Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Είδαμε Το μπαούλο της "Μαρου-SOS" και λέμε πως είναι η έκπληξη του φετινού θεατρικού καλοκαιριού.


Τετάρτη απόγευμα και ανηφορίσαμε στο λόφο Πατρίς στη Σαλαμίνα, όπου βρίσκεται το Ευριπίδειο θέατρο. Εκεί έγινε η πρεμιέρα ενός νέου Ελληνικού θεατρικού έργου, που υπογράφουν ...δύο νέες, πολλά υποσχόμενες θεατρικοί συγγραφείς (όπως αποδείχθηκε). Η αλήθεια είναι πως η παρέα είχε τις αμφιβολίες της. Που να τρέχουμε τώρα, μα τι να είναι πάλι αυτή η ομάδα;, και τώρα τί; η μαύρη κωμωδία μας έλειπε κτλ κτλ.... Σε πείσμα όλων αυτών, η Στέλλα Κουρμούλη και η Κατερίνα Γκουρογιάννη απέδειξαν ότι υπάρχει ελπίδα και πολύς χώρος για νέους συγγραφείς στο θέατρο. 



Το έργο που έγραψαν ανήκει στην μαύρη κωμωδία.ή μαύρο χιούμορ. Προσέγγισαν, από την εύθυμη πλευρά, θέματα, όπως ο θάνατος, οι λυκοφιλίες και η απληστία. Μια εξαιρετική φάρσα εν καιρώ πανδημίας – γιατί το γέλιο είναι ανάγκη ανθρώπινη και συνώνυμη με τη ζωή – γιατί η κωμωδία κάνει υποφερτή την καθημερινότητα μας σε πείσμα του παραλογισμού και της απογοήτευσης.


Η παράσταση κέρδισε το στοίχημα υπερπηδώντας το εμπόδιο της «μάσκας» στα πρόσωπα των θεατών και τις οποιεσδήποτε άλλες «φοβίες» προκαλώντας αβίαστα το γέλιο προσφέροντας ψυχική ανάταση.


Η σκηνοθεσία του Στέφανου Καρυδάκη σε αυτή την εξαιρετική μαύρη κωμωδία, με ενδιαφέρον κείμενο και υποκριτική δυσκολία, βοήθησε να κυλήσει το έργο σε κινηματογραφικούς ρυθμούς και με έναν ρυθμό που σου έδινε την εντύπωση πως στη σκηνή παρέλασαν πάνω από 15 ηθοποιοί ενώ όλος ο θίασος έχει οχτώ ηθοποιούς. Καλοκουρδισμένη σκηνοθεσία με έξυπνες παρεμβάσεις στο έργο όπως η σκηνή του καουμπόυ δημοσιογράφου με τους κάκτους, η σκηνή της έναρξης σε έβαζε από την αρχή σε κάτι μυστηριώδες, και φυσικά η εμπνευσμένη σκηνή του τέλους όπου πια τα πτώματα που είχε καταπιεί το μπαούλο εμφανίζονται ως φαντάσματα στη σκηνή για να κλείσει το έργο, υπενθυμίζοντάς μας πως τίποτα δεν τελειώνει και όλα έχουν μια καινούργια αρχή. Το σκηνικό λιτό και λειτουργικό. Ένα σαλόνι πολύ προσεγμένο και απλό. Η μουσική λειτούργησε υποδειγματικά και υποστήριξε πλήρως την εξέλιξη του έργου αλλά και στο πασάρισμα των σκηνών. Πολύ ωραία συνεισφέρουν στην ατμόσφαιρα οι φωτισμοί οι οποίοι μας μετέφεραν από το σαλόνι της Μαρουσώς στο μπαούλο του υπερπέραν και στο καθαρτήριο ψυχών έως το χειροκρότημα του τέλους.


Η παράσταση ήταν προγραμματισμένη να κάνει πρεμιέρα πριν το δεύτερο λοκντάουν αλλά δεν πρόλαβαν. Έτσι έγινε η πρεμιέρα στο Ευριπίδειο και τώρα τους περιμένουμε να χαρούμε το έργο τον χειμώνα που έρχεται. Μη την χάσετε!!!


Σε αυτή την πρώτη παράσταση στην Σαλαμίνα, ο Στέφανος Καρυδάκης διαθέτει έναν εξαιρετικό θίασο (όλοι μαθητές του από το Θέατρο Σαλαμίνας) που περιλαμβάνει τους: Αναστασία Μανωλεδάκη, Ουρανία Αβντουλή, Αφροδίτη Βιλλιώτη, Σοφία Σαπουντζή, Αμαλία Χατζηγεωργίου, Αντώνης Μπάβας, Δημήτρης Τσιράκος και Αντιγόνη Χιονίδου. Μία ομάδα που έδειξε ότι έχει δυνατότητες. Μερικές αστοχίες, δεν είναι του παρόντος, αλλά θα τις συζητήσουμε σε μια συνέντευξη που θα ακολουθήσει με τον σκηνοθέτη της παράστασης Κον Καρυδάκη Στέφανο. Εμείς πάντως φύγαμε "γεμάτοι" από το θέατρο και περιμένουμε τώρα την επόμενη δουλειά τους με ανυπομονησία.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης


Ακολουθούν οι συντελεστές της παράστασης, και η διανομή με σειρά εμφάνισης:


Συντελεστές της παράστασης

Παραγωγή: Θέατρο Σαλαμίνας

Κείμενο: Κατερίνα Γκουρογιάννη & Στέλλα Κουρμούλη

Σκηνοθεσία: Στέφανος Καρυδάκης


Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

- Δημοσιογράφος: Αναστασία Μανωλεδάκη

- Καφετζού, γειτόνισσα, επίδοξη σοπράνο: Ουρανία Αβντουλή

- Γριά, βαρήκοη με ακουστικό : Αφροδίτη Βιλλιώτη

- Γιαγιά με Αλτσχάιμερ, μάνα της γριάς: Σοφία Σαπουντζή

- Αστυνομικός, κόρη της γριάς: Αμαλία Χατζηγεωργίου

- Ντετέκτιβ: Αντώνης Μπάβας

- Φωτεινός, παιδί μπακαλόγατος: Δμήτρης Τσιράκος

- Φωνή Νεκρού: Αντώνης Μπάβας

- Ρωσίδα: Αντιγόνη Χιονίδου


Σκηνογραφία / Κοστούμια: Ρένα Κοτσέλη

Μακιγιάζ / Ειδικά εφέ: Ορσιάνα Μαμμή

Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Καρυδάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρένα Κοτσέλη

Φωτογραφίες παράστασης: Γεννάρη Κυριακή

Ημερομηνία πρεμιέρας: Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Τόπος: Ευριπίδειο θέατρο Σαλαμίνας

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs