Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Υποχρεωτικά τα rapid test για εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό


Διαβάστε όλα τα νέα μέτρα: υποχρεωτικά test, μετακινήσεις σε άλλους δήμους μόνο το ΣΚ, άνοιγμα καταστημάτων...
Κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τα κατεπείγοντα μέτρα για την πανδημία, τροπολογία που μεταξύ άλλων προβλέπει υποχρεωτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορονοϊό.

 

Σύμφωνα με την τροπολογία, τα τεστ γίνονται υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στους εξής τομείς: του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιδημιολόγοι είχαν πει ναι στο άνοιγμα τους λιανεμπορίου υπό την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι θα υποβάλλονταν σε rapid test.

Όπως αναφέρεται, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας, από τη διάδοση του κορονοϊού, μπορεί να ορίζεται, με υπουργική απόφαση, ως προϋπόθεση προσέλευσης στον τόπο παροχής εργασίας, η προηγούμενη διαπίστωση μετά από διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό, ότι ο απασχολούμενος δεν έχει βρεθεί θετικός σε δοκιμασία διαγνωστικού ελέγχου.


Ανοίγει το λιανεμπόριο από Δευτέρα

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πριν λίγο ότι τη Δευτέρα 5 Απριλίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Οι αγορές θα γίνονται μία φορά την ημέρα, με αποστολή μηνύματος στο 13032 και μέγιστη διάρκεια τις τρεις ώρες.

"Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το click away και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού με click in shop. Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση" εξήγησε.

Όσον αφορά τα σχολεία, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, ο υφυπουργός είπε ότι το άνοιγμά τους αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο το άνοιγμα τουλάχιστων κάποιων τάξεων των σχολείων στις 12 Απριλίου με self test.


Μετακινήσεις εκτός Δήμου μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, διευκρίνισε ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις για ατομική άθληση θα επιτρέπονται μόνο τα Σαββατοκύριακα, σε υπαίθριο χώρο με έως τρία άτομα ή μία οικογένεια. Αυτό σημαίνει, ότι η χρήση του κωδικού 6 τις καθημερινές θα επιτρέπεται χωρίς την χρήση οχήματος.

Το μέτρο τίθεται πιλοτικά σε εφαρμογή από το ερχομενο Σάββατο, 3 Απριλίου, με τον Νίκο Χαρδαλιά να τονίζει ότι σε περίπτωση που υπάρξουν εικόνες συνωστισμού, το μέτρο θα αρθεί.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs