Μυστήριο αποτελεί στο Περού η εξαφάνιση 900 γυναικών, εκ των οποίων το 70% είναι ανήλικες και ...
μικρά κορίτσια, κατά τη διάρκεια της καραντίνας που προκάλεσε ο κορονοϊός. Εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος κατά τη διάρκεια των 3,5 μηνών του lockdown.
μικρά κορίτσια, κατά τη διάρκεια της καραντίνας που προκάλεσε ο κορονοϊός. Εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος κατά τη διάρκεια των 3,5 μηνών του lockdown.
Πριν από την επιβολή της καραντίνας, στο Περού καταγράφονταν πέντε εξαφανίσεις γυναικών και κοριτσιών την ημέρα κατά μέσο όρο, αλλά ο αριθμός τους αυξήθηκε σε οκτώ αυτή την περίοδο.
«Από την 16η Μαρτίου ως την 30ή Ιουνίου, έχουν καταγραφεί 915 εξαφανίσεις γυναικών», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελιάνα Ρεβογιάρ, αρμόδια για τα δικαιώματα των γυναικών στον Συνήγορο του Λαού, μια ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Πρέπει να μάθουμε τι τους συνέβη», υπογράμμισε ο Ουάλτερ Γκουτιέρες, ο επικεφαλής της αρχής, στο ραδιοφωνικό δίκτυο RPP. «Μικρά κορίτσια και έφηβες αντιπροσωπεύουν το 70% των γυναικών που εξαφανίστηκαν», διευκρίνισε.
Αν και ορισμένες επανεμφανίστηκαν, ελλείψει εθνικής βάσης δεδομένων της αστυνομίας δεν είναι δυνατό να ειπωθεί με ακρίβεια πόσες συνεχίζουν να αγνοούνται.
Κάποιοι «προβάλλουν αντίσταση από πλευράς αστυνομίας να ερευνώνται αυτές οι υποθέσεις. Ζητάμε να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο για τους εξαφανισμένους», σημείωσε η Ρεβογιάρ.
Το 2019, διαπράχθηκαν τουλάχιστον 166 γυναικοκτονίες στο Περού. Περίπου μία στις δέκα αρχικά καταχωρίστηκε στα αρχεία της αστυνομίας ως εξαφάνιση.
Το Περού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (πάνω από 384.000), πίσω μόνο από τη Βραζιλία, και στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 (πάνω από 18.000), πίσω από τον γίγαντα της Λατινικής Αμερικής των 212 εκατομμυρίων κατοίκων και το Μεξικό των 127 εκατομμυρίων κατοίκων.