Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Σαν σήμερα: Η εκτέλεση του Μουσολίνι και της εpωμένης του - Ο εξευτελισμός του πτώματός του σε δημόσια θέα


Ο Μπενίτο Μουσολίνι ήταν ένας από τους πιο σκληρούς δικτάτορες του 20ου αιώνα. Γνωστός και με ...
το πρωσονύμιο «Ντούτσε» (Il Duce = ηγέτης, αρχηγός), ήταν ο πρώτος δικτάτορας που επέβαλλε φασιστικό ολοκληρωτικό καθεστώς σε ευρωπαϊκή χώρα. Θαυμαστής του Μαρξ και του Νίτσε στα νιάτα του, ίδρυσε το φασιστικό κόμμα Ιταλίας στα 37 του, συμμάχησε με τον Χίτλερ και ο θάνατος του το 1945 υπήρξε ένας από τους πιο εξευτελιστικούς θανάτους στην ιστορία.




Στα νιάτα του, ο Μπενίτο Μουσολίνι ήταν ταραχοποιό στοιχείο. Ως θαυμαστής του Μαρξ, είχε μπλεξίματα με τις αρχές, με αποκορύφωμα την σύλληψή του στην Ελβετία και την υποχρεωτική επιστροφή στην πατρίδα του. Έγινε γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «αντί-πατριώτη». Μέχρι που σιγά-σιγά άλλαξε την θεώρηση της ιδεολογίας του και το 1921, εισήλθε στην Βουλή με 37 βουλευτές ως αρχηγός του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος, του οποίου και ηγείτο. Ήταν η τρίτη ονομασία κόμματος που δοκίμασε ώστε να μπει στην Βουλή.

Ένα χρόνο αργότερα, με την βοήθεια των φασιστικών ομάδων των Μελανοχιτώνων, καταφέρνει με τρομοκρατικές μεθόδους, να εγκαθιδρύσει τοπικές κυβερνήσεις σε πόλεις όπως η Γένοβα, το Λιβόρνο και η Άνκονα. Στις 31 Οκτωβρίου, φτάνει στο παλάτι με 100.000 Μελανοχίτωνες, με τον βασιλιά Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ' να του παραδίδει αμαχητί την εξουσία. Ο Μουσολίνι κυβέρνησε την Ιταλία για 21 χρόνια.

Το 1935 προσπαθεί να ηγηθεί στην σύσταση ενός αντιχιτλερικού μετώπου, με σκοπό την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Αυστρίας. Η καταδίκη όμως της ιταλικής κατάληψης της Αβησσυνίας από την κοινωνία των εθνών, τον οδήγησε στη σύναψη συμμαχίας με τον Γερμανό δικτάτορα, συγκροτώντας τις λεγόμενες δυνάμεις του «Άξονα».


@allthatsinteresting.com

Το 1939 κατέλαβε την Αλβανία. Αφού βεβαιώθηκε για το ποια πλευρά θα κερδίσει τον πόλεμο με την πτώση της Γαλλίας τον Ιούνιο του 1940, μόνο τότε αποφάσισε να μπει στον πόλεμο και να συστρατευθεί πλήρως με τον Χίτλερ. Στις 28 Οκτωβρίου του 1940, επιτίθεται στην Ελλάδα χωρίς ιδιαίτερο σχέδιο (ήθελε να επιτεθεί στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβρη), παθαίνει πανωλεθρία από τα ελληνικά στρατεύματα στο αλβανικό μέτωπο και αναγκάζεται να υποχωρήσει. Οι Ιταλοί ύστερα από αυτή την ήττα, έχασαν το 1/3 των αλβανικών εδαφών που είχαν κατακτήσει ένα χρόνο νωρίτερα. Η επέμβαση της Γερμανίας που έκαμψε τις ελληνικές δυνάμεις τον Απρίλιο του 1941, τον υποβίβασε στην συμμαχία του με τον Χίτλερ και έδωσε το πάνω χέρι στον Γερμανό δικτάτορα μέσα στη συμμαχία.

Μετά την ήττα του στην Ελλάδα αλλά και μετά από εκείνες στη Γιουγκοσλαβία και τη Σοβιετική Ένωση, η δημοφιλία του στην Ιταλία, και κυρίως στο κόμμα του, άρχισε να φθίνει. Το Μεγάλο Φασιστικό συμβούλιο, τον Ιούλιο του 1943, μεταβίβασε την εξουσία στον βασιλιά Βιτόριο Εμμανουέλε Γ', ο οποίος αφαίρεσε κάθε εξουσία από τον Μουσολίνι. Μάλιστα, τον εξόρισε στην κεντρική Ιταλία σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης. Οι ναζί όμως δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια, εισέβαλαν στην Ιταλία κατακτώντας το βόρειο τμήμα της και με μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών, απελευθέρωσαν τον Μουσολίνι. Τα γερμανοκρατούμενα εδάφη της Ιταλίας είχαν πλέον νέο διοικητή.


 @foreignpolicy.com

Στις 27 Απριλίου του 1945, μαζί με την ερωμένη του Κλαρέτα Πεττάτσι, προσπάθησε (ντυμένος Γερμανός στρατιώτης) να διαφύγει για την Ελβετία, απ' όπου θα περνούσε αργότερα στην Αυστρία. Όμως οι συμμαχικές δυνάμεις μόλις είχαν καταλάβει το Μιλάνο και ο Μουσολίνι συνελήφθη. Την επόμενη μέρα, στις 28 Απριλίου του 1945, ο Μουσολίνι εκτελείται μαζί με την ερωμένη του και το πτώμα του μένει σε δημόσια θέα, όπου εξευτελίστηκε από τους περαστικούς. Τον έφτυναν, τον χτυπούσαν, ουρούσαν στο πτώμα του, δείχνοντας έτσι την απόλυτη χλεύη στον φασίστα-προδότη. Μια γυναίκα τον πυροβόλησε πέντε φορές, φωνάζοντας «Πέντε σφαίρες για τους πέντε γιους μου που δολοφονήθηκαν». Όταν οι σοροί κατέβηκαν το πτώμα του ήταν αγνώριστο. Δυο ημέρες μετά, ο Χίτλερ έπεσε κι αυτός νεκρός. Ο φασισμός είχε ηττηθεί κατά κράτος...

Η εκτέλεση του Μουσολίνι

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs