Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Η πόλη που έχει διπλάσιο μέγεθος από την Ελλάδα


Φτάνει σε μέγεθος όσο η μισή Γαλλία, ολόκληρη η Μεγάλη Βρετανία, ενώ είναι μεγαλύτερη από ...
42 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ

Συνήθως διαβάζουμε για τις μεγαλύτερες πόλεις με βάση τον πληθυσμό. Όταν λοιπόν κάποιος μας ρωτήσει, το μυαλό μας πάει στη Νεά Υόρκη, στο Τόκιο, στο Μέξικο Σίτι και ίσως σε 1-2 ακόμα μεγάλες πληθυσμιακά πόλεις. Ποια όμως είναι μεγαλύτερη σε έκταση;

Υπάρχει μια πόλη στην εσωτερική Μογγολία, μια αυτόνομη περιοχή της Κίνας που είναι κάτι σαν «νομαρχιακή πόλη» που έχει έκταση 263.953 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μπορεί λοιπόν σε έκταση να μοιάζει με νομαρχία, αλλά σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία είναι πόλη. Ονομάζεται Hulunbuir και ο πληθυσμός της φτάνει συνολικά μόλις τα 2,5 εκατομμύρια, δηλαδή κάτω από 10 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Πρόκειται για μια από τις πιο ανέγγιχτες περιοχές της Κίνας, με την άγρια φύση να κυριαρχεί. Η αστική της περιοχή, η Hailar, είναι σπίτι για κάτι περισσότερο από 250 χιλιάδες ανθρώπους. Αλλά είπαμε, δεν είναι η πόλη, αλλά η αστική περιοχή της τεράστιας πόλης Hulunbuir.


Είναι τόσο μεγάλη σε έκταση που φτάνει σε μέγεθος όσο η μισή Γαλλία, ολόκληρη η Μεγάλη Βρετανία, ενώ είναι μεγαλύτερη από 42 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Είναι διπλάσια από την Ελλάδα, με τη χώρα μας να έχει έκταση 131.957 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μπορεί να σκέφτεστε ακόμα, μα τι πόλη μπορεί να είναι αυτή; Η κινεζική νομοθεσία το λέει, όχι εμείς.

Πρόκειται λοιπόν για την μεγαλύτερη πόλη σε έκταση στον κόσμο. Όμως δεν είναι η μόνη παρόμοια περίπτωση. Η πόλη Kalgoorlie-Boulder στην Αυστραλία διοικείται από τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, αν και καλύπτει έκταση μεγαλύτερη της Πορτογαλίας. Αλλά και η Altamira, μια πόλη στον Αμαζόνιο μέσα στο έδαφος της Βραζιλιάς, είναι κατά 18 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα μεγαλύτερη από την Ελλάδα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs