Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Μπάιντεν για την «χιονοθύελλα του αιώνα»


Δεν έχει τέλος η χειμερινή κακοκαιρία που έχει προκαλέσει το πέρασμα του «κυκλώνα-βόμβα» στις ΗΠΑ και ...μαζί της συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, με τις αρχές να κάνουν λόγο για την «χιονοθύελλα του αιώνα».

Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κήρυξε ομοσπονδιακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σφυροκοπήματος της κακοκαιρίας. Εξουσιοδότησε την χορήγηση κρατικής βοήθειας για την ενίσχυση των πολιτειακών και τοπικών προσπαθειών ανάκαμψης.

Μέχρι χθες το βράδυ, οι διασωστικές ομάδες έκτακτης ανάγκης στη Νέα Υόρκη προσπαθούσαν να σώσουν τους εγκλωβισμένους στο χιόνι κατοίκους, την ώρα που 27 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο εκεί, με τους 25 από αυτούς να βρίσκονται στο Μπάφαλο. Πάνω από 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με τον απολογισμό του NBC News.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι αρχές έχουν περιγράψει άγριες συνθήκες, ιδιαίτερα στο Μπάφαλο, με πολύωρες διακοπές ρεύματος, πτώματα που ανακαλύπτονται σε οχήματα και θαμμένα στο χιόνι, με τις ομάδες έκτακτης ανάγκης να πηγαίνουν από«αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο» αναζητώντας οδηγούς, ζωντανούς ή νεκρούς.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η καταιγίδα τελείωσε»

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ, τόνισε ότι παραμένει σημαντικό για τους ανθρώπους να μένουν σπίτι και να παραμείνουν εκτός δρόμων. «Όποιος διακηρύξει νίκη και πει ότι η καταιγίδα τελείωσε, είναι πολύ νωρίς για να πει κάτι τέτοιο», είπε η Χότσουλ, προσθέτοντας ότι «η καταιγίδα επιστρέφει, περιμένουμε άλλα 15 έως 30 εκατοστά χιόνι (6 έως 12 ίντσες)».

Η Χότσουλ είπε μάλιστα ότι ορισμένες πόλεις της δυτικής Νέας Υόρκης καλύφθηκαν με πάνω από ένα μέτρο χιόνι κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Σίγουρα είναι η χιονοθύελλα του αιώνα», επιβεβαίωσε η Χότσουλ στους δημοσιογράφους.

Η Χότσουλ, με καταγωγή από το Μπάφαλο, είπε ότι έμεινε έκπληκτη από αυτό που είδε κατά τη διάρκεια μιας αναγνωριστικής περιοδείας στην πόλη.

«Είναι (σαν) να πηγαίνεις σε μια εμπόλεμη ζώνη και τα οχήματα κατά μήκος των πλευρών των δρόμων είναι ένα συγκλονιστικό θέαμα», είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας εικόνες με χιόνι ύψους 2,5 μέτρων γύρω από σπίτια, καθώς και με εκχιονιστικά και οχήματα διάσωσης να έχουν θαφτεί στο χιόνι.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος με τη μητέρα φύση», είπε.

Πάνω από 15.000 ακυρωμένες πτήσεις

Η καταιγίδα με ασταμάτητη χιονόπτωση, ανελέητους ανέμους και πολικές θερμοκρασίες προκάλεσε την ακύρωση περισσότερων από 15.000 πτήσεων στις ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 2.600 σήμερα, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων Flightaware.com.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεψε για το Μπάφαλο έως και πτώση 35 ακόμη εκατοστών χιονιού σήμερα, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στα πολλά μέτρα που έχουν ήδη «θάψει» την πόλη, με τις αρχές να αγωνίζονται να διαχειριστούν την κατάσταση.

Αναμένονται κι άλλοι νεκροί τις επόμενες ώρες

Ο Μαρκ Πόλοκαρζ, στέλεχος της κομητείας Έρι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο αριθμός των νεκρών της κομητείας πιθανότατα θα ξεπεράσει αυτόν της χιονοθύελλας του Μπάφαλο το 1977, όταν έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 30 άνθρωποι.

«Περιμένουμε ότι θα υπάρξουν περισσότεροι» θάνατοι από τη συνεχιζόμενη καταιγίδα», είπε.

Ο ακραίος καιρός οδήγησε τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν σε 48 πολιτείες των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων του Τέξας κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, όπου ορισμένοι νεοαφιχθέντες μετανάστες δυσκολεύονται να βρουν καταφύγιο.

Θάνατοι που σχετίζονται με τον «κυκλώνα-βόμβα» αναφέρθηκαν σε όλη τη χώρα:

10 στο Οχάιο, συμπεριλαμβανομένου ενός εργάτη του δήμου που έπαθε ηλεκτροπληξία και εκείνων που σκοτώθηκαν σε πολλαπλά τροχαία δυστυχήματα.

Έξι οδηγοί σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα στο Μιζούρι, το Κάνσας και το Κεντάκι.

Μια γυναίκα από το Βερμόντ τραυματίσθηκε θανάσιμα από πτώση κλαδιού.

Ένας άστεγος άνδρας βρέθηκε νεκρός σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν στο Κολοράντο και μια γυναίκα έπεσε στον παγωμένο ποταμό του Ουισκόνσιν.

Στο Τζάκσον του Μισισίπι, αξιωματούχοι της πόλης ανήμερα των Χριστουγέννων ανακοίνωσαν ότι οι κάτοικοι πρέπει να βράσουν το πόσιμο νερό τους λόγω του παγώματος και του σκασίματος των σωλήνων του δικτύου υδροδότησης.

Χιλιάδες χωρίς ρεύμα μέχρι σήμερα και χάος στους αυτοκινητοδρόμους

Κάποια στιγμή το Σάββατο, σχεδόν 1,7 εκατομμύρια πολίτες έμειναν χωρίς ρεύμα στο τσουχτερό κρύο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα καταγραφής διακοπών ρεύματος στις ΗΠΑ poweroutage.us. Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σημαντικά, αν και εξακολουθούσαν να υπάρχουν 50.000 χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το μεσημέρι της Δευτέρας στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Ο παγετός στο δρόμο και οι συνθήκες λευκής ακτινοβολίας οδήγησαν επίσης στο προσωρινό κλείσιμο ορισμένων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου τμήματος του διαπολιτειακού αυτοκινητόδρομου 70. Οι οδηγοί προειδοποιήθηκαν να μην βγουν στους δρόμους, παρόλο που η περίοδος των γιορτών είναι παραδοσιακά ιδιαίτερα πυκνή σε ταξίδια.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs