Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Τουρκία: Μισό κιλό χρυσού από κάθε κοσμηματοπώλη ζητά ο Ερντογάν - «Φόρο χρυσού» ετοιμάζει η κυβέρνηση


Την κατάθεση χρυσού σε κρατικές τράπεζες σχεδιάζει να απαιτήσει από τα κοσμηματοπωλεία της Τουρκίας η ...κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να συγκεντρωθεί επιπλέον κεφάλαιο για την οικονομία.

 

Το γεγονός έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Sözcü. Στο δημοσίευμά της, με τίτλο «Ζήτησαν από τους κοσμηματοπώλες 20 τόνους χρυσού», η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να συλλέξει πόρους με μια μέθοδο φορολογίας που εφαρμοζόταν κατά την οθωμανική περίοδο, ώστε να στηριχθούν τα αποθέματα της χώρας. Το νομοσχέδιο εκπονήθηκε από το υπουργείο Εμπορίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αν οι κοσμηματοπώλες δεν καταθέσουν χρυσό, δεν θα μπορούν να φτιάξουν κοσμήματα. Όσοι καταθέσουν την ποσότητα χρυσού που ζητεί η κυβέρνηση ως εγγύηση, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσουν, αλλά θα μπορούν να κερδίσουν τόκους.

Ο συνολικός χρυσός που εκτιμάται ότι θα συλλεχθεί θα είναι περίπου 20 τόνοι και η αξία του θα ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι κοσμηματοπώλες αντιδρούν στην είδηση. «Ελπίζω ότι θα το επιδιορθώσουν, πρέπει να βρούμε μια μέση λύση», δήλωσε ο Χασάν Τσαβουστζουλού, επικεφαλής μιας ένωσης κοσμηματοπωλών και ορολογοποιών στην Άγκυρα, ενώ πιθανολογεί ότι η κυβέρνηση θα ακυρώσει τα σχέδια. Παράλληλα εκτιμά ότι η καταβολή 500 γραμμαρίων χρυσού είναι κάτι πολύ βαρύ για τους εμπόρους.

Το νομοσχέδιο μοιάζει με τους φόρους που επιβλήθηκαν κατά την οθωμανική εποχή, δήλωσε ο Οζτζάν Αϊγκούν, βουλευτής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος. Σύμφωνα με τη Sözcü υπάρχουν περίπου 40.000 κοσμηματοπωλεία στην Τουρκία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs