατρού! Αλλά μάλλον υποκόσμου!

Επιπλέον το υπουργείο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι στα νοσοκομεία της Μαδρίτης βγάζουν τους αναπνευστήρες από ηλικιωμένους και τους αφήνουν να πεθάνουν για να τους βάλουν σε νεότερους που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Το συγκεκριμένο βιντεάκι κυκλοφορεί κατ επανάληψη σε λογαριασμούς Twitter μελών της ακροδεξιάς Βοξ.

Μάθημα δημοσιογραφίας 1ο: Διασταυρώνουμε πάντα την πηγή.

Ακολούθησα την πορεία αυτού του βίντεο για το οποίο όλοι μιλούσατε και ανησυχούσατε . Η ισπανική αστυνομία διαψεύδει καθημερινά εκατοντάδες ιστοσελίδες που κυκλοφορούν τα bulos όπως λέγονται. Δηλαδή τα fake news - τις ψεύτικες ειδήσεις δηλαδή.

Το βρήκα καταρχήν σε μια Αμερικάνα από το Λος Άντζελες η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ρεπόρτερ. Το ανέβασε συγκινημένη λέει για όσα περνούν οι «καημένοι οι Ισπανοί» . Κάτω από το βίντεο υπάρχει ένα όνομα και πηγαίνω στη σελίδα του. Κι εκεί τα είδα όλα! Τα περί ακροδεξιάς Βοξ εννοώ! Ανεβάζει συνεχώς fake βίντεο που κατασκευάζουν συνεχώς ψεύτικες ειδήσεις για ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Και που όσοι ζούμε εδώ τα γνωρίζουμε. Το βίντεο κυκλοφόρησε σε διάφορες χώρες ( από τα τζιμάνια που δεν μπήκαν στον κόπο να διασταυρώσουν) και επειδή « πουλούσε» και ως θέμα και ως δάκρυ μια χαρά κυκλοφόρησε!

Ηρεμήστε λοιπόν. Κανένας γιατρός και κανένα νοσοκομείο στην Ισπανία δεν αφαιρεί αναπνευστήρες στην εντατική από ηλικιωμένους. Το λέει και ο επικεφαλής Υγείας της αυτόνομης κυβέρνησης της Μαδρίτης.

Αφήστε επιτέλους τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους και μην αμαυρώνετε την εικόνα τους!

Ρωτήστε και κανέναν γιατρό για το πότε κάνουν κάτι τέτοιο.

Καλημέρα σας

(Μαμά! Ηρέμησε. Όλα καλά)

Προσθέτω και το λινκ για τα bulos που κυκλοφορούν. Πρόκειται για επίσημη ιστοσελίδα των γιατρών της Ισπανίας που προειδοποιεί:

https://www.redaccionmedica.com/virico/noticias/coronavirus-y-bulos-no-estan-dejando-morir-a-las-personas-mayores-5276)

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs