Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Μέτρα ανάσα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά - Τι θα ισχύσει για πετρέλαιο θέρμανσης, χαμηλότοκα δάνεια, επίδομα 800€


Μέσα στην εβδομάδα κληρώνει για τα κρατικά χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό μέσω της ...
επιστρεπτέας προκαταβολής, κλείνει αύριο τελικά, μετά την παράταση που δόθηκε, η πλατφόρμα για το επίδομα 800 ευρώ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 20 άτομα προσωπικό, ενώ παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαΐου η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να ωφεληθούν τα νοικοκυριά από το φθηνό πετρέλαιο.
Μέχρι και αύριο θα είναι τελικά ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που απασχολούν μέχρι και 20 άτομα. Έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα πάνω από 550.000 άτομα, ενώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τελικά τις 600.000 αφού πλέον περιλαμβάνονται και όσοι έχουν από 6 – 20 εργαζόμενους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την παράταση του χρόνου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ΕΦΚ έως τις 15 Μαΐου, που σημαίνει ότι το κέρδος για τους καταναλωτές είναι σημαντικό μετά τη μείωση της τιμής πώλησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την κρίση πετρέλαιο θέρμανσης πωλούνταν στην περιοχή του 1 ευρώ το λίτρο, ενώ τώρα η τιμή έχει υποχωρήσει ακόμη και στα 0,70 λεπτά το λίτρο λόγω του κραχ που σημειώνουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η διάταξη για την παράταση του πετρελαίου θέρμανσης θα έχει κατατεθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου που εκπνέει κανονικά το μέτρο.

Εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί η απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή, στην οποία θα αποκρυσταλλώνονται οι διαδικασίες χορήγησης της ενίσχυσης και ο τρόπος υπολογισμού του ύψους των ποσών για τις επιχειρήσεις. Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει δεύτερο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής μέσα στον Μάιο, όπου βασική παράμετρος για την ένταξη των επιχειρήσεων θα είναι η μεγάλη μείωση του τζίρου τους τον Απρίλιο και τον Μάιο. Όσες επιχειρήσεις κατέγραψαν άνοδο τζίρου τον Μάρτιο τίθενται εκτός του πρώτου κύκλου της ενίσχυσης. Να σημειωθεί ότι αίτηση ένταξης στον πρώτο κύκλο υπέβαλαν 138.000 επιχειρήσεις. Στο Γενικό Λογιστήριο περνούν από κόσκινο τις αιτήσεις και αξιολογούν τα στοιχεία τους για να βγει η κοινή Υπουργική Απόφαση που θα έχει μέσα και τον μαθηματικό τύπο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs