Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΠΟΕΔΗΝ: Τα μέτρα αποδίδουν – Μειωμένη η προσέλευση στα νοσοκομεία αναφοράς


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία...
(ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, «οι συνάδελφοι στα νοσοκομεία αναφοράς ανάσαναν τις τελευταίες ημέρες καθ’ ότι υπάρχει μείωση των προσερχόμενων ασθενών, υπόπτων, ή διαγνωσμένων κρουσμάτων κοροναϊού».
Ενθαρρυντικά εμφανίζονται τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τη διάδοση του κοροναϊού στη χώρα μας, καθώς μειωμένη κίνηση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία αναφοράς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, «οι συνάδελφοι στα νοσοκομεία αναφοράς ανάσαναν τις τελευταίες ημέρες καθ’ ότι υπάρχει μείωση των προσερχόμενων ασθενών, υπόπτων, ή διαγνωσμένων κρουσμάτων κοροναϊού».

Ενδεικτικό της βελτιωμένης κατάστασης είναι ότι το Σάββατο, οπότε εφημέρευε το ΑΧΕΠΑ, προσήλθε μόνο μια γυναίκα με τα δυο παιδιά της, ενώ την Παρασκευή στο «Παπανικολάου» ήταν εμφανώς μειωμένα τα περιστατικά που ζήτησαν φροντίδα. Σε ό,τι αφορά το «Σωτηρία», το Σάββατο προσήλθε ένα περιστατικό και χθες, Κυριακή, τρία, ενώ στο «Αττικό», που εφημερεύει σήμερα, μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κανένα περιστατικό.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής οι νεκροί από τη νόσο Covid-19 στην Ελλάδα είναι 76, με τους τρεις τελευταίους θανάτους να καταγράφονται το πρωί της Δευτέρας.


130 υγειονομικοί θετικοί στον κοροναϊό

Πάντως, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, μέχρι σήμερα 130 υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτές, έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ περίπου 500 παραμένουν σε καραντίνα. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι, παρά τους κινδύνους που ενέχει αυτή η τακτική, οι υγειονομικοί που έχουν ήπια συμπτώματα δεν υποβάλονται σε εργαστηριακή εξέταση για κορωνοϊό.

Οι υγειονομικοί ζητούν να επανέλθει το καθεστώς της 14ήμερης καραντίνας στο προσωπικό που εκτίθεται σε κρούσματα κοροναϊού, καθώς σήμερα «άλλες διοικήσεις νοσοκομείων εφαρμόζουν 7ήμερη καραντίνα και άλλες καθόλου, με οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αυτή η πρακτική οδηγεί σε κίνδυνο μεγαλύτερης διασποράς της νόσου», σημειώνουν.


Υπάρχουν ακόμα ελλείψεις σε μάσκες

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν ακόμα σημαντικές ελλείψεις σε μάσκες και άλλα μέσα ατομικής προστασίας για τον κοροναϊό στα νοσοκομεία. «Εχουμε δεκάδες καταγγελίες από Σωματεία Εργαζομένων για ελλείψεις υλικού. Προβληματισμός υπάρχει με τις μάσκες FFP2 που προμηθεύονται τα νοσοκομεία, καθότι επιτροπές λοιμώξεων τις θεωρούν ακατάλληλες» προσθέτει η ΠΟΕΔΗ και καταλήγει ως εξής:

«Μια επίσημη απάντηση από το Χημείο του Κράτους σχετικά με την προστασία που παρέχει θα ήταν χρήσιμη καθότι άλλες χώρες επέστρεψαν τέτοιου είδους μάσκες στους προμηθευτές ως ακατάλληλες. Το προσωπικό είναι φοβισμένο για την περίθαλψη περιστατικών με τις εν λόγω μάσκες. Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να αγοράζουν μάσκες FFP2 και FFP3 από εταιρείες που κερδοσκοπούν σε βάρος του Δημοσίου.

»Οι απλές μάσκες αγοράζονται προς 0,80 λεπτά από 0,015 λεπτά που στοίχιζαν και οι FFP2 και FFP3 προς 20ευρώ η μια από 0,40 – 0,80λεπτά.Που βρίσκουν οι εταιρείες και προμηθεύονται μάσκες και αισχροκερδούν σε βάρος του Δημοσίου; Θα πρέπει να παρέμβετε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πολλούς συναδέλφους να νοσούν».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs