Η πριγκίπισσα Λατίφα, κόρη του εμίρη του Ντουμπάι η οποία προσπάθησε να το σκάσει το 2018, έστειλε ...κρυφά βίντεο σε φίλους της που λέει ότι την κρατά «όμηρο» ο πατέρας της και ότι φοβάται για τη ζωή της.
Τα βίντεο αυτά, που τα αποκάλυψε το BBC, τα είχε στείλει η πριγκίπισσα Λατίφα αλ Μακτούμ στους φίλους της, μετά την αποτυχημένη απόπειρα να διαφύγει από το Ντουμπάι, με σκάφος.
«Είμαι σε μία βίλα. Είμαι όμηρος και αυτή η βίλα έχει μετατραπεί σε φυλακή. Όλα τα παράθυρα είναι σφραγισμένα, δεν μπορώ να ανοίξω κανένα παράθυρο. Υπάρχουν πέντε αστυνομικοί έξω και δύο γυναίκες αστυνομικοί μέσα στο σπίτι. Δεν μπορώ να βγω έξω να πάρω καθαρό αέρα», λέει η 35χρονη πριγκίπισσα στα αποσπάσματα που δημοσιοποίησε το BBC και θα προβληθούν σε αποψινή εκπομπή.
«Δεν ξέρω πότε θα απελευθερωθώ και ποιες θα είναι οι συνθήκες όταν θα απελευθερωθώ. Κάθε ημέρα ανησυχώ για τη ζωή και την ασφάλειά μου. Δεν ξέρω πραγματικά αν θα επιζήσω από αυτή την κατάσταση. Η αστυνομία με απείλησε ότι θα είμαι στη φυλακή για όλη μου τη ζωή και δεν θα ξαναδώ ποτέ τον ήλιο», αναφέρει ακόμη η Λατίφα.
«Δεν θέλω να είμαι όμηρος σε αυτή τη βίλα φυλακή. Θέλω να είμαι ελεύθερη. Δεν ξέρω τι σχεδιάζουν να κάνουν με εμένα. Πραγματικά δεν ξέρω. Η κατάσταση γίνεται πιο απελπιστική κάθε ημέρα. Και απλά έχω κουραστεί με όλο αυτό», λέει επίσης σε αυτά τα αποσπάσματα.
Στο υλικό που έχει στην κατοχή του το BBC, η πριγκίπισσα Λατίφα λέει ότι οι κομάντο που έκαναν έφοδο στο σκάφος με το οποίο προσπάθησε να διαφύγει την νάρκωσαν και την επέστρεψαν αεροπορικώς στο Ντουμπάι.
////////////////////////////////////////
Η 35χρονη είναι κόρη του σεΐχη Μοχάμεντ μπιν ρασίντ αλ Μακτούμ, που είναι εμίρης του Ντουμπάι και αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στο παρελθόν το Ντουμπάι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν υποστηρίξει ότι η Λατίφα είναι ασφαλής και στη φροντίδα της οικογένειάς της. Καμία από τις δύο πλευρές δεν απάντησαν στα αιτήματα του BBC για την τωρινή κατάσταση της πριγκίπισσας.
Τα βίντεο που αποκαλύπτει το βρετανικό δίκτυο καταγράφηκαν σε διάστημα αρκετών μηνών, με κινητό που είχε δοθεί κρυφά στην Λατίφα, περίπου ένα χρόνο μετά τη σύλληψή της και την επιστροφή της στο Ντουμπάι. Τα κατέγραψε στην τουαλέτα, γιατί αυτό ήταν το μοναδικό δωμάτιο στο οποίο μπορούσε να κλειδώσει την πόρτα.
Στα βίντεο η 35χρονη περιγράφει πώς αντιστάθηκε στους στρατιώτες που την πήραν από το σκάφος «κλωτσώντας και παλεύοντας», μεταξύ άλλων δαγκώνοντας έναν από τους κομάντο στο χέρι, μέχρι να ουρλιάξει. Ακόμη αναφέρει ότι τη νάρκωσαν και τη μετέφεραν με ιδιωτικό τζετ πίσω από το Ντουμπάι και πως συνήλθε μετά την προσγείωση. Επίσης, περιγράφει ότι την κρατούν μόνη, χωρίς πρόσβαση σε ιατρική ή νομική βοήθεια, σε μία βίλα με σφραγισμένα παράθυρα, η οποία φυλάσσεται από την αστυνομία.
Όλα αυτά αποκαλύφθηκαν από τη στενή φίλη της Λατίφα, την Τίινα Γιαουχιάινεν, τον εξάδελφό της από την πλευρά της μητέρας της Μάρκους Εσάμπρι και τον ακτιβιστή Ντέιβιντ Χέι, οι οποίοι είναι πίσω από την καμπάνια «Free Latifa».
Οι φίλοι της λένε ότι πήραν τη δύσκολη απόφαση να δημοσιοποιήσουν τώρα τα μηνύματα, επειδή ανησυχούν για την ασφάλεια της Λατίφα. Είναι οι άνθρωποι που κατάφεραν να έχουν επικοινωνία μαζί της ενώ ήταν υπό κράτηση στη βίλα στο Ντουμπάι. Το BBC αναφέρει ότι επιβεβαίωσε από ανεξάρτητες πηγές τις πληροφορίες για το πού κρατείται η Λατίφα.
«Πέρασε πολύς καιρός από τη στιγμή που χάθηκε η επαφή», δήλωσε η Γιαουχιάινεν, εξηγώντας την απόφαση να δημοσιοποιηθούν τα μηνύματα. Συμπλήρωσε ότι το σκέφτηκε πολύ καλά πριν το κάνει και πρόσθεσε: «Νιώθω ότι θα ήθελε να πολεμήσουμε για εκείνη, να μην τα παρατήσουμε».
Η απόπειρα διαφυγής
Η πριγκίπισσα Λατίφα προσπάθησε για πρώτη φορά να το σκάσει όταν ήταν 16 ετών. Όμως, αφού ήρθε σε επαφή με τον Γάλλο επιχειρηματία Ερζέ Ζουμπέρ το 2011, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο που κατέστρωνε για καιρό για τη διαφυγή της. Αυτό έγινε με τη βοήθεια της Γιαουχιάινεν, η οποία αρχικά ήταν η δασκάλα καποέιρα της πριγκίπισσας.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2018 η Λατίφα και η Γιαουχιάινεν πήραν μια φουσκωτή βάρκα και ένα τζετ σκι και έφτασαν σε διεθνή χωρικά ύδατα, όπου περίμενε ο Ζουμπέρ με ένα γιοτ υπό αμερικανική σημαία.
Όμως, 8 ημέρες αργότερα, ανοιχτά της Ινδίας, στο σκάφος ανέβηκαν κομάντος. Η Γιαουχιάινεν λέει ότι βόμβες καπνού ανάγκασαν την ίδια και τη Λατίφα να κρυφτούν στην τουαλέτα και πως τις απείλησαν με όπλα.
Έπειτα από αυτό επέστρεψαν την Λατίφα στο Ντουμπάι και μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστή η τύχη της. Η Γιαουχιάινεν και το πλήρωμα του σκάφους αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από δύο εβδομάδες κράτησης στο Ντουμπάι.
Πριν από την απόπειρα απόδρασης το 2018 η Λατιφα είχε βιντεοσκοπήσει ένα ακόμη βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο YouTube μετά τη σύλληψή της. «Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, δεν είναι τόσο καλό. Είτε είμαι νεκρή, είτε βρίσκομαι σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», έλεγε σε αυτό.
Το συγκεκριμένο βίντεο είχε προκαλέσει τεράστια διεθνή ανησυχία και εκκλήσεις για την απελευθέρωσή της. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δέχθηκαν πιέσεις και ορίστηκε ραντεβού της Λατίφα με την τότε ύπατη επίτροπο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον.
Η συνάντηση με την Ρόμπινσον Τον Δεκέμβριο του 2018 η Ρόμπινσον πήγε στο Ντουμπάι έπειτα από αίτημα της φίλης της, πριγκίπισσας Χάγια, για γεύμα στο οποίο ήταν παρούσα η Λατίφα.
Η Ρόμπινσον- πρόεδρος της Ιρλανδίας σήμερα- δήλωσε στο BBC ότι πριν από το γεύμα είχαν πει στην ίδια και τη Χάγια ότι η Λατίφα έχει διπολική διαταραχή, κάτι που δεν ισχύει. Η Ρόμπινσον λέει ότι δεν ρώτησε την Λατίφα για την κατάστασή της, επειδή δεν ήθελε να επιδεινώσει το «τραύμα» για τη διαταραχή της.
Εννέα ημέρες μετά το γεύμα, το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δημοσίευσε φωτογραφίες της Ρόμπινσον με την Λατίφα, ως απόδειξη ότι η πριγκίπισσα είναι ζωντανή και καλά. Η Ρόμπινσον δηλώνει ότι εξεπλάγη με τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και λέει τώρα ότι την παραπλάνησε η οικογένεια της πριγκίπισσας. «Συνεχίζω να ανησυχώ πολύ για την Λατίφα. Τα πράγματα έχουν προχωρήσει. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να διερευνηθεί», τόνισε.
Το 2019 οι εντάσεις εντός της οικογένειας του εμίρη του Ντουμπάι αποκαλύφθηκαν στο ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας όπου προσέφυγε μία από τις συζύγους του, η πριγκίπισσα Χάγια, η οποία διέφυγε στη Βρετανία με δύο από τα παιδιά της.
Πέρυσι το δικαστήριο κατέληξε ότι ο εμίρης διέταξε και ενορχήστρωσε τη διά της βίας επιστροφή της Λατίφα το 2002 και το 2018 όπως και την παράνομη απαγωγή της μεγαλύτερης αδελφής της, πριγκίπισσας Σάμσα, από τη Βρετανία το 2000, η οποία επίσης είχε προσπαθήσει να διαφύγει.
Το δικαστήριο κατέληξε ότι ο σεΐχης «συνεχίζει να συντηρεί ένα καθεστώς στο οποίο και οι δύο νεαρές γυναίκες στερούνται την ελευθερία τους».