Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Για «μαύρη λίστα» της Ρωσίας μιλούν οι ΗΠΑ: Ποιους Ουκρανούς θα εξοντώσει σε περίπτωση εισβολής


Η Ρωσία έχει καταρτίσει κατάλογο με τους Ουκρανούς που θα εξοντώσει σε περίπτωση εισβολής...
Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές διεργασίες για την αποφυγή του πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ, επιμένουν στα περί εισβολής.



Οπως αναφέρεται σε επίσημη επιστολή η οποία περιήλθε στην κατοχή του AFP χθες Κυριακή, οι ΗΠΑ, προειδοποίησαν τον ΟΗΕ για την ύπαρξη, σύμφωνα με τις ίδιες, ενός μαύρου καταλόγου που έχει καταρτίσει η Μόσχα στον οποίο περιλαμβάνονται τα ονόματα Ουκρανών που θα εξοντώσουν οι Ρώσοι σε περίπτωση εισβολής στη χώρα.


Η μαύρη λίστα

Η Ουάσινγκτον διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταρτίσει κατάλογο με τους Ουκρανούς που θα σκοτώσουν ή θα στείλουν σε στρατόπεδα στην περίπτωση στρατιωτικής κατοχής» της Ουκρανίας, αναφέρει η επιστολή αυτή που απευθύνεται στην Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Η επιστολή κάνει επίσης λόγο για «αξιόπιστες πληροφορίες» σχετικά με τη χρήση βίας για «τη διάλυση ειρηνικών διαδηλώσεων» ή οποιασδήποτε άλλης μορφής αντίστασης της ουκρανικής κοινωνίας των πολιτών, προσθέτει η επιστολή αυτή την οποία έχει υπογράψει η Ματσέμπα Νελ Κρόκερ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης προειδοποιεί ότι έπειτα από μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενδέχεται να ακολουθήσουν παραβιάσεις όπως απαγωγές ή βασανιστήρια και πιθανόν να στοχοθετηθούν αντιφρονούντες.


Υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ: Τα στρατεύματα της Ρωσίας έλαβαν τη διαταγή να προχωρήσουν σε εισβολή

Στο ίδιο μήκος κύματος, αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες κατασκοπείας, που δεν κατονόμασαν, μετεδωσαν χθες Κυριακή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στάλθηκε διαταγή στις στρατιωτικές διοικήσεις της Ρωσίας να προχωρήσουν σε εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτές οι πληροφορίες ώθησαν τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δηλώσει την Παρασκευή «πεπεισμένος» ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε η εφημερίδα Washington Post, αποδίδοντας τις σε ανώνυμες πηγές, χωρίς απευθείας επίκλησή τους.

Όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν τις πληροφορίες αυτές, στις οποίες αναφέρθηκαν και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ.

Την Παρασκευή, αξιωματούχος του Πενταγώνου υποστήριξε πως πάνω από το 40% των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας πλέον έχει λάβει θέση επίθεσης, συμπληρώνοντας ότι η φάση της αποσταθεροποίησης της χώρας από τη Ρωσία έχει «αρχίσει».

Κινήσεις στρατευμάτων προς τα σύνορα παρατηρούνται από την Τετάρτη, είπε ο αξιωματούχος αυτός.

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί εδώ κι εβδομάδες ότι η Μόσχα αναζητεί κάποιο πρόσχημα στα σύνορα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία. Χθες Κυριακή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε πως «όλα» δείχνουν ότι η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα της εισβολής.

Η Ρωσία αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση και απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως την απόσυρση δυνάμεων του NATO από την ανατολική Ευρώπη, κάτι που απορρίπτουν οι δυτικοί.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs