Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αγορά λαθραίου τσιγάρου στην ΕΕ


Η Ελλάδα παραμένει η μεγαλύτερη αγορά λαθραίου τσιγάρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό ...
αναφέρεται σε πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου και το επιβεβαιώνει ο εντοπισμός τριών παράνομων εργοστασίων επεξεργασίας καπνού στην Αττική, το διάστημα Μαΐου - Ιουνίου. Η πιο πρόσφατη υπόθεση εκτυλίχθηκε την Πέμπτη σε Ασπρόπυργο και Λυκόβρυση. Ανδρες της Οικονομικής Αστυνομίας εντόπισαν κρυμμένες μέσα σε φορτηγά δύο μηχανές με δυνατότητα παρασκευής εκατοντάδων χιλιάδων τσιγάρων ημερησίως.
Το 2019 στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι καταναλώθηκαν 3,4 δισ. λαθραία τσιγάρα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 22% της εγχώριας κατανάλωσης. Κάποια μάλιστα από τα παράνομα εργοστάσια ξεκίνησαν τη λειτουργία τους εν μέσω κορωνοϊού, αποδεικνύοντας ότι η καραντίνα δεν έκαμψε τη δράση των λαθρεμπόρων. Αρχές Μαΐου στην Οικονομική Αστυνομία έφτασε πληροφορία ότι στο Μαρκόπουλο, στην περιοχή κοντά στον ιππόδρομο, λειτουργεί παράνομο καπνεργοστάσιο. Τα στελέχη της υπηρεσίας εστίασαν την προσοχή τους σε μια αποθήκη 1.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου τα πρωινά μπαινόβγαινε κόσμος χωρίς αυτό να δικαιολογείται από κάποια νόμιμη δραστηριότητα. Στις 13 του ίδιου μήνα έκαναν έφοδο και συνέλαβαν τέσσερις Ελληνες, ενώ κατάσχεσαν 25 τόνους «χύμα» καπνού.

Τη στιγμή της επιχείρησης, ο ένας από τους υπόπτους είχε πάνω του 25.000 ευρώ σε μετρητά. Μάλιστα, δεν ήταν άγνωστος στην αστυνομία, καθώς προ ετών είχε καταδιωχθεί και συλληφθεί από άνδρες της Αμεσης Δράσης έπειτα από πυροβολισμούς στο κέντρο της Αθήνας. Για παράνομη οπλοφορία είχε κατηγορηθεί παλαιότερα και ένας ακόμα από τους συλληφθέντες. Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ώστε να ελεγχθεί πιθανή διασύνδεσή τους με υποθέσεις που άπτονται της αρμοδιότητας π.χ. του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών.

Οι 25 τόνοι καπνού είχαν εισαχθεί από την Ιταλία, με την οποία τα κυκλώματα λαθρεμπόρων δια-τηρούν ισχυρούς δεσμούς. Τον Μάρτιο, η Guardia di Finanza συνέλαβε στη Νάπολη δέκα άτομα για τη θαλάσσια μεταφορά λαθραίων τσιγάρων από την Ελλάδα στο Μπάρι και στο Μπρίντιζι. Τα τσιγάρα ήταν κρυμμένα σε κοντέινερ με νόμιμο φορτίο και, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της Ιταλίας, ο αρχηγός του κυκλώματος συνελήφθη στην Ελλάδα.


Στην Ευρώπη

Σε πρόσφατη έκθεση της εταιρείας KPMG (έγινε για λογαριασμό της πολυεθνικής Philip Morris) επισημαίνεται ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2019 καταναλώθηκαν 38,9 δισ. λαθραία τσιγάρα. Τα περισσότερα από αυτά είναι παραποιημένα, αντίγραφα από γνωστές μάρκες, καθώς και τσιγάρα που παρασκευάζονται μεν νόμιμα σε τρίτες χώρες, αλλά διακινούνται στην Ε.Ε. χωρίς σχετική άδεια (γνωστά ως illicit whites). Στην Ελλάδα, τα παραποιημένα τσιγάρα υπολογίστηκαν σε 1,51 δισ. και τα illicit whites σε 1,66 δισ. (εκτός από τα παραπάνω εισαγόμενα).
Πηγή Καθημερινή

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs