Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Μαριούπολη: Η πόλη της Ουκρανίας με περισσότερους από 90.000 Έλληνες - Λίγα χιλιόμετρα μακριά από της αυτονομημένες περιοχές


Η αίσθηση που προκάλεσε σε ολόκληρο τον κόσμο η χθεσινή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπορεί να συνοψιστεί με... τη φράση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ: «Σήμερα ξυπνήσαμε σε άλλον κόσμο».



Πράγματι, είναι ένας πόλεμος που θα μεταδοθεί όσο κανένας άλλος μέσω των social media και θα μεταφέρει εικόνες που δεν τις αντέχει εύκολα κανένα ανθρώπινο στομάχι. Ήδη κάποιες από αυτές έφτασαν και μας έδειξαν τη φρίκη του πολέμου.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών είχε απευθύνει κάλεσμα στους Έλληνες της Ουκρανίας να αποχωρήσουν από τη χώρα. Μέχρι χθες το μεσημέρι, πολλοί λίγοι από τους Έλληνες της Μαριούπολης, την καρδιά της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία, είχαν ζητήσει να φύγουν από εκεί.

Η Μαριούπολη βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις αυτονομημένες περιοχές. Και οι Έλληνες που ζουν εκεί πλησιάζουν τις 100.000. Αποκαλούνται Ρουμαίοι και μιλούν την «ρωμέϊκού γλώσσα», μια γλώσσα που είναι ελληνική αλλά διαφέρει σε κάθε ένα από τα 29 ελληνικά χωριά της περιφέρειας.

Οι Έλληνες βρέθηκαν εκεί το 1778, μεταναστεύοντας από την Κριμαία, την οποία ΄τότε κατείχαν οι Οθωμανοί. 18 χιλιάδες Έλληνες λοιπόν, εγκαταστάθηκαν τότε σε μια ακατοίκητη περιοχή της Ρωσίας, με διάταγμα της Αικατερίνης Β’.

Από το 1824, λειτουργεί ελληνικό σχολείο στην πόλη. Μέχρι το 1859, απαγορευόταν να εγκατασταθεί εκεί άτομα διαφορετικής εθνικότητας από την ελληνική. Σταδιακά ο πληθυσμός αυξήθηκε, ειδικά στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν έφτασε εκεί ο σιδηρόδρομος. Αλλά οι Έλληνες της περιοχής κράτησαν τη γλώσσα, τα έθιμα και τις παραδόσεις για σχεδόν 250 χρόνια.

Η Μαριούπολη σταδιακά μετατράπηκε σε κέντρο εμπορίου, με το λιμάνι της να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην νότια Ρωσία, μετά από εκείνο μιας άλλης πόλης όπου το ελληνικό στοιχείο υπάρχει άφθονο, της Οδησσού.


Καταλήφθηκε από τους Ναζί και μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίού πολέμου μετονομάστηκε σε Ζντάνοφ, παίρνοντας το όνομα της από έναν Ρώσο πολιτικό που είχε γεννηθεί. Με την πτώση της Σοβιετικές Ένωσης πήρε ξανά το παλιό της όνομα.

Τον Μάιο του 2014, με το ξέσπασμα των αναταραχών μεταξύ αυτονομιστών και ουκρανικής κυβέρνησης στην ανατολική Ουκρανία, η περιοχή ήρθε για λίγο υπό τον έλεγχο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. Τελικά, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να την ξαναπάρουν και τον Ιούνιο έγινε προσωρινά η πρωτεύουσα της Περιφέρειας του Ντονέτσκ, έως ότου η πόλη του Ντόνετσκ θα ανακαταλαμβανόταν.

Η κατάπαυση του πυρός έδωσε τέλος στον κίνδυνο, αλλά μικρές αναταραχές προκύπτουν συχνά από τότε, με την πόλη να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των δυο πλευρών.

Χθες, μετά την εισβολή, οι κάτοικοι ανέφεραν πως άκουγαν από το πρωί εκρήξεις. Μόλις 100 ζήτησαν να αποχωρήσουν από την πόλη, ενώ όπως αναφέρθηκε, πολλοί Έλληνες δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs