Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Πόσο... κοστίζουν στα κράτη οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης -Ποια η πλουσιότερη, ποια η πιο αυτάρκης [λίστα]


Το να έχει γεννηθεί κάποιος γαλαζοαίματος δεν εγγυάται πλέον μία ζωή γεμάτη ανέσεις, για τις οποίες ...
δε θα χρειαστεί να εργαστεί ποτέ. Πολλές μοναρχίες ανά την Ευρώπη έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά μέλη τους είναι υποχρεωμένα να εργαστούν για να ζήσουν.




Από τις δέκα βασιλικές οικογένειες που υπάρχουν στην Ευρώπη, οι εννέα συνεχίζουν να λαμβάνουν χρήματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών τους – με εξαίρεση τον Πριγκιπικό Οίκο του Λιχτενστάιν. Το ποσό που λαμβάνει η κάθε οικογένεια εξαρτάται από τους νόμους της χώρας και την παράδοση. Κάποιες χώρες δίνουν πολλά χρήματα απευθείας από τον προϋπολογισμό τους, ενώ άλλες χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Επίσης, το ποιος θεωρείται «βασιλική οικογένεια πλήρους απασχόλησης» και άρα ζει από τον κρατικό προϋπολογισμό διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σε κάποιες περιπτώσεις αρκεί να είσαι ξάδελφος του Βασιλιά ή της Βασίλισσας και σε άλλες, ακόμα και τα αδέρφια είναι υποχρεωμένα να εργαστούν για να ζήσουν.


Ηνωμένο Βασίλειο

Η βρετανική βασιλική οικογένεια είναι μεταξύ των μεγαλύτερων και πλουσιότερων της Ευρώπης – τα περισσότερα μέλη της είναι πολύ κοντινοί συγγενείς της Ελισάβετ και περιλαμβάνονται και κάποια ξαδέρφια. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της μοναρχίας, η βρετανική βασιλική οικογένεια περιλαμβάνει 16 ενήλικες και τρία παιδιά.

Όσον αφορά στις δραστηριότητες της οικογένειας, αυτές χρηματοδοτούνται από το Ταμείο του Ηγεμόνα, που ανέρχεται σε 82,2 εκατ. στερλίνες, σύμφωνα με τη μέτρηση του 2018-19. Το ποσό είναι τεράστιο, όμως αυτό καλύπτει και την τεράστια ανακαίνιση του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, ένα έργο διάρκειας μίας δεκαετίας.

Πάντως, η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας μειώθηκε λίγο τους τελευταίους μήνες, καθώς αποχώρησε ο γιος της Βασίλισσας, Πρίγκηπας Άντριου, μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τον παιδεραστή, Τζέφρι Έπστιν, αλλά και την αποχώρηση – βόμβα του εγγονιού της Βασίλισσας, Χάρι, και της συζύγου του, Μέγκαν.


Μονακό

Η βασιλική οικογένεια του Μονακό έχει τέσσερα ενήλικα μέλη, τον Πρίγκηπα Αλβέρτο και τη σύζυγό του, Πριγκίπισσα Σαρλίν, και τις αδερφές του, Πριγκίπισσες Καρολίνα και Στεφανί. Ο Αλβέρτος και η Σαρλίν έχουν δύο μικρά παιδιά – τα δίδυμα Γκαμπριέλα και Ζακ. Και παρότι η Γκαμπριέλα γεννήθηκε δύο λεπτά πριν από το Ζακ, ωστόσο ο Ζαν είναι αυτός που θα διαδεχτεί μία μέρα τον πατέρα του στο θρόνο. Ο Αλβέρτος έχει άλλα δύο μεγαλύτερα παιδιά εκτός γάμου, οπότε και δε θεωρούνται μέλη της Βασιλικής οικογένειας.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Πριγκιπάτου, η βασιλική οικογένεια έλαβε το 2020 54,4 εκατ. δολάρια, τα 14,6 εκ των οποίων πήγαν στον Πρίγκηπα και τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τα διοικητικά έξοδα, το προσωπικό και τη συντήρηση του παλατιού.


Ολλανδία

Η Ολλανδική βασιλική οικογένεια περιλαμβάνει επτά ενήλικες και τρία παιδιά, ο Βασιλιάς Γουίλεμ-Αλεξάντερ, η Βασίλισσα Μάξιμα και οι τρεις κόρες τους, οι Πριγκίπισσες Καταρίνα-Αμαλία, Αλεξία και Αριάνα. Η μητέρα του Βασιλιά, πρώην Βασίλισσα Βεατρίκη, παραιτήθηκε το 2013 υπέρ του γιου της. Ο αδερφός του και η σύζυγός του, καθώς και η θεία του Βασιλιά με το σύζυγό της θεωρούνται επίσης μέλη της βασιλικής οικογένειας, η οποία έλαβε για το 2020 44,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,9 εκατ. πήγαν απευθείας στο Βασιλιά.


Νορβηγία

Επτά μέλη έχει η βασιλική οικογένεια στη χώρα, στα οποία περιλαμβάνονται και δύο παιδιά. Είναι ο Βασιλιάς Χαράλντ, η Βασίλισσα Σόνγια, ο γιος τους, Πρίγκηπας Χαακό και η οικογένειά του και η αδερφή του Βασίλιά, Πριγκίπισσα, Άστριντ, η οποία λαμβάνει τιμητική σύνταξη για την προηγούμενη εργασία της – επί 14 χρόνια ήταν στο πλάι του αδερφού της, ως Πρώτη Κυρία, έως ότου ο Χάραλντ παντρευτεί. Το 2019, η βασιλική οικογένεια έλαβε 48,7 εκατ. δολάρια ως χρηματοδότηση.


Βέλγιο

Η βελγική βασιλική οικογένεια έλαβε το 2018 14,6 εκατ. δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τα 12,9 εκατ. εξ αυτών να πηγαίνουν για τα επίσημα καθήκοντα του Βασιλιά Φίλιπ. Επιπλέον, ο Βασιλιάς, οι γονείς του και τα αδέρφια του, Άστριντ και Λωρέν, λαμβάνουν ετήσιο μισθό. Η Άστριντ 356.080 δολάρια και ο Λωρέν 341.614 δολάρια το χρόνο. Ο Βασιλιάς και η σύζυγός του, Ματίλντ, έχουν τέσσερα παιδιά που πηγαίνουν ακόμα στο σχολείο. Οι γονείς του Βασιλιά έχουν αποσυρθεί, αλλά συνεχίζουν να παρευρίσκονται σε κάποιες εκδηλώσεις. Ο πρώην Βασιλιάς, Άλμπερτ, λαμβάνει σύνταξη 1 εκατ. δολαρίων το χρόνο, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο αναγνώρισε την ύπαρξη μίας εξώγαμης κόρης, μετά από δικαστική διαμάχη ετών.

Η Πριγκίπισσα Άστριντ συχνά εκπροσωπεί την οικογένεια στο εξωτερικό. Ο σύζυγός της, Πρίγκηπας Λόρεντ και Αρχιδούκας της Αυστρίας, είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας και ταυτόχρονα εργάζεται στον χρηματοοικονομικό τομέα. Το ζευγάρι έχει πέντε παιδιά, που έχουν τίτλους, όμως ταυτόχρονα εργάζονται ή σπουδάζουν. Ο αδερφές του Βασιλιά και η σύζυγός του είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας και έχουν τρία μικρά παιδιά.


Δανία

Η βασιλική οικογένεια της Δανίας, με επικεφαλής τη Μαργκέτε, έλαβε το 2018 χρηματοδότηση 12,2 εκατ. δολαρίων, ενώ στα μέλη περιλαμβάνεται ο Πρίγκηπας Φρέντερικ και η Αυστραλή σύζυγός του, καθώς και τα τέσσερα παιδιά τους, αλλά και ο άλλος γιος της Βασίλισσας, Χοακίν και η σύζυγός του, Μαρί. Πάντως, παρά τους τίτλους, η Βασιλική οικογένεια της Δανίας έχει την τάση να εμφανίζεται όσο πιο φυσιολογική γίνεται, τα παιδιά πηγαίνουν σε συνηθισμένα σχολεία και οι ίδιοι συχνά βγαίνουν για ψώνια ή για να κάνουν ποδήλατο.


Λουξεμβούργο

Μόνο τέσσερα μέλη θεωρούνται βασιλική οικογένεια και λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση που το 2019 έφτασε τα 11,8 εκατ. δολάρια για όλα τα διοικητικά κόστη, ο Μεγάλος Δούκας έλαβε επιπλέον 312.000 δολάρια.


Σουηδία

Επτά ενήλικες και δύο παιδιά είναι η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας, που περιλαμβάνει το Βασιλιά Καρλ 16ο Γκουστάφ, τη σύζυγό του Σίλβια, την Πριγκίπισσα Βικτόρια, το σύζυγό της, Ντανιέλ, και τα δύο παιδιά τους, καθώς και τον αδερφό της Βικτόρια, τη σύζυγό του και την αδερφή της. Η οικογένεια έλαβε 7,5 εκατ. δολάρια το 2019 για να καλθυφθεί το κόστος των επίσημων καθηκόντων του Βασιλιά.


Ισπανία

Είναι μία σχετικά μικρή Βασιλική οικογένεια, που περιλαμβάνει το Βασιλιά Φελίπε, τη Βασίλισσα Λετίθια, και τις δύο κόρες τους, την Ινφάντα Λεονόρ και την Ινφάντα Σοφία. Μέλη της βασιλικής οικογένειας θεωρούνται, επίσης, οι γονείς του Βασιλιά, Κάρλος και Σοφία, παρότι αποσύρθηκαν από τα καθήκοντά τους το 2014. Η οικογένεια λαμβάνει από τον προϋπολογισμό το ποσό των 7,9 εκατ. ευρώ ετησίως.


Λιχτενστάιν

Το Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν είναι η μόνη βασιλική οικογένεια της Ευρώπης που δε λαμβάνει κρατική επιχορήγηση. Ωστόσο, είναι μία από τις πλουσιότερες οικογένειες στην Ευρώπη, με τεράστια ακίνητη περιουσία, αλλά και με μία τράπεζα. Παρότι είναι μεγάλη οικογένεια, μόνο τέσσερα μέλη θεωρούνται πλήρως απασχόλησης: ο Πρίγκηπας Χανς-Άνταμ, η σύζυγός του, ο γιος τους και η σύζυγός του. Σε αντίθεση με άλλες βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, έχουν πολιτικό ρόλο, μπορούν να προτείνουν νόμους, να δίνουν χάρες και να διορίζουν δικαστές, όμως υπόκεινται και στο ενδεχόμενο μίας πρότασης μομφής.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs