Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για όσους έρχονται Ελλάδα -Το ειδικό έντυπο, η καραντίνα και έως 5.000 ευρώ πρόστιμο


Ειδικό έντυπο το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας, πτήσης, λόγους ταξιδιού, αλλά κυρίως ...
τηλέφωνα και τόπο διαμονής συμπληρώνουν πλέον οι επιβάτες των πτήσεων που φτάνουν στην Ελλάδα πριν μπουν στο αεροπλάνο στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό.





Αμέσως μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα παραδίδουν το έντυπο στους υπεύθυνους και εν συνεχεία λαμβάνουν ένα άλλο με οδηγίες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν στη διάρκεια της 14ημερης υποχρεωτικής καραντίνας.

Ωστόσο σε περίπτωση παράβασης των όρων της καραντίνας, στους «ανυπάκουους» θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα 5.000 ευρώ, σύμφωνα με μία από τις τελευταίες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι αρμόδιες αρχές θα προβαίνουν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και όπου διαπιστώνουν παραβιάσεις της υποχρεωτικής απομόνωσης θα βεβαιώνονται τα αντίστοιχα πρόστιμα.


Δύο ταξιδιώτες από Ζυρίχη θετικοί στον κορωνοϊό

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες 48 ώρες το κέντρο ενημέρωσης και ιχνηλάτησης πτήσεων στο Χαλάνδρι, έχει ελέγξει 21 πτήσεις και έχουν ιχνηλατηθεί 1.500 επιβάτες. Από αυτούς, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, που έφτασαν από την Ζυρίχη της Ελβετίας στις 17/03 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι συνεπιβάτες τους τέθηκαν σε «καραντίνα» μέχρι να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις.

Τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας επισημαίνουν πως χθες υπήρχε ένα πρόσκαιρο πρόβλημα στο Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς υπήρχαν πτήσεις στον αέρα πριν δημοσιευθεί στις 06:00 χθες το πρωί η κοινή υπουργική απόφαση για απαγόρευση πτήσεων πολιτών τρίτων χωρών εκτός Σένγκεν, αλλά αυτή από σήμερα θα είναι σε πλήρη ισχύ.


Προληπτικά μέτρα και σε όλες τις φυλακές της χώρας

Την ίδια ώρα, σημειώνεται πως σε όλες τις φυλακές της χώρας τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα πρόληψης προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν απαγορευτεί τα δια ζώσης επισκεπτήρια παρά μόνο με διαχωριστικό τζάμι και όχι μεταφορά και διανομή φαγητού από τους επισκέπτες σε κρατούμενους. Ταυτόχρονα, το φαγητό μοιράζεται στους κρατούμενους στα κελιά τους και δε συνωστίζονται στις ουρές των εστιατορίων των σωφρονιστικών καταστημάτων.


Σε λειτουργία το Κέντρο Ιχνηλάτησης επαφών κρουσμάτων κορωνοϊού

Ακόμη, χθες τέθηκε σε λειτουργία το Κέντρο Ιχνηλάτησης επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, στον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ, σε ανεξάρτητο χώρο, δίπλα από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης.

Στο εσωτερικό του Κέντρου Ιχνηλάτησης, 100 αστυνομικοί και πυροσβέστες σε τρεις βάρδιες, από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ θα υποδέχονται τις λίστες από τον ΕΟΔΥ και υπό την εποπτεία του, θα ξεκινά η ιχνηλάτηση των ύποπτων κρουσμάτων και των επαφών τους. Να αναφερθεί ότι στο συγκεκριμένο κέντρο λειτουργεί και τηλεφωνικό κέντρο, στο κέντρο θα κάθονται οι υποδοχείς των πληροφοριών, οι οποίες θα παρουσιάζονται με προτζέκτορα, ενώ θα τοποθετηθούν και τρεις μεγάλες οθόνες, που θα παρουσιάζουν την καταγραφή επαφών, κρουσμάτων και τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης.

Τα ύποπτα κρούσματα και οι επαφές του θα περνούν από μια μίνι-συνέντευξη και θα συμπληρώνουν συγκεκριμένη φόρμα που έχει δοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να αξιολογηθούν ως «high or low risk», με κόκκινη, πορτοκαλί και κίτρινη διαβάθμιση περαιτέρω εξερεύνησής τους.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs